SATT HER: Den tiltalte moren har på et tidspunkt forklart at hun satt i stolen til høyre på bildet, mens sønnen og kameraten sloss i sofaen.
SATT HER: Den tiltalte moren har på et tidspunkt forklart at hun satt i stolen til høyre på bildet, mens sønnen og kameraten sloss i sofaen. Foto: Politiet
BEVIS: Klesstativet på bildet har spilt en rolle i saken, fordi påtalemyndigheten mener det er med på å bevise at moren har forsøkt å vaske blod fra klær.
BEVIS: Klesstativet på bildet har spilt en rolle i saken, fordi påtalemyndigheten mener det er med på å bevise at moren har forsøkt å vaske blod fra klær. Foto: Politiet
ÅSTED: Ifølge 22-åringen som har erkjent drapet, utsatte han kameraten for omfattende vold i denne sengen.
ÅSTED: Ifølge 22-åringen som har erkjent drapet, utsatte han kameraten for omfattende vold i denne sengen. Foto: Politiet
VÅPEN: Glassflasken som politiet fant ved siden av sengen, var det biter av flere steder i leiligheten. På et tidspunkt ble fornærmede slått i hodet med flasken.
VÅPEN: Glassflasken som politiet fant ved siden av sengen, var det biter av flere steder i leiligheten. På et tidspunkt ble fornærmede slått i hodet med flasken. Foto: Politiet

Høyblokkdrapet i Fyllingsdalen:

Var hjemme da sønnen drepte kamerat: – Ville ikke blande meg

BERGEN TINGRETT (TV 2): Mens sønnen (22) banket opp kameraten og kastet ham fra syvende etasje, hevder moren (50) hun «meldte seg helt ut». Hun fikk bare med seg «litt småkrangling», har hun forklart.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden mai i fjor – to måneder etter drapsnatten 23. mars – har hun imidlertid nektet å forklare seg for politiet.

Det gjør hun også i Bergen tingrett tirsdag.

– Hun orker ikke den enorme belastningen det er å forklare seg i retten. Dessuten har hun allerede gitt politiet sin forklaring, forteller hennes forsvarer Kaj Wigum, som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere overfor TV 2.

Dermed har statsadvokat Benedicte Hordnes anledning til å lese fra morens tidligere politiforklaringer.

– Lavmælt krangling

Kvinnen er tiltalt for å ikke ha tilkalt hjelp da sønnen drepte Sebastian Seterås (21) i hennes leilighet i Fyllingsdalen. De tre var alle i leiligheten da drapet skjedde.

Ifølge tiltalen lå Sæterås bevisstløs i leiligheten i nesten en time før han ble kastet over rekkverket på svalgangen.

Videre er moren tiltalt for å ha forsøkt å skjule bevis. Påtalemyndigheten mener hun satte fyr på, og senere vasket, blodige klær og sengetøy. Hun har hele tiden nektet straffskyld.

Gjennom syv avhør – to som vitne og fem som siktet – har hun hevdet sin uskyld. I retten ble det spilt av et lydopptak fra 50-åringens avhør som vitne samme morgen. Der forteller hun at sønnen og den avdøde kameraten hadde kranglet.

– Jeg meldte meg helt ut og gikk på kjøkkenet. Jeg ville ikke ha noe med dem å gjøre, sier hun.

– Vet du hva de kranglet om? spør politiet.

– Det var lavmælt krangling og små diskusjoner. Jeg sa til dem at jeg ikke gidder å høre på, og at jeg går og legger meg, svarer moren.

– Var det slåssing?

– Nei, svarer hun.

VÅPEN: Denne vodkaflasken ble brukt til å slå avdøde i hodet.
VÅPEN: Denne vodkaflasken ble brukt til å slå avdøde i hodet. Foto: Politiet

– Sånne guttegreier

Senere, i avhør hos politiet, har kvinnen endret på forklaringen sin. Der forteller hun om en slåsskamp.

– De var tjommier (kompiser, journ.anm.) i det ene øyeblikket, så sloss de i det andre. Så var de tjommier igjen før de sloss mer, sier hun i avhør.

Kvinnen forteller at hun satt i stolen ved siden av, mens sønnen og kameraten hans sloss på sofaen.

– Var det slag eller spark? vil politiet vite.

