TERRORSIKTET: 22 år gamle Philip Manshaus er siktet for terrorhandlinger og for å ha drept stesøsteren sin. Han nekter straffskyld.
TERRORSIKTET: 22 år gamle Philip Manshaus er siktet for terrorhandlinger og for å ha drept stesøsteren sin. Han nekter straffskyld. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix

kilder til tv 2:

Derfor slo Manshaus til denne lørdagen

Om terrorsiktede Philip Manshaus hadde angrepet én dag senere ville det vært langt flere mennesker til stede i moskeen. Likevel var frykten for å bli oppdaget så stor at han slo til dagen før eid-feiringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med tre skudd i hodet og ett i brystet tok Philip Manshaus (22) livet av stesøsteren sin, Johanna Zhangjia Ihle-Hansen (17) mens hun satt på sengen i deres felles hjem i Eiksmarka i Bærum.

Politiet mener at drapet var rasistisk motivert. Ihle-Hansen hadde asiatisk opprinnelse.

Drapet skjedde trolig mellom klokken 14.15 og 15.00 lørdag 10. august.

Litt senere satte Manshaus seg i bilen og kjørte de drøyt 15 kilometerne fra Eiksmarka til Skui, der moskeen Al Noor islamic centre ligger.

22-åringen skjøt seg gjennom døra, og han løsnet også skudd inne i moskeen. Manshaus ble imidlertid overmannet av Mohammed Rafiq (65) og Mohamed Iqbal (75). Ingen ble fysisk skadet i moskeen.

La merke til holdningsendring

Ettersom Manshaus sitt mål skal ha vært å drepe så mange som mulig, har politiet undret seg over hvorfor han slo til da han gjorde. Denne lørdagen var det nærmest folketomt i moskeen.

SKJØT SEG INN: Philip Manshaus tok seg inn gjennom denne nødutgangen i moskeen.
SKJØT SEG INN: Philip Manshaus tok seg inn gjennom denne nødutgangen i moskeen. Foto: NTB Scanpix

Dagen i forveien var det mange personer til stede under fredagsbønnen. Den påfølgende søndagen var det eid-feiring, som trolig ville betydd at det hadde vært folksomt i moskeen.

En polititeori har vært at stesøsteren oppdaget planene, og at han måtte drepe henne, for så å iverksette operasjonen sin tidligere enn planlagt.

Selv om stesøsteren la merke til Manshaus' holdningsendringer, skal hun ikke ha oppdaget planene hans.

Fryktet å bli oppdaget

VG har tidligere skrevet at Manshaus fryktet at det ville bryte ut rasekrig i Norge.

Kilder tett på etterforskningen opplyser til TV 2 at Manshaus følte at han hadde dårlig tid og at han fryktet å bli oppdaget.

Lørdag 10. august var han alene i huset sammen med søsteren sin. Foreldrene, som han fryktet ville oppdage ham, var bortreist.

ALENE HJEMME: Philip Manshaus var alene med stesøsteren da han drepte henne. Deretter tok han med seg våpen og satte kurs mot moskeen.
ALENE HJEMME: Philip Manshaus var alene med stesøsteren da han drepte henne. Deretter tok han med seg våpen og satte kurs mot moskeen. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

De tre våpnene han hadde med seg til moskeen var registrert og godkjent, men Manshaus selv hadde ikke våpentillatelse.

For å unngå å bli oppdaget idet reiste av hjemmefra med våpnene, var det gunstig å gjøre dette en på en dag da foreldrene ikke var hjemme. Dette har Manshaus forklart seg om i avhør, får TV 2 opplyst.

Manshaus skal ha tenkt tanken på å slå til under eid-feiringen søndag 11. august, men han skal rett og slett ikke ha følt seg sikker på at han ville få mulighet til å gjennomføre den planlagte terrorhandlingen dagen etter.

Nekter å la seg avhøre

TV 2 har forelagt opplysningene for Philip Manshaus' forsvarer, advokat Unni Fries. Hun har ingen kommentar til saken.

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby bekrefter overfor TV 2 at tidspunktet for aksjonen har vært tema i avhør.

ORDKNAPP: Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby vil ikke kommentere innholdet i avhørene med Philip Manshaus.
ORDKNAPP: Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby vil ikke kommentere innholdet i avhørene med Philip Manshaus. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

– Jeg kan ikke gå inn i detaljene om hva som kom frem. Vi har stilt en rekke spørsmål, og vi forholder oss til de svarene som er gitt, sier han.

– Mener politiet at planen hans var å slå til denne lørdagen?

– Det kan jeg ikke svare på, sier Kraby.

Han opplyser også at Phillip Manshaus ikke ønsker å avgi nye avhør til politiet, som fortsatt har flere spørsmål de ønsker å stille.

Forsvarer Unni Fries bekrefter at klienten for tiden ikke vil la seg avhøre, men hun ønsker ikke å gå inn på hvorfor.

FENGSLET: Philip Manshaus, her avbildet med forsvarer Unni Fries, sitter varetektsfengslet i sin andre periode.
FENGSLET: Philip Manshaus, her avbildet med forsvarer Unni Fries, sitter varetektsfengslet i sin andre periode. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

Rapport i november

Philip Manshaus har erkjent de faktiske forholdene han er anklaget for. 22-åringen nekter likevel straffskyld fordi han mener å ha handlet i nødverge og fordi han «måtte gjennomføre handlingene».

Han er siktet for drap og etter straffelovens paragraf 131 som omhandler terrorhandlinger. Begge lovbruddene har en strafferamme på inntil 21 års fengsel.

Før han utførte angrepet, publiserte det politiet mener er Manshaus en melding på nettforumet Endchan, der han blant annet beskrev seg som «utvalgt» av moskéterroristen Brenton Tarrant, som skjøt og drepte 51 personer og skadet ytterligere 40 på New Zealand tidligere i år. Tarrant stømmet hele angrepet på Facebook Live.

I posten lå det vedlagt lenker til live-strømmer, men det er ingen tegn på at noen av disse fungerte, og at angrepene faktisk ble strømmet på nett.

Publiseringen på nettforumet er ifølge politiet interessant fordi det kan belyse i hvilken grad angrepet var planlagt eller ei.

Det er oppnevnt tre sakkyndige som skal gjøre en psykiatrisk vurdering av Philip Manshaus. Oslo politidistrikt har bedt om en fullstendig psykiatrisk vurdering av 22-åringens mentale helse.

De sakkyndige har frist til 7. november med å levere sin rapport. Deres konklusjon blir avgjørende for om påtalemyndigheten vil be om fengselsstraff eller overføring til tvungen psykisk helsevern.