FARSE: Rudy Giuliani, Joe Biden, Hunter Biden og Donald Trump.
FARSE: Rudy Giuliani, Joe Biden, Hunter Biden og Donald Trump. Foto: AP Photo, Evan Vucci/AFP, Sean Rayford/AP Photo, Pablo Martinez Mosivais/AP Photo, Susan Walsh

Dette er varslersaken:

Alt du bør vite i fem punkter

Hva har Joe Biden, Hunter Biden, Donald Trump og Rudy Giuliani med Ukrainas president å gjøre? Og hvem i alle dager er Viktor Shokin og Mykola Zlochevsky?

De siste dagene har en varslersak i USA skapt overskrifter verden over.

Selv om man ennå ikke har fått bekreftet hva som faktisk står i varselet kan man være sikker på en ting: Det er en innviklet sak.

1. Hva handler varselet om?

Så langt er ingenting bekreftet, og det som blir diskutert er det som kommer fra anonyme kilder i amerikanske medier.

– Vi vet, kun basert på ubekreftede lekkasjer, at dette dreier seg om en telefonsamtale som fant sted i sommer mellom Trump og den da nyvalgte presidenten Volodymyr Zelensky, sier forfatter og kommunikasjonssjef i Tankesmien agenda, Thor Steinhovden.

I samtalen skal Trump angivelig ha presset Zelensky til å gjenoppta en korrupsjonsetterforskning av et selskap der Bidens sønn tidligere satt i styret.

Mer om det senere.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky.
Ukrainas president Volodymyr Zelensky. Foto: Sergei Supinsky/AFP

Det man ikke vet er om Trump lovet noe til Zelensky som en gjenytelse.

– Det kan vi ikke vite fordi Trump-administrasjonen nekter å utlevere varselet, eller opptaket av samtalen til Kongressen, sier Steinhovden.

Det er nemlig ikke bare det angivelige innholdet i varselet som vekker oppsikt, det gjør også selve behandlingen. Torsdag ble det sørget for at den amerikanske kongressen ikke får innsyn i varselet, noe som er svært uvanlig.

– Kongressen skal ettergå presidentens handlinger, og demokratene mener at de blir forhindret i å gjøre dette arbeidet ved å ikke få tilgang til varslerens klage, sier Thor Steinhovden og legger til:

– De er spesielt interessert i å få tak i varselet fordi demokratene allerede var interessert i å se nærmere på om Trump bevisst holdt tilbake økonomisk støtte til Ukraina, fordi han mente at ukrainerne burde se nærmere på Bidens rolle i dette ukrainske selskapet.

Men hva i alle dager har Joe Biden med et ukrainsk selskap å gjøre? For å svare ordentlig på det må vi spole tiden noen år tilbake.

2. Hva har Joe Biden gjort?

I 2014 annekterte Russland Krim. Daværende visepresident Joe Biden hadde ansvar for USAs oppfølging av Ukraina, og en av oppgavene var å jobbe mot korrupsjon i landet.

– Samtidig som Joe Biden gjør dette, er sønnen hans en del av et selskap som er involvert i gassektoren i Ukraina, forklarer USA-kommentator Sofie Høgestøl.

Selskapet heter Burisma og eies av oligarken Mykola Zlochevsky. Siden 2012 har Zlochevsky flere ganger blitt anklaget for hvitvasking og skatteunndragelse, skriver New York Times, og det ble startet etterforskning på grunn av dette.

Saken ble ført av en statsadvokat ved navn Viktor Shokin, men før etterforskningen ble avsluttet, fikk han sparken. Delaktig i dette var USA og Joe Biden.

– Ifølge Trumps narativ ville Joe Biden fjerne en ukrainsk statsadvokat for å hindre han i å etterforske selskapet der Hunter Biden satt som styremedlem, sier Steinhovden.

Joe Bidens sønn Hunter Biden avbildet i 2012.
Joe Bidens sønn Hunter Biden avbildet i 2012. Foto: Pablo Martinez Monsivais

Det var dog et utbredt syn at Shokin, som flere ganger har blitt beskyldt for å overse korrupsjon blant høytstående ukrainere, burde fjernes fra sitt embete.

– Trumps anklage ignorerer at Bidens forsøk på å fjerne statsadvokaten var en del av et større initiativ for å fjerne korrupte embetspersoner fra det gamle regimet. Den antar også at Hunter Biden hadde gjort noe ulovlig, og at Joe Biden visste om dette. Ifølge ukrainske myndigheter har de ikke funnet bevis for en slik kobling, og derfor ble også saken henlagt, sier Steinhovden.

