MERKES PÅ LOMMEBOKA: Det siste året har styringsrenten steget med ett prosentpoeng. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
MERKES PÅ LOMMEBOKA: Det siste året har styringsrenten steget med ett prosentpoeng. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Renta stiger: Så mye dyrere blir boliglånet

Et lån på to millioner kroner vil bli 4000 kroner dyrere per år etter torsdagens renteøkning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det viser tall fra forbrukerorganisasjonen Huseierne.

– Renteøkningen som kommer nå vil gi en boligeier som har to millioner igjen å nedbetale på lånet en økning i renteutgifter på nesten 4000 kroner i året etter skatt. Det blir 325 kroner i måneden i økte renteutgifter, sier forbrukersjef Carsten Pihl i Huseierne i en pressemelding.

I og med at dette er den fjerde renteøkningen på ett år, utgjør det til sammen store økte utgifter for vanlige boligeiere.

– For et lån på to millioner vil de fire renteøkningene til sammen bety en økning i månedsutgiftene på 1300 kroner etter skatt. Eller omlag 15.600 kroner i året. Det vil merkes i husholdningsbudsjettene, sier Pihl.

Nytt rentehopp

Det var knyttet spenning til torsdagens rentebeslutning fra Norges Bank. Klokken 10 ble det kjent at renten økes 0,25 prosentpoeng til 1,50 prosent.

– Det er fortsatt god vekst i norsk økonomi, og kapasitetsutnyttingen er noe over et normalt nivå. Det tilsier isolert sett en høyere rente. En høyere rente kan også dempe faren for at gjeld og boligpriser igjen stiger raskt, opplyser Norges Bank.

Samtidig varsler sentralbanksjef Øystein Olsen at det er lite sannsynlig med flere renteøkninger den nærmeste tiden.

– Bytt bank!

Renteøkningen ut til boliglånskundene vil tidligste komme 31. oktober.

Huseierne oppfordrer folk til å være aktive bankkunder. Det er ofte mulig å prute på renten som står i prislistene.

GODE RÅD: Det kan være en lurt å binde deler av lånet med avdragsfrihet, tipser forbrukerøkonom Eva Sørmo. Foto: Elisabeth Tønnesen/Norsk Familieøkonomi
GODE RÅD: Det kan være en lurt å binde deler av lånet med avdragsfrihet, tipser forbrukerøkonom Eva Sørmo. Foto: Elisabeth Tønnesen/Norsk Familieøkonomi

– Boligeiere bør sjekke både hvilken rente de har i dag, og om banken deres øker renten. Særlig de som får rente godt inn på 3-tallet bør se seg om etter en annen bank, sier Carsten Pihl, forbrukersjef i Huseierne.

Opplevde 7 prosents rente

Forbrukerøkonom Eva Sørmo i Norsk Familieøkonomi anbefaler folk å sjekke en lånekalkulator på nett for å finne ut hvor mye ekstra de må betale på lånet i kroner og øre per måned.

Har du for eksempel fire millioner i lån, vil torsdagens renteøkning innebære en økt kostnad på 500 kroner per måned med 25 års løpetid. Da er det ikke tatt høyde for skattefradrag.

– Det er ikke så mye, men hvis du for eksempel legger på to prosentpoeng, fra 2,6 til 4,6, øker de månedlige utgiftene fra 18.204 kroner til 22.519. Mange unge har ingen erfaring med så høy rente, men jeg har vært oppe i 7 prosents rente på mitt boliglån. Da betalte jeg 10.000 mer i månedlige låneutgifter enn i dag, sier Sørmo.

Hun minner om at banken tar høyde for at kunden skal klare fem prosents renteøkning.

Spesialavtaler

Sørmo anbefaler folk å sjekke om de er med i en organisasjon eller forening som har en god bankavtale. Akademikerne har for eksempel en avtale med Danske Bank om en fastrenteavtale som har ligget på nivå med de beste flytende rentene.

Å binde renta kan være en god idé for å sikre seg en forutsigbar økonomi. Men hvis man mister jobben, blir skilt eller noe annet skulle skje som fører til plutselige endringer i økonomien, kan det bli dyrt å komme seg ut av avtalen.

– Ett tips er å binde deler av lånet med avdragsfrihet, og i stedet betale større avdrag på den flytende delen av lånet. På den måten beholder du muligheten til å betale mindre avdrag om noe skulle skje, samtidig som du overholder forpliktelsene i fastrentelånet, forklarer Sørmo.