UTPEKT LEDER: Den 28 år gamle norsk-albaneren (her avbildet i 2013) er av politiet ansett som lederen i den kriminelle gjengen Young Bloods. De siste årene har en intern konflikt splittet gjengen i minst to fraksjoner.
UTPEKT LEDER: Den 28 år gamle norsk-albaneren (her avbildet i 2013) er av politiet ansett som lederen i den kriminelle gjengen Young Bloods. De siste årene har en intern konflikt splittet gjengen i minst to fraksjoner. Foto: Svensk politi

uttaler seg for første gang om gjengkrigen:

Young Bloods-lederen slår tilbake mot ryktene: – Jeg bruker ikke penger på tull

Lederen for det politiet har omtalt som Norges farligste gjengmiljø, avviser at han betalte penger for å få sin argeste rival sendt i fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 28 år gamle norsk-albaneren har i flere år ledet Young Bloods, mener politiet.

Holmlia-gjengen er kjent for å være brutale, blant annet fordi de flere ganger har kidnappet og utøvet grov vold mot personer som har stått i deres vei.

Nå har gjenglederens navn blitt trukket inn i en alvorlig straffesak. For første gang velger han å uttale seg om konflikten i pressen.

Mer om det snart.

Drapsforsøk i gjengstriden

De siste ukene har seks unge menn fra Holmlia sittet på tiltalebenken i Oslo tingrett.

Alle er tiltalt for medvirkning til drapsforsøk etter at en 23-åring ble skutt i hodet på Holmlia 6. oktober i 2017.

23-åringen, også han et utpekt gjengmedlem, er i dag lam fra brystet og ned.

ÅSTED: I dette boligfeltet på Holmlia ble den 23 år gamle mannen skutt i bakhodet i 2017. Foto: Daniel D. Laabak
ÅSTED: I dette boligfeltet på Holmlia ble den 23 år gamle mannen skutt i bakhodet i 2017. Foto: Daniel D. Laabak

De tiltalte tilhører det politiet kaller for «kurderfraksjonen», mens offeret tilhører «albanerfraksjonen». Før var de to fraksjonene ett – de ble kalt Young Bloods – og de ble omtalt som Norges farligste gjengmiljø.

Statsadvokat Andreas Schei la denne uka ned påstand om straff. For fem av de tiltalte ber han om fengsel i åtte år, mens for den sjette tiltalte ble det lagt ned påstand om fengsel i seks år.

Sistemann soner imidlertid allerede en fem år lang straff for organisert narkotikakriminalitet.

Begynte plutselig å snakke

Politiets nøkkelvitne i saken er 23-åringen som ble skutt.

Han har gitt en detaljert forklaring der han navngir hvem som var til stede da skuddene ble løsnet. Flere av vennene hans var også til stede, men de har nærmest konsekvent svart «vet ikke» og «husker ikke» på alle spørsmål de har fått.

Politiet mener taushet er en del av kodeksen i gjengmiljøet. Derfor var det noe overraskende at skuddofferet valgte å åpne seg for politiet. Det gjorde han mer enn en måned etter skyteepisoden.

TV 2 har tidligere skrevet hvordan en rekke sentrale medlemmer av «albanerfraksjonen» i Young Bloods møtte opp på Sunnaas sykehus for å treffe sin hardt skadde kamerat. Få dager senere fortalte han sin historie til politiet.

Rykte om penger

Forsvarerne til de seks tiltalte mener det er spesielt at offeret plutselig begynte å snakke med politiet. De mener at hans motivasjonen er å ramme så mange som mulig fra den rivaliserende «kurderfraksjonen».

I retten har to personer fra Oslo-politiets avdeling for Spesielle Operasjoner (SO) vitnet. De har to ulike kilder på at lederen av «albanerfraksjonen», altså den 28 år gamle norsk-albaneren, skal ha tilbudt seg å betale skuddofferet for å angi personer fra «kurderfraksjonen».

Den antatte lederen av «kurderfraksjonen», en 27 år gammel norsk-syrer fra Mortensrud, er blant de tiltalte.

KURDERLEDER: Denne 27-åringen fra Mortensrud antas å lede «kurderfraksjonen», som er i konflikt med sine tidligere venner i Young Bloods. Foto: Poltiet
KURDERLEDER: Denne 27-åringen fra Mortensrud antas å lede «kurderfraksjonen», som er i konflikt med sine tidligere venner i Young Bloods. Foto: Poltiet

Ifølge SO-betjentene skal albaner-lederen ha vært villig til å betale et sted mellom 500.000 og 800.000 kroner for å få skuddofferet til å snakke. Informasjonen skal, ifølge politiets egen rapport, komme fra personer på begge sider av den betente konflikten i gjengmiljøet på Holmlia.

En grunn til å prate

Ifølge andre kilder i miljøet skal det 23 år gamle skuddofferet ha hatt en annen motivasjon for å snakke med politiet.

Dagen etter skyteepisoden ble en mann, som tilhører «kurderfraksjonen», utsatt for vold – angivelig som hevn for skyteepisoden. I avhør skal han ha navngitt personer i «albanerfraksjonen» som voldsutøvere.

En 25-åring som er god venn av både albanerlederen og skuddofferet, ble tiltalt for vold, men senere frikjent i to rettsinstanser.

Ettersom voldsofferet «tystet» til politiet, valgte skuddofferet ifølge personer i miljøet å gjøre det samme, etter det TV 2 kjenner til.

Nå velger den 27 år gamle lederen i «albanerfraksjonen» å uttale seg til pressen.

Dette sier gjenglederen

Han ønsker å slå tilbake mot det han opplever er rykter som rivalene har plantet hos politiet.

AKTOR: Statsadvokat Andreas Schei har bedt om lange fengselsstraffer for de seks mennene politiet mener medvirket til drapsforsøk på 23-åringen. Fremdeles vet ikke politiet hvem som løsnet skuddet.
AKTOR: Statsadvokat Andreas Schei har bedt om lange fengselsstraffer for de seks mennene politiet mener medvirket til drapsforsøk på 23-åringen. Fremdeles vet ikke politiet hvem som løsnet skuddet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Norsk-albaneren avviser overfor TV 2 at han noen gang har betalt penger for å få sin skuddrammede kamerat til å snakke fienden inn i saken.

I en kommentar formidlet via sin forsvarer, advokat Øyvind Bratlien, sier gjenglederen følgende:

– Jeg kaster ikke bort penger på tull, men bruker penger på en fornuftig måte. Det må være de som har plantet disse opplysningene, sier 28-åringen.

Albaner-lederen er aldri straffedømt, men er nå under etterforskning for flere alvorlige lovbrudd, blant annet medvirkning til drapsforsøk, motarbeidelse av rettsvesenet og for kidnappingsforbund. Han nekter straffskyld for disse forholdene.