KOLONNE: Lokale undersøker skadene etter et separat angrep mot en kolonne med soldater fra EUs opptreningsstyrke EUTM i hovedstaden Mogadishu mandag.
KOLONNE: Lokale undersøker skadene etter et separat angrep mot en kolonne med soldater fra EUs opptreningsstyrke EUTM i hovedstaden Mogadishu mandag. Foto: Feisal Omar

Amerikansk dronebase under angrep i Somalia

Den ytterliggående islamistgruppen al-Shabaab har påtatt seg ansvar for angrep mot en amerikansk militærbase og EU-soldater i Somalia mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En somalisk tjenestemann opplyser at en angriper først utløste en bilbombe ved portene på Baledogle-basen, der det er stasjonert amerikanske og somaliske styrker.

Ingen amerikanske soldater ble drept eller såret i angrepet mot Baledogle-basen, opplyser en amerikansk tjenesteperson til ABC News. Kilden sier at flere opprørere ble drept.

Kort tid etter bekreftet en sikkerhetskilde et separat angrep mot en kolonne med soldater fra EUs opptreningsstyrke EUTM i hovedstaden Mogadishu. EUTM bistår som rådgivere for somaliske soldater.

– En bilbombe var rettet mot militærrådgivere fra EU. Et kjøretøy med eksplosiver kjørte inn i kolonnen og det er ofre, sa Omar Abikar, en talsmann for somaliske sikkerhetsstyrker.

Italias viseutenriksminister Emanuela Del Re skriver på Twitter at italienske soldater var i kolonnen.

Ifølge de første meldingene skal ingen soldater ha blitt rammet, men det skal være sivile sårede.

Al-Shabaab har tatt på seg ansvaret for begge angrepene.

Baledogle ble i sin tid etablert som flyplass og brukt som base for Somalias luftforsvar. USA har de siste årene brukt basen som utgangspunkt for droneangrep mot al-Shabaab, noe Foreign Policy omtalte i 2015. USA bruker også basen til opptrening av somaliske soldater.

I mars i år opplyste USA at amerikanske droner og kampfly har gjennomført 110 luftangrep i landet de siste to årene.

(©NTB)