VIL HA NY LOV: Avdøde Owen Carey sine foreldre Moria og Paul Carey, samt søsteren Emma Kocher, møter pressen utenfor Southwark Coroner's Court i London fredag.
VIL HA NY LOV: Avdøde Owen Carey sine foreldre Moria og Paul Carey, samt søsteren Emma Kocher, møter pressen utenfor Southwark Coroner's Court i London fredag. Foto: AP

18-åring spiste burger på bursdagen sin – 55 minutter senere var han død

Owen Carey døde av anafylaktisk sjokk etter at han ble servert en kyllingburger han var svært allergisk mot. Nå krever hans etterlatte lovendring i Storbritannia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

22. april 2017 koste britiske Owen Carey og kjæresten Martha seg ute på bursdagen hans, da han plutselig kollapset ved turistattraksjonen London Eye.

Til tross for at en lege som tilfeldigvis var i nærheten forsøkte å gjenopplive ham, stod 18-åringens liv ikke til å redde.

Owens familie ønsker nå å endre lovverket i Storbritannia, da de mener at dødsfallet enkelt kunne ha blitt unngått.

Det melder The Telegraph.

Prikking og kramper

55 minutter før han falt om og døde, spiste Owen og Martha hamburgere på den populære hamburgerkjeden Byron i 02 Arena i London.

Da Owen bestilte seg en kyllingburger, passet han på å fortelle de ansatte at han var allergisk mot meieriprodukter, hvete og nøtter.

LIVSGLAD: Owen poserer på en av sine mange fjellturer. Foto: AP
LIVSGLAD: Owen poserer på en av sine mange fjellturer. Foto: AP

Halvveis i måltidet merket han at det prikket i leppene og gjorde vondt i magen.

Owen visste ikke at kyllingfileten var marinert i kjernemelk, som han var svært allergisk mot.

– Menyen viste ikke til en marinade eller andre potensielle allergener i maten, uttalte assisterende rettslege Briony Ballard i Southwark Coroner's Court i London fredag.

Southwark Coroner's Court er en rettsinnstans som foretar undersøkelser etter unaturlige dødsfall.

– Han skulle ikke ha vært død, uttalte søsteren hans, Emma Kocher, utenfor det store presseoppbudet utenfor rettssalen.

Glemte adrenalinsprøyte

Assisterende rettslege Briony Ballards konklusjon er at Owen døde av anafylaktisk sjokk etter å ha spist kyllingburgeren.

Dommen var knusende:

– Avdøde gjorde serveringspersonellet oppmerksom på allergiene sine. Menyen var betryggende ved at den ikke henviste til en marinade eller en potensiell allergen ingrediens i maten. Avdøde ble ikke informert om at det var allergener i det han bestilte. Maten som den avdøde ble servert og konsumerte inneholdt meieriprodukter, noe som gjorde at han fikk en alvorlig anafylaktisk reaksjon som han døde av.

I retten kom det frem at 18-åringen hadde glemt EpiPennen sin hjemme.

Dette er en sprøyte med adrenalin man injiserer i låret så fort man reagerer allergisk, og pennen skal hindre anafylaktisk sjokk og være til hjelp i påvente av legehjelp.

– Dødelig mat-anafylaksi er uvanlig, og går raskt. Vanligvis dør mennesker mellom 30 til 40 minutter etter at de har spist maten, uttalte allergispesialist Robert Boyle i retten.

Owens familie ønsker nå en ny lov, som de vil kalle «Owens lov», som krever at restauranter i Storbritannia tydelig informerer om allergener i all mat de serverer.

Ifølge BBC mener Owens etterlatte at det ikke holder at kunden opplyser servitøren om sine allergier.

– Det er rett og slett ikke godt nok å ha en policy som belager seg på muntlig kommunikasjon mellom kunden og servitøren. Dette skaper et for stort rom for feil, som vi altfor godt vet kan koste liv, sa Kocher utenfor rettssalen.

Falsk trygghet

Byron mener derimot at en slik lov kan gi kunden falsk trygghet, og føre til at kunden ikke informerer de ansatte om sine allergier.

FALT OM: Owen fikk anafylaktisk sjokk etter å ha spist kyllingburgeren som hadde blitt marinert i kjernemelk. Foto: AP
FALT OM: Owen fikk anafylaktisk sjokk etter å ha spist kyllingburgeren som hadde blitt marinert i kjernemelk. Foto: AP

Hamburgerkjeden sier at de nå har lært opp sine ansatte til å alltid spørre sine kunder om allergier.

– Vi tar allergier svært seriøst, og har solide prosedyrer på plass, sa Byron-sjef Simon Wilkinson utenfor rettssalen.

Han la til at Byron mener at de gjorde sitt beste for å «oppfylle sitt ansvar» overfor Owen.

– .... men vi vet at dette ikke vil være til trøst for Owens familie, sa han.

Døde etter å ha spist sandwich

I fjor døde 15 år gamle Natasha Ednan-Laperouse om bord på et fly etter å ha spist en sandwich på Pret-a-Manger på Heathrow lufthavn.

Hun visste ikke at sandwichen inneholdt sesamfrø, som hun var svært allergisk mot.

Sesamfrø er en av 14 allergener som må listes på ferdigpakkede produkter laget i butikk, i henhold til EUs regelverk.

Mye av maten Pret-a-Manger serverer lages ved disken etter hver bestilling, og trengte dengang ikke å bli merket med allergener.

Etter Natashas dødsfall, kom en ny lov i Storbritannia hvor matvareprodusenter blir tvunget til å oppgi samtlige ingredienser i innpakket mat, og da også inkludert mat som er laget på stedet.

Natashas foreldre, Nadim og Tanya Laperouse, var begge til stede i Southwark Coroner's Court fredag.

– Våre tanker går til Owens familie, som alltid vil ha med seg denne forferdelige sorgen, vel vitende om at dødfallet kunne ha vært unngått, uttalte de.

De mener at Owens dødsfall nok en gang understreker hvor viktig det er at restauranter opplyser kundene om allergener i maten de serverer.

Må fremheve allergener i Norge

I Norge må all mat man bestiller på en kafé eller en restaurant være tydelig merket hvis den inneholder allergener.

Det er 14 kategorier ingredienser som skal angis i merkingen når de brukes i en matvare. Melk, nøtter og sesamfrø er noen av disse.

Matportalen, som driftes av Mattilsynet, skriver at kravet er at informasjon om allergenene skal være skriftlig og godt synlig for kundene på spisesteder.

Kundene skal kunne lese informasjonen uten å måtte spørre betjeningen. Opplysningene kan for eksempel gis i menyen, på et skilt, på skjerm eller en plakat.