Canadas statsminister beklager at han sminket seg brun

Canadas statsminister Justin Trudeau sier han angrer sterkt på at han sminket ansiktet sitt brunt på en temafest i 2001.

BLE BEDT OM Å BEKLAGE: Organisasjonen The National Council of Canadian Muslims var blant dem som krevde en beklagelse fra Canadas statsminister. I ettertid takker de ham for sitt raske svar. Foto: Sean Kilpatrick
BLE BEDT OM Å BEKLAGE: Organisasjonen The National Council of Canadian Muslims var blant dem som krevde en beklagelse fra Canadas statsminister. I ettertid takker de ham for sitt raske svar. Foto: Sean Kilpatrick

I forbindelse med en avslutningsgalla i 2001 på en privatskole hvor Justin Trudeau jobbet som lærer, kledde statsministeren seg ut som karakteren Aladdin, skriver Times , som har publisert et bilde fra festen. Teamet festen var «arabisk natt».

Trudeau, som da var 29 år gammel, sier at han burde ha visst bedre.

Kaller det rasistisk

– Jeg burde ikke ha gjort dette. Jeg burde ha visst bedre, og det gjorde jeg ikke. Jeg beklager på det sterkeste, sier han.

På spørsmål om han tenker at bildet er rasistisk, svarer han følgende:

– Ja, det er det. Jeg tenkte ikke at det var rasistisk på den tiden, men nå vet vi bedre, sier han.

På bildet ser man at Trudeau, som på festen gikk med turban og kjortel, også sminket hendene sine mørke. Bildet er fra årboken til West Point Grey-akademiet.

Stiller til gjenvalg

Trudeau sier at han også sminket ansiktet sitt da han gikk på videregående da han skulle synge «Day-O», en jamaicansk folkesang av den afroamerikanske sangeren og menneskerettighetsaktivisten Harry Belafonte, skriver New York Times.

– Jeg angrer sterkt på at jeg gjorde det, sier han.

Forrige uke kunngjorde statsministeren at han stiller til gjenvalg. Valget i Canada er 21. oktober.

– Det vil ta et par dager før vi vet om dette vil gjøre varig skade for de liberale sin gjenvalgsmulighet, sier Darrel Bricker i meningsmålingsselskapet Ipsos til Reuters.

– Dypt sjokkert

– Det vi vet er at statsministerens ansikt utad har vært kritisk for partiets politiske suksess. Dette bildet står i sterk kontrast til det bildet av toleranse statsministeren har utøvd. Det kan ikke være godt hverken for han eller partiet, fortsetter han.

Lederen for det konservative partiet i Canada, Andrew Sheer, sier han er sjokkert over bildet.

– Det vi så i kveld er noen med fullstendig mangel på dømmekraft og integritet, og som ikke er skikket til å lede dette landet, sier han.

Også lederen for miljøpartiet, Elizabeth May, er kritisk.

– Jeg er dypt sjokkert av rasismen vist i bildet av Justin Trudeau, sier hun.

The National Council of Canadian Muslims takket Tredau for beklagelsen sin, skriver Washington Post.

Organisasjonen gikk først ut og omtalte bildet som trist, og oppfordret han til å beklage.

– Vi takker statsministeren for hans beklagelse. Den kom mindre enn én time etter at vi ba han om å beklage. Løfter gitt, løfter holdt. Det er vår måte, skriver organisasjonen på Twitter.