Statsminister Erna Solberg (H) tar Frp i forsvar etter angrepet fra Abid Raja. Her fra da Solberg møtte pressen før starten av høstkonferansen for statsbudsjettet for 2020.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) tar Frp i forsvar etter angrepet fra Abid Raja. Her fra da Solberg møtte pressen før starten av høstkonferansen for statsbudsjettet for 2020.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

erna solberg tar frp i forsvar:

– Frp er ikke et brunt parti som nører opp under rasisme

Abid Raja kalte Frps politikk for «brun propaganda». Nå får han det glatte lag fra Frp-leder Siv Jensen.

Det er full strid innad i regjeringen etter at Abid Raja (V) fredag gikk knallhardt ut mot sine regjeringskolleger i Frp.

Raja siktet særlig til partiets utspill om snikislamisering og båtmigranter, og omtaler Frps retorikk som «brun retorikk».

Først reagerte tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp), og sa at han krever unnskyldning fra Raja.

Nå har også Erna Solberg uttalt seg i saken.

– Jeg er uenig i uttalelsene Frp kom med i valgkampen. Det er likevel feil å hevde at dette er brun propaganda, sier statsministeren til TV 2, og fortsetter:

– Frp er ikke et brunt parti som nører opp under rasisme. Jeg er tilhenger av en saklig politisk debatt hvor vi unngår å klistre merkelapper og karakteristikker på hverandre.

– Vi har blitt kalt mye

Frp-leder Siv Jensen at hun sier det er vanskelig å ta regjeringskollegaen seriøst.

– Vi er vant til mange rare synspunkt og meninger fra Abid Raja som gjør det vanskelig å ta ham på alvor. I tillegg skifter han også standpunkt fra dag til dag, så derfor trekker jeg på skuldrene av dette. Rajas kronikk fremstår først og fremst som et problem for Venstre og ikke for Frp, sier Jensen til TV 2.

Finansministeren mener at Raja forsøker å stemple Frps innvandringspolitikk som rasistisk, og synes det er useriøst.

– Frp har i mangel på politiske argumenter hos motstanderne blitt kalt mye rart gjennom mange tiår. På 1980- og 90-tallet ble vi for eksempel kalt rasister, fordi vi mente de som kom til Norge måtte lære seg norsk, sier Jensen.

Videre hevder hun at Frp er ansvarlige for at Norge stiller enkelte krav til innvandrere, og at andre partier har adoptert mye av Frps innvandringspolitikk. Finansministeren kommer også med en breiside til Venstre-politikeren.

– Jeg skjønner at det må være fortvilende for Abid Raja at det er Frps innvandringspolitikk som i stor grad er regjeringens linje. Venstres ønske om en liberal politikk der flest mulig skal få opphold i Norge, er skrotet for lenge siden.

Det sier Venstre-leder Trine Skei Grande seg uenig i:

– Muslimhat er et stort problem. Derfor har regjeringen som jo Frp også er en del av bestemt at vi skal ha en handlingsplan mot muslimhat. I tillegg jobber regjeringen aktivt for å løse flyktningkrisen. Vi har plukket opp mange tusen båtflyktninger i Middelhavet og Venstre har fått gjennomslag for at vi tar i mot 3000 kvoteflyktninger bare i år og skal ta i mange til neste år, sier hun til TV 2.

– Svært vanskelig

Tidligere justisminister Per Willy Amundsen er også kraftig provosert av intervjuet Raja ga til NRK.

Han går så langt som å si at han mener Rajas utspill og meninger gjør det svært vanskelig for de to partiene å sitte i regjering sammen.

– Når det er så til de grader mangel på tillit mellom to regjeringspartier, og Raja fortsetter med denne typen usaklige angrep, er det svært vanskelig å se hvordan det går an å sitte i regjering sammen, sier Amundsen til TV 2.

– Hvor skadelig er denne uenigheten for regjeringen?

– Alle skjønner at det er fullstendig håpløst at ett regjeringsparti går så til de grader i strupen på et annet. Vi har ansvaret for å styre landet sammen, og da kan ikke en av Venstres fremste tillitsvalgte drive på slik. Enten må Abid Raja komme med en beklagelse, eller så må han settes på plass av Trine Skei Grande, sier den tidligere justisministeren.

Trine Skei Grande mener imidlertid det er helt greit å gi beskjed når retorikken går for langt, og ikke er i tråd med regjeringens politikk.

– Venstre har ingenting å beklage når Frp begår slike retoriske overtramp, sier Grande til TV 2.

– Kan ikke sitte taus

Amundsen forventer nå at statsminister Erna Solberg tar grep.

– Hvis Venstre virkelig mener at Frp sprer nazistisk propaganda bør de forlate regjeringen, eller mener de det er greit å styre sammen med «nazister»? Erna Solberg kan heller ikke sitte taus og akseptere at ett parti i regjeringen beskylder et annet parti for nazistisk retorikk, sier han.

Solberg sier til TV 2 at hun er uenig i uttalelsene som Frp kom med i valgkampen, men at det likevel er feil å hevde at dette er brun propaganda.

– Frp er ikke et brunt parti som nører opp under rasisme. Jeg er tilhenger av en politisk debatt hvor vi unngår å klistre merkelapper og karakteristikker på hverandre, sier statsministeren.

TV 2 har forsøkt å komme i kontakt med Abid Raja, uten hell.

Til NRK sier han det er helt åpenbart at retorikken til Sylvi Listhaug og Siv Jensen har vært skadelig for det fellesskapet han ønsker Norge skal ha.

– Vi skal si klart og tydelig ifra hver gang Siv Jensen eller Sylvi Listhaug kommer med brun propaganda. Da skal ikke lenger Venstre tie. Å tie er å akseptere, og jeg nekter i fortsettelsen å akseptere, sier han til kanalen.