– Nei, bare en slags basking der de rullet rundt. Jeg oppfattet det som sånne guttegreier, mer småkrangling. Jeg sa at de måtte slutte, så gikk jeg for å legge meg, sier hun.

Ringte ambulanse

Forklaringen strider imot det hennes sønn har fortalt i retten. Ifølge 22-åringen, som erkjenner å ha drept kameraten, gikk han umiddelbart til angrep og slo ham i ansiktet så hardt han kunne.

Videre utsatte han Seterås for omfattende vold. Da kompisen tryglet om å få dra hjem, slo 22-åringen ham i hodet med en glassflaske. Kort tid senere kastet han Seterås over rekkverket i syvende etasje.

TYST: Advokat Kaj Wigum vil ikke kommentere saken utover at hans klient ikke orker å avgi forklaring i retten, fordi belastningen blir for stor. Foto: Sveinung Kyte / TV 2
TYST: Advokat Kaj Wigum vil ikke kommentere saken utover at hans klient ikke orker å avgi forklaring i retten, fordi belastningen blir for stor. Foto: Sveinung Kyte / TV 2

Mandag fikk retten høre et lydopptak der 22-åringen ringer politiet og forteller at kameraten har tatt livet sitt, noe han i flere avhør forklarte før han bestemte seg for å legge kortene på bordet.

Tirsdag ble et nytt lydopptak spilt av for retten. Det viser at moren ringte Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) klokken 4.25 – helt samtidig som sønnen ringte politiet.

Sønnens nødsamtale høres tydelig i bakgrunnen av morens samtale med AMK.

– Sebastian Seterås har falt fra syvende etasje, og jeg vet ikke om han lever, sier moren i samtalen.

– Har han falt? spør kvinnen fra AMK.

– Det vet ikke jeg, svarer hun.

– Er han våken og puster?

– Det vet jeg heller ikke. Jeg er oppe i syvende etasje.

– Kan du gå ned til ham?

– Nei. Send ambulanse, svarer moren.

Når AMK-operatøren igjen spør om avdøde selv har hoppet fra svalgangen, svarer moren: «Vet ikke. Jeg håper ikke det».

Var drapssiktet

Kvinnen var lenge siktet for medvirkning til drap, men denne delen av saken ble på et tidspunkt henlagt for hennes del.

Årsaken var at politiet mente 22-åringen ikke ville klart å kaste Seterås over rekkverket uten hjelp, noe han motbeviste under en rekonstruksjon.

Kvinnen har i sine siste avhør forklart at hun ikke fikk med seg noe av den omfattende volden sønnen hans utsatte kameraten for.

Fordi kvinnen selv har nektet å forklare seg videre, har 22-åringens forklaring om sin mors rolle blitt enda viktigere for politiet. Den forklaringen har han slitt med å avgi.

– Hun har født meg, hun har oppdratt meg, og hun har tatt vare på meg helt til jeg kunne det selv. Jeg ønsker ikke å si noe som kan få min mor fengslet, samtidig vil jeg si sannheten. Det gjør jeg så godt jeg kan, sier han i retten.

– Betyr det at du holder noe igjen? vil aktor vite.

– Nei.

– Betyr det at du ikke forteller sannheten om din mor?

– Nei.

Blod og brennmerker

I avhør har 22-åringen også sagt at han kan ha lukket døren til soverommet mens han banket opp kameraten, fordi han ikke ville involvere moren i noe straffbart. Han er imidlertid usikker på dette.

Et annet viktig bevis for politiet er blodflekker og brennmerker på klær og sengetøy. Under åstedsundersøkelsen fant politiet blodige klær i vaskemaskinen.

BEVIS: Det ble funnet skitne, tørre klær i vaskemaskinen. Vaskede klær hang på et klesstativ i leiligheten.
BEVIS: Det ble funnet skitne, tørre klær i vaskemaskinen. Vaskede klær hang på et klesstativ i leiligheten. Foto: Politiet

Dette forteller 22-åringen at han ikke vet noe om, og at det i hvert fall ikke er noe han har gjort. Heller ikke moren har noe svar på hvem som kan ha vasket eller forsøkte å brenne klærne.

Hennes DNA er funnet på vaskemaskinens håndtak, noe som vil bli dokumentert i retten.

Det er satt av åtte dager til rettssaken.