NOK ER NOK: I en kronikk tirsdag gjentar Abid Raja sin kritikk av Frps retorikk. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
NOK ER NOK: I en kronikk tirsdag gjentar Abid Raja sin kritikk av Frps retorikk. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Abid Raja: – Det stinker av Frps retorikk

Venstre-toppen går til nytt angrep på regjeringspartner Frp.

I en kronikk i Aftenposten tirsdag skriver Raja at det ikke er noen anstendighet over retorikken til Siv Jensen og Sylvi Listhaug. Kronikken er stilet som et brev til statsminister Erna Solberg.

Det har stormet rundt Raja etter at han anklaget Frp for å drive «brun propaganda». I tirsdagens innlegg utdyper han hvorfor han står for det og viser blant annet til Siv Jensens bruk av uttrykket «snikislamisering».

– Brun skremselspropaganda

I 2013 beklaget partiets daværende nestleder Ketil Solvik-Olsen bruken av ordet, skriver Raja. I begynnelsen av september tok partileder Siv Jensen fram ordet igjen i et debattinnlegg om at kvinner i Al-Noor-moskeen ikke ville håndhilse på kronprins Haakon.

– Ja, kjære statsminister, at Jensen trekker frem nettopp det begrepet som seks år tidligere ble beklaget fordi det kunne oppfattes som høyreekstremt, det kaller jeg brun skremselspropaganda, skriver Raja.

Snikislamisering eksisterer ikke i Norge, skriver Raja, men Frp ønsker å overbevise oss om at det finnes.

– De er opptatt av å skape et stigmatiserende fiendebilde av etnisk og religiøs karakter som skal skremme det norske folk. Og etterpå ønsker Frp å servere oppskriften på hvordan vi kommer «snikislamifiseringen» til livs, heter det i kronikken.

Båtflyktninger

Abid Raja viser også til Sylvi Listhaugs Facebook-post med et bilde av en båt full av mennesker i solskinn og rolig sjø, der teksten er «Norge skal ikke ta imot båtmigranter». Det stinker av Frps retorikk, fastslår han.

– Statsminister: Vi befinner oss som politikere midt i en internasjonal trend der motsetninger mellom mennesker konstrueres med uhyggelig kraft. Når jeg ser ledende politikere i Norge er villige til å bidra til dette, kan jeg ikke sitte stille, skriver Raja.

Rekker ut en hånd til Jensen

Samtidig lover Raja å beklage påstanden om at Siv Jensen fremmer brun propaganda dersom hun beklager å ha brukt uttrykket «snikislamiseringen». Han beklager om noen har opplevd å føle seg stemplet som rasist.

– For bare så det er sagt: Jeg mener på ingen måte at Siv har brune holdninger. Jeg har alltid hatt genuin respekt for henne. Holdningene hennes er rene, snikislamiseringsuttalelsene er ikke det, skriver Raja, og avslutter:

– Jeg tar gjerne selvkritikk for at jeg til tider kan virke brå og ufiltrert. Jeg vil fortsette å jobbe med å ta ansvar for min del av det. Tar du din del av ansvaret, kjære statsminister?