BJØRVIKA: Karine Wang ble påkjørt i Bjørvika i Oslo 13. september i fjor.
BJØRVIKA: Karine Wang ble påkjørt i Bjørvika i Oslo 13. september i fjor. Foto: Politiet / Privat

Lastebilsjåfør dømt for uaktsomt drap på Karine Wang (38) i Oslo

En polsk lastebilsjåfør er dømt til 60 dagers fengsel for å ha kjørt ned og drept småbarnsmoren Karine Wang (38) rett ved Operahuset i Oslo.

Straffen er noe lavere enn de 90 dagene aktor ba om i retten.

Den polske mannen i 40-årene er videre fradømt retten til å føre motorvogn i en periode på tre år fra ulykken skjedde 13. september 2018.

Mannens forsvarer, advokat Harald Jahren, sier til TV 2 at lastebilsjåføren ikke har bestemt seg for om han vil anke dommen. I retten sa tiltalte at han ikke mener han kan klandres for ulykken.

Karine Wang var på vei hjem til Ås på en el-sykkel da ulykken skjedde.

Mange vitner

Der hun skulle rett frem i krysset ved Operahuset i Oslo, skulle lastebilen ved siden av henne til høyre. Karine havnet under det 15 tonn tunge kjøretøyet og døde momentant.

Ifølge dommen kjørte lastebilsjåføren i 15 kilometer i timen.

Selv hevdet sjåføren i retten at han ikke kan klandres for dødsfallet, fordi han holdt svært lav hastighet og kikket nøye i alle lastebilens speil. Hvordan sammenstøtet likevel kan ha oppstått, har han ingen formening om.

– Da jeg svingte, var jeg overbevist om at det ikke var noen på bilens høyre side. Jeg kjørte så sakte og forsiktig som mulig, sa tiltalte i retten.

– Kunne du gjort noe annerledes? ville politiadvokat Eric Lindset vite.

– Nei, jeg ser ikke hva jeg kunne gjort annerledes, sa han.

Først da han kjente at lastebilen rullet over noe, stoppet 42-åringen. Mange mennesker kom løpende og ba ham rygge noen meter, slik at de kunne utføre førstehjelp.

Stor skadeevne

Retten finner det bevist at årsaken til ulykken var nettopp at tiltalte ikke så Wang, da hun både før og under ulykken befant seg i lastebilens blindsoner.

Retten mener likevel at sjåføren burde vært enda mer aktsom og oppmerksom da han orienterte seg i blindsonen.

«Retten vektlegger at tiltalte var yrkessjåfør og at han kjørte et kjøretøy med potensielt svært stor skadeevne», heter det i dommen.

I tiden etter ulykken ble det plassert en hvit sykkel i krysset for å minnes Karine. Hun er den tiende syklisten som har dødd i Oslo-trafikken siden 2009, ifølge Aftenposten.