FAR OG DATTER: Grete Hjort Berge mistet faren sin tidligere i år. Faren fikk ønsket om å dø hjemme oppfylt, takket være et spesialtilbud i kommunen. Nå kan tilbudet forsvinne.
FAR OG DATTER: Grete Hjort Berge mistet faren sin tidligere i år. Faren fikk ønsket om å dø hjemme oppfylt, takket være et spesialtilbud i kommunen. Nå kan tilbudet forsvinne. Foto: Privat

Odd Edvards (87) siste ønske var å dø hjemme – han er en av få som fikk lov

STAVANGER (TV 2): De fleste dødssyke ønsker å dø hjemme. Men Norge er det landet i Europa hvor færrest får muligheten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Han syntes det var fryktelig kjedelig på sykehuset. Han ville bare komme hjem, sier Grete Hjort Berge til TV 2.

I våres gikk det mot slutten for hennes far, Odd Edvard.

Han var 87 år, uhelbredelig syk, og det var klart at han ikke hadde lang tid igjen.

I likhet med mange andre, ønsket han å tilbringe den siste tiden der han hørte hjemme.

Der han alltid hadde vært.

Gjennom et spesialtilbud i Stavanger kommune fikk de hjelpen de trengte. Det tilhører sjeldenhetene.

Jumboplass på kontinentet

For Norge er det landet i Europa hvor færrest får ønske om å dø hjemme oppfylt.

En studie fra 2018 viser at kun seks prosent får det som de vil.

Sånn har det også vært over tid. Ifølge Folkehelseinstituttet har andelen som dør hjemme endret seg lite de siste 20 årene. I 2017 døde rett over 50 prosent på sykehjem eller annen institusjon. Mellom 30 og 40 prosent døde på sykehus.

I Stavanger ønsker de å gjøre noe med dette. Siden 2017 har kommunen tatt del i et pilotprosjekt med et såkalt kommunalt palliativt team (KPT).

  • Behandling, pleie og omsorg for dødssyke pasienter med kort forventet levetid.
  • Lindring av fysiske smerter og tiltak mot psykiske, sosiale og eksistensielle problemer står sentralt.
  • Målet med denne formen for behandling er å oppnå best mulig livskvalitet, både for pasienten selv og for de pårørende.
  • Behandlingen hverken fremskynder eller forlenger dødsprosessen, men ser – som Helsedirektoratet skriver det – «på døden som en del av livet».
  • I 2011 redefinerte WHO palliasjon til at prinsippene er anvendbare overfor alle pasienter med livstruende sykdom. Palliasjon kan også anvendes tidlig i sykdomsforløpet.

Kilde: Helsedirektoratet (klikk her for å lese mer).

De bistår helsepersonell slik at pasienter som Odd Edvard kan få komme hjem den siste tiden.

– Det handler om at en pasient, hvis mulig, kan være der hvor de liker best å være. Med de nødvendige ressursene rundt seg, slik at de kan få ha det så godt som mulig den tiden de har igjen, sier Aart Huurnik, overlege i Stavanger kommune.

TAKKNEMLIG: Grete Hjort Berge tror ikke det hadde vært mulig for hennes far å få dø hjemme hvis det ikke var for KPT. Hun håper tilbudet videreføres. Foto: Gunnar Ringen Johansen / TV 2
TAKKNEMLIG: Grete Hjort Berge tror ikke det hadde vært mulig for hennes far å få dø hjemme hvis det ikke var for KPT. Hun håper tilbudet videreføres. Foto: Gunnar Ringen Johansen / TV 2

Fikk sitte i godstolen

Odd Edvard er én av rundt 60 pasienter som har fått hjelp av dette teamet i Stavanger i 2019. Uten dem hadde det ikke latt seg gjøre, mener Hjort Berge.

– De bar ham inn og han fikk sitte i den faste stolen sin. Da var han veldig fornøyd. Dette var akkurat sånn som det skulle være, minnes Hjort Berge.

Derfra tok det ikke lang tid.

Allerede dagen etter at han kom hjem til boligen på Stokka i Stavanger døde han.

