SIKTET: Philip Manshaus erkjenner å ha drept stesøsteren og for å ha forsøkt å begå en terrorhandling mot en moské, men nekter straffskyld fordi han hevder å ha handlet i nødverge.
SIKTET: Philip Manshaus erkjenner å ha drept stesøsteren og for å ha forsøkt å begå en terrorhandling mot en moské, men nekter straffskyld fordi han hevder å ha handlet i nødverge. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

Undersøker kontakt med kjent terrorist

Politiet mener Philip Manshaus (22) la terrorplanene kort tid før han drepte stesøsteren og stormet moskeen, men at han ble radikalisert for rundt to år siden.

Det forteller venner, familie, skolekamerater og Philip Manshaus selv i avhør med politiet.

Så langt har den terrorsiktede 22-åringen vært i to politiavhør som har vart i totalt åtte timer. Nå ønsker han ikke lenger å forklare seg.

Manshaus har erkjent at han drepte stesøsteren, Johanna Zhangjia Ihle-Hansen (17), og at han skjøt seg inn i Al-Noor Islamic Centre i Bærum. Der ble han overmannet uten at noen i moskeen kom alvorlig til skade.

Politiet bruker nå mye tid på å gå gjennom Manhaus' aktivitet på Internett.

Undersøker kontakt med terrorist

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby bekrefter overfor TV 2 at 22-åringen har vært i kontakt med personer i den nynazistiske organisasjonen «Den norske motstandsbevegelsen» (DMN).

– De undersøkelsene vi så langt har gjort, viser at denne kontakten ikke har hatt betydning for hans senere handlinger, sier Kraby.

FØRER SAKEN: Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby er påtaleansvarlig i saken mot Philip Manshaus.
FØRER SAKEN: Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby er påtaleansvarlig i saken mot Philip Manshaus. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Før Manshaus utførte angrepet, beskrev han seg som «utvalgt» av terroristen Brenton Tarrant, som skjøt og drepte 51 personer i en moské på New Zealand i mars.

– Har det vært kontakt mellom Tarrant og Manshaus?

– Det er noe vi undersøker, men vi kan verken bekrefte eller avkrefte dette nå, sier Kraby.

– Er det noe som tyder på at Manshaus har blitt heiet frem eller oppfordret til å begå disse handlingene?

– Det er ting vi jobber med å kartlegge.

Kort planleggingsfase

Politiet mener at Philip Manshaus ble radikalisert for rundt to år siden, og at holdningsendringene skjedde brått.

Etter det TV 2 forstår, skal ikke politiet ha funnet en konkret hendelse eller en utløsende årsak som kan forklare hvorfor radikaliseringen skjedde.

– Hvor lenge planla han terrorangrepet?

– Planleggingen av terroren fant sted i slutten av en cirka to år lang radikaliseringsprosess, sier Kraby.

Etter det TV 2 kjenner til, mener politiet at planleggingen av drapet og terrorforsøket begynte noen uker før.

Manshaus' forsvarer advokat Unni Fries ønsker ikke å kommentere denne saken.

TAUS: Forsvarer Unni Fries vil ikke uttale seg om saken, mens Philip Manshaus ikke lenger ønsker å la seg avhøre av politiet.
TAUS: Forsvarer Unni Fries vil ikke uttale seg om saken, mens Philip Manshaus ikke lenger ønsker å la seg avhøre av politiet. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix

Vil ikke snakke mer

Den terrorsiktede 22-åringen sitter varetektsfengslet på Ila fengsel- og forvaringanstalt i Bærum. Selv om politiet har fått detaljerte forklaringer som de mener er dekkende for både terror- og drapssiktelsen, ønsker de å stille ham nye spørsmål.

– Handlingenes alvorlighet tilsier at vi vil gjennomføre ytterligere avhør med han, sier Kraby.

Det er ikke kjent hvorfor Manshaus ikke lenger er villig til å snakke med politiet. Dette ønsker heller ikke forsvarer Unni Fries å uttale seg om.

22-åringen har erkjent de faktiske forholdene han er anklaget for, men han nekter straffskyld fordi han mener å ha handlet i nødverge.

ÅSTED: Johanne Ihle-Hansen ble funnet drept i dette huset i Eiksmarka i Bærum. Etterpå dro Philip Manshaus til moskeen på Skui.
ÅSTED: Johanne Ihle-Hansen ble funnet drept i dette huset i Eiksmarka i Bærum. Etterpå dro Philip Manshaus til moskeen på Skui. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Observeres av psykiatere

Et sentralt spørsmål i etterforskningen har vært hvorfor Manshaus valgte å slå til lørdag 10. august. Denne dagen var det nærmest folketomt i moskeen, mens det dagen etter skulle holdes eid-feiring med langt flere personer til stede.

En polititeori har vært at stesøsteren avslørte planene og at han derfor måtte begå handlingene tidligere enn planlagt, men dette avviser Manshaus selv.

Torsdag fortalte TV 2 at Manshaus i avhør har forklart at han «hadde dårlig tid». Denne lørdagen var han alene i huset med stesøsteren, noe som gjorde det lettere å begå drapet, for så å bære våpen fra huset og ut til bilen uten å bli oppdaget.

Det er oppnevnt tre sakkyndige som skal gjøre en psykiatrisk vurdering av Philip Manshaus. Oslo politidistrikt har bedt om en fullstendig psykiatrisk vurdering av 22-åringens mentale helse.

De sakkyndige har frist til 7. november med å levere sin rapport.

Bistandsadvokatene til Manshaus' far og avdøde Johanna Zhangjia Ihle-Hansens datter ønsker ikke å kommentere saken.