SLÅR TILBAKE: Ap-politiker Line Oma føler seg tråkket på av Haddy Njie. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
SLÅR TILBAKE: Ap-politiker Line Oma føler seg tråkket på av Haddy Njie. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

– I går gråt jeg for første gang siden jeg varslet om seksuell trakassering

Line Oma, en av kvinnene som varslet om at hun mente seg utsatt for seksuell trakassering av Trond Giske, føler seg tråkket på av Haddy Njie.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I boken til Giskes ektefelle skriver Njie at det å ha tillit til Trond, betyr å gjøre det forbudte, å tvile på varslerne.

I dag slår varsleren Line Oma tilbake i et følelsesladd innlegg på Facebook.

«Kjære Haddy. I går gråt jeg for første gang siden jeg varslet om seksuell trakassering av din mann, Trond Giske. Jeg gråt ikke fordi jeg var rørt av din framstilling, men fordi du velger å bruke din makt, rekkevidde og innflytelse til å kalle meg en løgner. Til å tråkke på alt jeg har gjort for å stå opp for meg selv, for andre kvinner som er utsatt for seksuell trakassering, for at våre døtre skal vokse opp i et samfunn der kultur er endret, der de slipper like mange opplevelser av maktmisbruk og trakassering som tidligere generasjoner.»

Les Haddy Njies tilsvar nederst i saken.

«I går kom det som oppleves som represaliene»

I innlegget skriver Oma at det å stå fram offentlig som varsler mot det som da var en av Norges mektigste menn, ikke var lett.

«Den gang satt jeg flere kvelder knytt i angst for hvilke konsekvenser det kunne gi meg personlig. Jeg gjorde det likevel. I går kom det som oppleves som represaliene.»

Hun reagerer sterkt på uttalelsen Njie kommer med som gjest i NRK-programmet «Lindmo», om at Giske var naiv i forhold til sin egen makt.

«I går demonstrerte du at ikke du heller forstår bruken av egen makt. Du er en av Norges mest kjente kvinner, du har fått privilegiet av å skrive en bok, din stemme når lengre enn de fleste andres stemmer. Stemmen din bruker du til å tråkke på min og andre varsleres historier om seksuell trakassering, du bruker den til å kalle meg en løgner».

«Det er nok nå»

Oma viser til at Giske i februar i fjor ønsket å komme med en beklagelse til henne, og skriver at hun etter omtalen og uttalelser om boken nesten føler seg trakassert på nytt.

Ap-kvinnen ønsker ikke å gi noe intervju til TV 2, og viser til sitt eget innlegg på Facebook. Der gir hun uttrykk for at hun har forståelse for at Njie forteller sin historie, og at hun har hatt det vondt.

«Vi er flere familier som har hatt det vanskelig. Jeg har også en datter på tre år som har hatt en mamma i stormen, en mamma med stadig forknytte og skjelvende hender. En mamma som ikke er mentalt tilstede. En mamma som har brukt alle krefter på å gå på jobb, være bydelsordfører, være varsler og forkjemper for kulturendring, og som samtidig forsøker å være en god mamma».

Oma skriver i innlegget til Haddy at hun burde spart seg for angrepet på varslerne.

«Det som er synd, er at du i det vanskelige og vonde ikke ser at du tråkker på andre kvinner som også har hatt det vondt og vanskelig. Kunne du ikke spart deg for det» spør hun, og avslutter med at «Det er nok nå».

Oma stilte opp og fortalte først offentlig om varselet på NRK i januar i fjor.

Hun varslet om at Giske opptrådte på en måte hun opplevde som sjokkerende og ubehagelig som 23 år gammel fersk praktikant på den norske ambassaden i Indias hovedstad New Delhi 29. oktober 2010. Under Giskes offisielle besøk som Norges nærings- og handelsminister, presset han ifølge Oma henne opp mot veggen på en nattklubb, og stakk tungen ned i halsen hennes mot hennes vilje.

– Jeg var helt uforberedt. Etterpå spør han om jeg skal være med han til hotellet, noe jeg sier nei til, fortalte hun.

I boka skriver Njie at Omas og Giskes beskrivelser «er som å se inn i en parallell virkelighet. Han ser en lystig kveld. Skravling, dansing, skåling. Ingen kyssing. Definitivt ikke noe forslag om at hun skulle bli med ham på hotellet.»

Dette er ett av varslene Ap-ledelsen fant var brudd på partiets interne regler om seksuell trakassering. Giske har krevd at innholdet i alle varslene blir gjort kjent, noe Ap-ledelsen har avvist av hensyn til varslerne.

– Forstår godt at det er vondt for henne

Haddy Njie sier en kommentar til TV 2 at hun mener alle, også varslere, må tåle å bli motsagt:

– Jeg setter pris på at Line Oma forteller om sin opplevelse av boka, og jeg forstår godt at det er vondt for henne at den kommer ut. Men på samme måte som hun står ved sin sannhet, og ved det hevder at Trond snakker usant, må jeg få stå ved min og den dokumentasjonen jeg har hatt tilgang på i sammenheng med boka.

– Det kan godt hende jeg undervurderer hvor hardt mine ord kan ramme. Det har jeg godt av å utfordres på. Jeg hører gjerne mer om det Oma beskriver om sine opplevelser både som mor, varsler og politiker. Men jeg kommer fortsatt til å mene at vi alle, også varslere, må tåle å bli motsagt.