BERGES MED BÅT: Båter tas i bruk i Surnadal for å berge sauer som har blitt strandet på øyer i den flomstore elva. Foto: Tor Helge Solli/Tidens Krav
BERGES MED BÅT: Båter tas i bruk i Surnadal for å berge sauer som har blitt strandet på øyer i den flomstore elva. Foto: Tor Helge Solli/Tidens Krav

Politiet: Over 100 sauer tatt av flom i Surnadal

Elva Surna har gått over sine bredder. Mer enn 100 sauer er tatt av vannmassene.

– Over 100 sauer er meldt tatt av elva og de er omkommet, sier operasjonsleder Borge Amdam i Møre og Romsdal politidistrikt til TV 2.

Mandag morgen jobbet mannskaper fra politi og brannvesen intenst med å berge sauer som er fanget på øyer i den flomstore elva Surna.

– Det er fortvilet for bønder som ser livsverket bli skylt av gårde og det er en tragedie for dyrene, sier Amdam.

Vanskelig redningsaksjon

Trolig har elva blitt flomstor i løpet av natten, og sauer som har gått på beite har blitt fanget på steder hvor de ikke har hatt mulighet til å unnslippe vannmassene.

– Vi fikk melding nå på morgenkvisten om det som utspant seg. Vi har varslet kommunen og fylket i håp om at dette ikke skal skje med andre, sier operasjonslederen.

Flere bønder langs elva melder at de har mistet husdyr, både sauer og kyr, melder politiet klokken 10.35. Kommunens kriseteam er vaslet.

En stor innsats pågikk mandag for å berge sau som var strandet på øyer i elva. Dyrene ble hentet med båt, men redningsaksjonen var ifølge Tidens Krav vanskelig fordi dyrene er vettskremt etter strabasene.

I Surnadal ble det i helgen satt ny nedbørrekord med 67,7 millimeter nedbør, ifølge Adresseavisa. Den gamle rekorden var på 36,8 millimeter.

KUER I VANNMASSENE: Mange dyr som holder til på gårdene langs elva Surna fikk problemer da vannet steg.
KUER I VANNMASSENE: Mange dyr som holder til på gårdene langs elva Surna fikk problemer da vannet steg. Foto: Heidi Venæs

Trafikktrøbbel

Uvær fører til at en rekke veier og fergeforbindelser på Vestlandet er stengt mandag morgen. Blant annet gjelder det fergen på E39 mellom Lote og Anda.

På Hardangerbrua var det manuell dirigering etter at en campingvogn ble tatt av vinden, melder Statens vegvesen.

Vegvesenets webkamera fra riksvei 52 Hemsedalsfjellet viser sludd og snø på 1.140 meters høyde. Det har skapt utfordringer for biler og kjøretøy uten vinterdekk.

Flere veier var også stengt eller med begrenset fremkommelighet på grunn av flom og rasfare i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal, blant annet fylkesvei 60 i Olden, fylkesvei 258 Gamle Strynefjellsvegen og fylkesvei 63 Trollstigen.

Evakuert i Olden

Søndag kveld ble 25 personer evakuert i Olden i Stryn på grunn av store vannmengder i elvene i området.

Innsatsleder Jan Tore Sunde i Vest politidistrikt sier til TV 2 mandag morgen at de vurderte situasjonen som farlig.

– Det var veldig store vannmengder som kom nedover, og elveleiene er ikke dimensjonert for å ta unna så store vannmengder. Vi fryktet at det skulle proppe seg og at vannet skulle komme mot bebyggelsen, og derfor evakuerte vi, sier Sunde.

Mandag morgen er det klart at beboerne får flytte hjem igjen etter at en geolog har vurdert området.

VINTERFØRE: Hemsedalsfjellet klokken 08.39.
VINTERFØRE: Hemsedalsfjellet klokken 08.39. Foto: Statens vegvesen

Opp mot 50 millimeter nedbør

Væranker Isabella Martinsen sier det er flere fuktige dager i vente for folk på Vestlandet.

– Lavtrykket som har forårsaket kraftig vind og mye nedbør skal svekkes og vinden blir betraktelig roligere i dag, men det er fortsatt ventet å bli rimelig vått langs hele Vestlandskysten til og med Trøndelag. I Sogn og Fjordane kan det komme opp mot 50 millimeter nedbør dette døgnet, så det er flere våte dager i vente. Men det blir mindre bygeaktivitet enn det har vært i helga, sier Martinsen.

(©NTB/TV 2)