SKUTT: Johanne Zhangjia Ihle-Hansen, stesøsteren til Philip Manshaus, ble skutt tre ganger i hodet og en gang i brystet, ifølge obduksjonsrapporten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SKUTT: Johanne Zhangjia Ihle-Hansen, stesøsteren til Philip Manshaus, ble skutt tre ganger i hodet og en gang i brystet, ifølge obduksjonsrapporten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Familien: – Med tre skudd i hodet og ett i brystet var han fast bestemt på å drepe Johanne

Terrorsiktede Philip Manshaus (22) har forklart i politiavhør at det var nødvendig å drepe stesøsteren Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) for å beskytte foreldrene i en fremtidig rasekrig i Norge.

Tirsdag har det kommet flere nye opplysninger i saken om Philip Manshaus.

Den endelige obduksjonsrapporten viste at stesøsteren Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) ble skutt fire ganger. Alle skuddene var dødelige og ble avfyrt kort etter hverandre.

Politiet sa også at de har fått styrket teorien om at Manshaus drepte stesøsteren sin fordi hun var av asiatisk opprinnelse.

Familiens bistandsadvokat, Elisabeth Hagen, forteller til TV 2 at familien har fått god informasjon av politiet i forkant av de nye opplysningene.

Familier opplever at måten Johanne ble drept på, sier noe om Manshaus vilje.

– Måten Johanne ble drept på sier noe om hans forsett. Med tre skudd i hodet og ett i brystet var han fast bestemt på å drepe Johanne, sier Hagen.

– Savnet er sterkt

Saken om Philip Manshaus har stor offentlig interesse og har blitt skrevet mye om i mediene. Samtidig går familien gjennom en svært tøff tid.

– De kjenner fortsatt på sorgen og tapet. Savnet etter Johanne er fortsatt veldig sterkt, sier bistandsadvokaten.

– Har familien kontakt med Philip Manshaus?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier Hagen.

Rasistisk motivert

Tidligere tirsdag ble det klart at Johanne Zhangjia Ihle Hansen (17) døde av tre skudd mot hodet og et skudd mot brystet.

Under en pressekonferanse senere på dagen sa politiet at de har fått styrket teorien om at Manshaus drepte stesøsteren sin fordi hun var av asiatisk opprinnelse.

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby forteller at siktedes forklaring samt tekniske funn underbygger denne teorien.

– Det støtter versjonen om at hun ble drept ut fra det gjerningsmannen oppfatter som rase fordi hun var av asiatisk opprinnelse, sier politiadvokaten til TV 2.

Fryktet rasekrig

Sent tirsdag publiserte VG en artikkel hvor de skriver at Philip Manshaus (22) har forklart i avhør at han fryktet en rasekrig i Norge. Han var redd for at alle etniske nordmenn som har hatt nær kontakt med det han beskriver som «ikke-hvite», ville være i fare.

Han viste videre til foreldrene, som bodde under samme tak som stesøsteren, som Manshaus betegner som en såkalt «ikke-hvit».

Avisen skriver at dette er bakgrunnen for at han drepte søsteren sin før han dro til Al-Noor-moskeen i Bærum for å begå et terrorangrep.

Avisen siterer ikke navngitte kilder.

– Hvordan har familien reagert på opplysningene som tilsier at drapet ble utført for å beskytte familien mot en rasekrig?

– Det er uklart for meg hvor VG henter sine opplysninger fra, så det ønsker jeg ikke å kommentere, sier Elisabeth Hagen, bistandsadvokaten til familien.

Handlet tørrvarer

Politiet har nå fått et mer detaljert bilde av hendelsesforløpet. Tidsrommet for at 17-åringen ble drept er begrenset til etter klokken 14 og litt før klokken 15 på dagen.

Ikke navngitte kilder i politiet har oppgitt til VG at Philip Manshaus handlet tørrvarer før drapet og terrorforsøket.

Avisen oppgir at en polititeori er at tørrvarene var en form for rasjonering dersom en rasekrig brøt ut.

FENGSLINGSMØTE: Draps- og terrorsiktede Philip Manshaus i rettssal 127 i Oslo tingrett under et nytt fengslingsmøte sammen med forsvarsadvokaten Unni Fries. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FENGSLINGSMØTE: Draps- og terrorsiktede Philip Manshaus i rettssal 127 i Oslo tingrett under et nytt fengslingsmøte sammen med forsvarsadvokaten Unni Fries. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Tre sakkyndige

Det er oppnevnt tre sakkyndige som skal gjøre en psykiatrisk vurdering av Philip Manshaus. Oslo politidistrikt har bedt om en fullstendig psykiatrisk vurdering av den draps- og terrorsiktede 21-åringens mentale helse.

– Siktede ønsker enn så lenge ikke å gi forklaring til politiet og det må vi forholde oss til. Han ønsker imidlertid å snakke med de tre sakkyndige og vi avventer den videre prosessen der, sier Kraby.

De tre psykiaterne har fått frist til 7. november med å ferdigstille sitt mandat.

Philip Manshaus er siktet for å ha drept sin egen stesøster, samt for å ha forsøkt å begå et terrorangrep i al Noor-moskeen i Bærum. Han har erkjent de faktiske forholdene, men erkjenner ikke straffskyld.