Vil ikke være medlem av Tybring-Gjeddes «nye» Frp

Det er full splittelse i Frp om kursen mot Stortingsvalget 2021. Flere stortingsrepresentanter er sterkt uenig med partifellen Christian Tybring-Gjedde som vil gjøre Frp til et nasjonalkonservativt parti.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er selvfølgelig ikke enig med Christian Tybring-Gjedde i at vi skal bli et nasjonalkonservativt parti. Vi er et parti som står veldig godt på de liberalistiske verdiene, med troen på enkeltmennesket og minst mulig stat. Det er det partiet jeg meldte meg inn i, og det er det partiet jeg ønsker å være med i videre, sier Frps stortingsrepresentant fra Sør-Trøndelag, Sivert Haugen Bjørnstad til TV 2.

Tybring-Gjedde fyrte av et brennende innlegg for nasjonalstaten og den norske kulturarven i et intervju med TV 2 mandag.

– Jeg ønsker et Frp som går i en nasjonalkonservativ retning, som setter nasjonen Norge først, vår kultur og det vi står for, vårt eget land først, erklærte Oslo-representanten, som er inne i sin fjerde periode på Stortinget.

Fremskrittspartiets ideologiske grunnlag slik det er nedfelt i partiprogrammet må endres for å gjenreise partiet, mener han. Han vil stryke «liberalistisk».

– Det som står i partiprogrammet, om at vi er et liberalistisk parti, det mener jeg det er veldig få som slutter seg til. Liberalismen i sin ekstreme form vil være åpne grenser, som ingen vil akseptere i dag, sa Tybring-Gjedde.

KONSERVATIV: Christian Tybring-Gjedde ønsker et Frp som går i en nasjonalkonservativ retning. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
KONSERVATIV: Christian Tybring-Gjedde ønsker et Frp som går i en nasjonalkonservativ retning. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Vil ikke være medlem

Rogalands stortingsrepresentant Roy Steffensen gjør det klart at han slettes ikke være med i det nasjonalkonservative partiet Tybring-Gjedde drømmer om.

– Hele grunnen til at jeg ble medlem av partiet, og kjemper for politikken er for at jeg vil flytte makt og avgjørelser vekk fra politikere og byråkrater til hvert enkeltmenneske, i tråd med liberalistiske prinsipper.

– Hvis vi skal fjerne de liberalistisk prinsippene som vi henter inspirasjon fra, så kan ikke jeg lenger være medlem av dette partiet, sier Steffensen.

Lederen av Fremskrittspartiets ungdomsparti (FpU) er på linje med stortingsrepresentantene Steffensen og Bjørnstad .

LIBERAL: FpU- leder Bjørn-Kristian Svendsrud mener Frp skal fortsette å basere politikken på liberalismen som ideologi. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
LIBERAL: FpU- leder Bjørn-Kristian Svendsrud mener Frp skal fortsette å basere politikken på liberalismen som ideologi. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Vi er et frihetselskende parti og baserer politikken på liberalismen som ideologi, og det mener jeg vi fortsatt skal gjøre. Noe av det som har vært suksessen til Frp er å kombinere liberalismen med en streng innvandringspolitikk, sier Bjørn-Kristian Svendsrud.

Motstander av ny farge

Fredag kommer Frps sentralstyre sammen for å evaluere kommunevalget, som ga partiet en oppslutning på 8,2 prosent, det dårligste resultat siden 1991.

Partileder Siv Jensen ønsker ikke kommentere Tybring-Gjeddes forslag om kursendring før etter sentralstyremøtet i morgen.

Tybring-Gjedde krever at Frp går grundig til verks og tenker helt fra bunnen av når sentralstyret starter evalueringen, og vil endre farge og utforming av partieffekter.

– Vi har nok vært litt for konservative, vi bør gå gjennom alt og se om det finnes måter vi kan fornye oss på, som gjør oss mer attraktive, og blir et parti for fremtiden, uttalte Tybring-Gjedde.

