Familien har knyttet et helt spesielt bånd med rypa: – Vi har hatt noen dype samtaler

– Vi er blitt svært gode venner og han følger etter oss over alt, forteller Helle Torill Sandvik fra Mosjøen. Se video av den spesielle gjesten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Helle Torill Sandvik (59) og Reidar Jacobsen (68) har hytte på Dønna på Helgelandskysten, og i slutten av mai dukket en helt spesiell gjest opp på tunet.

– Vi har et lite sagbruk med motorsag, og så fort rypa hører at den er i bruk, kommer han med engang, forteller Helle Torill Sandvik.

Dype samtaler

– En gang satt han nesten på brystet mitt og bare skravlet i vei. Jeg snakker til ham, og da svarer han tilbake, forteller Sandvik.

– Vi har hatt noen dype samtaler, vi to, humrer hun.

Det var lokalavisen Helgelendingen som først omtalte saken.

I sommer skulle Reidar Jacobsen ta en tur med familiens ATV, og da hoppet rypa like godt bak på tilhengeren for å bli med. Den er egentlig med på det meste av aktiviteter som foregår på hytta.

– Den er tydeligvis ikke redd for noe, for han satte seg oppe på sagbladet mens Reidar holdt på med saga, forteller hun.

Unikt for oss

Familien har en fuglehund, elleve år gamle Vilja, men hun ser ikke ut til å bry seg nevneverdig om den nye gjesten.

– Det er stort sett hyggelig å ha besøk, men han angrep meg en gang og ble aggressiv. Alle dyr og mennesker har nok sin grense når det gjelder nærhet, sier Sandvik.

Helle Torill Sandvik og Reidar Jacobsen fra Mosjøen har får en helt spesiell kompis. FOTO: Privat
Helle Torill Sandvik og Reidar Jacobsen fra Mosjøen har får en helt spesiell kompis. FOTO: Privat

–Hvor unikt er dette?

– For oss er dette rimelig unikt og litt morsomt. Vi har aldri hørt om noe lignende. Han er blitt en god venn siden vi ble kjent med hverandre i mai. Det er noen andre ryper i nærheten, men ingen er så nærgående som denne, forteller hun.

Også våre sommergjester fra både Oslo og Bergen har likt ham. Rypa er like hyggelig med alle, forteller Helle Torill Sandvik.

I sommer trodde de at rypa var blitt borte siden den ikke var å se på et par helger mens de var på hytta, men så dukket han opp igjen.

Rypejakta er i gang

Helle Torill og Reidar er opptatt av at alt skal skjer på rypa sine premisser.

– Det er viktig at vi ikke gjør noe ekstra. Ville dyr, som denne rypa, får ta kontakt på deres premiss og initiativ. Vi legger ikke ut mat eller noe sånt, sier Sandvik til avisa Helgelendingen.

Nå er rypejakten i gang landet rundt, og det er muligheter for jakt på Dønna også. Nå har de to ikke vært på hytta på noen helger, så de vet ikke helt om rypekompisen har overlevd så langt.

– Vi var der sist i slutten av august, og hvordan det går vet vi ikke. Det er uansett ikke vi som kommer til å skyte ham, forteller Sandvik.

– Det blir spennende å se om kompisen vår er der når vi kommer tilbake, forteller Helle Torill Sandvik.