– Det siste han sa var: «Nå er jeg fornøyd. Nå er det nok. Takk». Så sovnet han. Tre timer senere var han død, sier datteren.

Hun tror det at han fikk komme hjem igjen gjorde at han endelig kunne slippe taket.

– Det er jeg helt sikker på, sier Hjort Berge.

GODSTOLEN: Odd Edvard foretrakk denne stolen fremfor sykehussengen. Ved hjelp av et spesialtilbud i kommunen fikk han sitte i godstolen en siste gang. Foto: Privat
GODSTOLEN: Odd Edvard foretrakk denne stolen fremfor sykehussengen. Ved hjelp av et spesialtilbud i kommunen fikk han sitte i godstolen en siste gang. Foto: Privat

Slutt på finansiering

For kreftsykepleier Hilde Aasheim har det å legge til rette for hjemmedød blitt et hjertebarn.

– Jeg har jobbet med dette i 17 år. De gangene vi får til det... Det er noe av det fineste vi gjør, sier hun til TV 2.

Hvordan vurderer du effekten av KPT?

– Det er helt avgjørende. Både for å unngå innleggelse og det at teamet kan være med på å gi medisinendringer raskt og hjemme hos brukeren, sier Aasheim.

Både ansatte og pasienter beskriver altså KPT som en suksess. Men nå er den statlige finansieringen over og det er usikkert hva som skjer videre.

– Når jeg ser på tilbakemeldingene vi har fått, så tenker jeg at det er veldig viktig at dette videreføres, sier overlege Huurnik.

HJERTEBARN: For kreftsykepleier Hilde Aasheim er det å kunne legge til rette for hjemmedød svært viktig.
HJERTEBARN: For kreftsykepleier Hilde Aasheim er det å kunne legge til rette for hjemmedød svært viktig. Foto: Gunnar Ringen Johansen / TV 2

Ap-garanti etter valget

Det ser ut til at det blir Arbeiderpartiet som tar over makten i Stavanger etter kommunevalget.

De garanterer nå at tilbudet vil bli videreført av kommunen.

– Det må vi ta oss råd til. Det er så viktig for pasientene og for de pårørende. Og det vil lønne seg i et samfunnsøkonomisk perspektiv, sier Kari Nessa Nordtun (Ap).

Nasjonalt mener partiet at de burde gå lenger. Staten må hjelpe andre kommuner i gang med kommunale palliative team, mener nestleder Hadia Tajik.

– Dette burde være en naturlig del av helsetilbudet. Det har vi vist at er mulig å prioritere i våre alternative budsjetter. Vi vil utfordre regjeringen til å gjøre det samme, sier hun til TV 2.

GARANTI: Med all sannsynlighet blir Kari Nessa Nordtun (Ap) ordfører i Nye Stavanger. Hun garanterer at KTP skal opprettholdes i kommunen. Foto: Gunnar Ringen Johansen / TV 2
GARANTI: Med all sannsynlighet blir Kari Nessa Nordtun (Ap) ordfører i Nye Stavanger. Hun garanterer at KTP skal opprettholdes i kommunen. Foto: Gunnar Ringen Johansen / TV 2

– Ikke godt nok

Eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp) er klar på at det ikke er godt nok at såpass få får anledning til å dø hjemme.

– Jeg er opptatt av at mennesker som er alvorlig syke selv får bestemme hvor de vil avslutte livet. Å vite at en skal dø er en følelse som jeg tror man ikke kan sette seg inn i før en står i den selv, sier hun.

– Er regjeringen villig til å hjelpe kommuner som ønsker kommunale palliative team?

– Vi jobber nå med en stortingsmelding om lindrende behandling, hvor vi skal se hva vi kan gjøre for å styrke innsatsen på dette feltet. For noen kommuner kan et palliativt team være løsningen, mens andre kommuner har bruk for andre tjenester, sier Listhaug.

Grete Hjort Berge er glad for at de fikk muligheten. Hun håper andre skal få oppleve det samme.

– Det er veldig trist hvis de hadde fjernet det. Det er også god helse for de gjenlevende med et positivt og godt minne av den siste tiden, sier hun.