Partiets innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim er ikke med på notene.

– Frp er Frp, vi har ikke forandret retning, farge eller navn. Vi står godt der vi står i dag, og det har vi tenkt å fortsette med, og så skal vi ta interne vurderinger etter valget og legge strategier på bakrommet, sier han.

Krigsvogner

I intervjuet med TV 2 mandag advarte Tybring-Gjedde mot påvirkning av islam som følge av globalisering, og mot at Norge skal underlegge seg overnasjonal styring.

– Vi bør være skeptiske til den globaliseringen som føres. Vi bør være skeptiske til EU og ikke minst FNs stadig større kontroll på en rekke områder i verden, sa han.

– Jeg tror ikke vi skal lukke oss inne i et hermetisk land, men jeg har tro på nasjonalgrensene, sier lederen i Fremskrittspartiets ungdom.

Steffensen advarer mot følgende av å følge Tybring-Gjeddes kurs. Han sier land som styres i nasjonalkonservativ retning skiller seg ut ved at de ønsker å bygge opp tollmurer.

– Jeg ønsker at varer skal krysse grenser, og ser at i land der varer ikke krysser grenser, så er det stor fare for at soldater og krigsvogner vil gjøre det i stedet, sier Steffensen.

Han mener Frp må se til kommuner og fylkes der Frp gjorde det bra under valget når strategien skal legges for stortingsvalget i 2021. I hans eget hjemfylke Rogaland fikk Frp en oppslutning på 12,4 prosent og Møre og Romsdal endte partiet på 13,2. I Oslo, derimot, fikk Frp bare 5,3 prosent av stemmene.

– Nå må vi samle troppene og ta lærdom av de som har gjort gode valg. Vi må se på hva har de gjort i Møre og Romsdal, hva har de gjort i Rogaland. Spesielt der vi har hatt ordførere ser vi at vi har blitt største parti. Vi bør ta en runde til de, og ta lærdom av det, og ikke prøve å et helt nytt parti, sier Steffensen.

Vekker begeistring

På den annen side vekker Tybring-Gjedde begeistring på sin egen Facebook-vegg. Over to tusen av hans følgere har likt følgende innlegg der han tar til orde for en kursendring:

«BEHOV FOR EN TOTALRENOVERING! FrP bør tenke helt nytt. Partiet må rustes opp for å kunne takle samfunnsutviklingen som i stor grad de øvrige partiene har skapt. Globalisme er rotløshet satt i system. La oss verne om nasjonalstaten».

Slik kommenterer tilhengerne Tybring-Gjeddes utspill:

«Fantastisk av deg. Dette er hva Norge trenger! Man skal verne om sitt land og folk».

«Dere kan starte med å renovere Siv Jensen ut av ledervervet» -

«Stå på for at lndet vårt skal bevare både kulturarv, suverenitet samt den kristne arven!»

«Stå på ctg så er du statsminister om 2 år!»

En av tilhengerne, Roy Løken, har startet en gruppe for å fremme Tybring-Gjedde som ny partileder.

– Jeg har fått kjempeoppslutning, over 15 personer ønsker å delta med å etablere CTG Gruppen, og flere hundre blir med som støtte, opplyser han.

Partitoppen tar begeistringen med fatning.

– Jeg er ikke aktuell som partileder. Det er hyggelig at noen sier det, men vi har en god partileder i Siv Jensen, sier Tybring-Gjedde.

Han understreker at også han er for lavere skatter og avgifter og offentlige inngrep.

– Du har fått mye støtte på Facebook-siden din, men hvis du nå får mye motbør på sentralstyremøtet, hva da?

– Jeg skal ikke pålegge noen til noenting, jeg, men det kommer en programprosess mot stortingsvalget, og jeg vil påvirke så mye jeg kan der. Men jeg aksepterer det hvis det er et flertall som ønsker å opprettholde den ideologiske ballasten vi har med oss. Jeg bøyer meg for det, men debatter må vi kunne ha uten at man blir sinte på hverandre.