FEST OG NARKOTIKA: Olaf Olsvik er tidligere finansmann, og sier han ruset seg aktivt i 15 år samtidig som han drev sin suksessbedrift.
FEST OG NARKOTIKA: Olaf Olsvik er tidligere finansmann, og sier han ruset seg aktivt i 15 år samtidig som han drev sin suksessbedrift. Foto: NRK / Mestringshusene

eks-finansmann snakker ut:

Brukte 100 000 i måneden på piller, prostituerte og kokain

NRK-serien «Exit» skildrer et finansmiljø preget av vill festing, narkotika og prostituerte. Olaf Olsvik sier han kjenner seg igjen i mye av det som kommer frem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag i forrige uke hadde «Exit» premiere på NRK. Serien skildrer livene til de fire finansmennene Adam, William, Jeppe og Henrik.

På kun fem dager er den sett av over 600.000 nordmenn. TV-serien sjokkerer med skildringer om et finansmiljø preget av heftige fester, et enormt pengeforbruk, narkotika og prostituerte.

Møtte veggen

Olaf Olsvik var selv en suksessfull næringslivsleder, som drev sin egen bedrift som omsatte for drøyt 200 millioner årlig.

Men plutselig møtte han veggen.

Det var NRK som omtalte historien til Olsvik først.

Han ble skilt, og opplevde en personlig krise i livet. Under et foredrag følte Olsvik seg dårlig, og han klarte ikke å holde seg fokusert. Da slang en bekjent en pose med kokain foran ham, og Olaf tok sin første stripe.

Han ruset seg aktivt i 15 år, samtidig som han drev sin suksessbedrift.

Etter hvert ble forbruket av kokain stort. For å finansiere narkotikaen tuklet Olsvik med regnskapet i bedriften der han jobbet. Det endte med en fengselsdom på 12 måneder.

Piller og kokain hver dag

Olsvik innrømmer at han kan kjenne seg igjen i mange av historiene som kommer frem i NRK-serien.

– Det begynte pent og pyntelig, men etterhvert utvidet man de grensene. Når man bruker kokain, så skjerper du deg litt ekstra, og du får mer energi. Min hverdag på slutten besto av piller og kokain hver eneste dag, og jeg klarte ikke å jobbe, sier han.

Eks-finansmannen bekrefter at han kunne bruke opptil 100 000 kroner i måneden på piller, kokain og prostituerte.

– Det koster mye penger å ha det så gøy, og det koster mye å være i dette miljøet, sier Olsvik.

Fikk hjelp

Han er opptatt av å få frem at narkomane ikke bare er de som ligger i parken.

– Det finnes også narkomane som kjører til jobb i fine biler, dress og slips. Men bedriftene er ikke rustet til å ta vare på disse, og derfor er det mange som lever et dobbeltliv, uten at man får hjelp til det, sier Olsvik.

Olsvik kom seg etterhvert bort fra finansmiljøet, og fikk hjelp med rusproblemene sine. I ettertid har han gitt ut bok og driver nå Mestringshuset, et behandlingssenter for rusavhengige.

Men til tross for at Olaf Olsvik kan kjenne seg igjen i mye fra serien, er det ikke alle som mener «Exit» skildrer virkeligheten.

– Lite reelt

Tom Kristensen er forfatter og finansrådgiver. Han mener de fire finansmennene som er intervjuet, og som serien baseres på, kun representerer skyggesidene av finansmiljøet i Oslo.

– Jeg synes ganske lite er reelt. Det er mange som har forventninger om at finansbransjen bare er rus og fest, men slik er det ikke, sier Kristensen.

Produsent og direktør i produksjonsselskapet Fremantle, Petter Testmann-Koch, er enig i at dette ikke representerer finansmiljøet i sin helhet. Men han står fast på at historiene som blir fortalt, er reelle.

– Dette er ikke noe vi har funnet på. Anslagsvis 70 prosent av historiene er ekte, sier Testmann-Koch.

– Hvordan vet dere at historiene som har blitt fortalt, er sanne?

– Alt dette kan ikke faktasjekkes, men vi har fysiske bevis, uten at jeg kan gå inn på detaljene rundt det. Vi hadde ikke hevdet at dette er basert på sanne historier hvis vi ikke hadde hatt ryggdekning for det, slår produsenten fast.

– Ikke blitt lurt

Tom Kristensen er redd for at historiene som har blitt fortalt i forbindelse med arbeidet rundt serien, er for gode til å sjekkes ut.

– Når produsentene har hørt på historiene til disse gutta, med øyne store som tinntallerkener, så tror jeg de har fått ekstra gass og energi, sier Kristensen.

Produsent og Fremantle-direktør Testmann-Koch forstår skepsisen, og mener det er fristende å tro at dette er oppspinn.

– Vi har ikke blitt lurt, og er helt komfortable med at det vi forteller er riktig. Vi påstår ikke at dette gjelder for hele finansmiljøet, men en liten del av det, sier han.