Viktor Shokin.
Viktor Shokin. Foto: Sergei Chuzavkov

Hensikten med å fjerne Shokin var altså ikke å hindre etterforskningen, men snarere å sørge for at den ble gjort ordentlig, påpeker USA-ekspert og satiriker Eirik Bergesen.

– Dette handlet fra USA sin side om å rydde opp i ukrainsk korrupsjon, sier han.

3. Hva er Rudy Giulianis rolle?

Rudy Giuliani er Donald Trumps private advokat. I mai skulle han ha reist til Ukraina. Den gang innrømmet han at hensikten blant annet var å legge press på ukrainske myndigheter for å sette i gang en etterforskning mot Biden.

Reisen ble avlyst, men i juni og august møtte advokaten ukrainske myndigheter for å diskutere en eventuell etterforskning.

Informasjon om at Trump og Giuliani har forsøkt å få ukrainske myndigheter til å sette i gang en etterforskning mot Biden har altså ligget på bordet i flere måneder.

Donald Trumps private advokat Rudy Giuliani.
Donald Trumps private advokat Rudy Giuliani. Foto: Reuters/Erin Scott

– Det nye er at den amerikanske presidenten muligens har brukt sitt embete til å presse et annet land til å gjøre noe som kan sverte sin mulige politiske hovedmotstander i 2020, sier Thor Steinhovden.

4. Påvirker dette valget?

Neste år er det presidentvalg i USA. Siden Donald Trump bare har sittet i én periode, betyr det at han kan velges for fire nye år. Joe Biden er en av hans hovedkonkurrenter fra det demokratiske partiet.

– Det er verdt å nevne at dette har vært en klassisk taktikk på amerikansk høyreside i flere år. De kaster opp mye sand i luften i håp om å skape så mye forvirring at man ikke vet hva man til slutt ser, sier Thor Steinhovden og fortsetter:

– Det kan fungere bra i en valgkamp der presidenten kun har tenkt å snakke til egne tilhengere, og der polariseringen er blitt så ille at man har veldig lett for å tro det verste om sine motstandere og ikke får det motbevist fordi man i stor grad kun får nyheter fra konservative nyhetskilder.

Eirik Bergesen påpeker at dette også vil ha konsekvenser for Bidens skyts mot Trump i valgkampen.

– Det som er synd for Biden er at en av tingene han kunne brukt mot Trump er hvordan han blander familie og politikk. Nå har Trump ammunisjon for å si det samme tilbake. Det er en helt annen skala, men det er med på å fjerne noe av ammunisjonen til Biden, sier Bergesen.

Joe Biden er en av demokratenes presidentkandidater.
Joe Biden er en av demokratenes presidentkandidater. Foto: Joshua Lott

5. Blir det riksrett?

Flere ganger i løpet av Donald Trumps presidentskap har ordet «riksrett» blitt nevnt. Er det aktuelt denne gangen? Lite trolig, skal man tro ekspertene.

Eirik Bergesen påpeker at lovverket rundt å tiltale en sittende president er utydelig. I tillegg har Nancy Pelosi, som leder majoritetsgruppen til demokratene i Representantenes hus, vært forsiktig med å nevne riksrettssak fordi ikke å misbruke et så sterkt virkemiddel.

– Men venstresiden i partiet, som er sterke nå, ønsker handling og en offensiv linje mot Trump. For å blidgjøre dem vil de nok rasle med riksrettsreskapet en stund fremover, sier han.

Ifølge Steinhovden er ikke konsensus hos demokratene at presidenten bør stilles for riksrett, og på høyresiden er det ingen støtte for dette, sier han.

– For å ha noe som helst håp om å få en dom i en riksrettssak, trengs det et stort flertall i Senatet, og da må begge partier støtte et slikt vedtak, sier han og fortsetter:

– Det er lett å tenke at «nå må han jo ha gått over streken», men man skal lete lenge etter en republikaner i Washington som er villig til å i det hele tatt nevne ordet «riksrett».

Før fjorårets mellomvalg ble en rekke republikanere pensjonert og erstattet av det Steinhovden kaller «Trump-lojale folkevalgte».

– De har, enn så lenge, mye mer å tape på å gå imot presidenten enn å støtte han. Demokratene kan med andre ord skrike riksrett til halsen blir sår. De vil trenge republikanere for å få det til og det er ingenting som tyder på at de vil lykkes med det slik situasjonen er i dag.