ANGREP KONKURRENTENE: Joe Biden
ANGREP KONKURRENTENE: Joe Biden Foto: Win Mcnamee

CNN: – Han var vinneren

Favorittene i Demokratenes presidentkappløp møttes til sin første debatt natt til fredag.

Der ble Joe Biden den store vinneren, skal en tro CNN. De trekker spesielt fram de første 30 minuttene av debatten, der Biden angrep sine argeste konkurrenters helsepolitikk, men skriver at han heller ikke snublet i løpet av de snaue to og en halv timene etter det.

Bidens kanskje argeste konkurrent, Elizabeth Warren, kåres til en av taperne. Warren var forventet å angripe Biden, men i stedet var hun lite involvert i debatten, skriver CNN.

Omtrent alle de ti kandidatene innledet med å kritisere sittende president Donald Trump. Etter det gikk tidligere visepresident og kanskje den største favoritten til å bli Demokratenes kandidat, Joe Biden, i strupen på motstanderne Elizabeth Warren og Bernie Sanders for deres ønske om fri helsehjelp.

«Medicare for All» vil gi myndighetene kontrollen, og omtrent eliminere det som finnes av marked for privat helseforsikring. Planen er Bernie Sanders idé, og skal betales av skattebetalerne. Elizabeth Warren støtter ideen.

Biden på sin side har sammenlignet seg selv med tidligere president Barack Obama på flere fronter, deriblant helsehjelp.

– Jeg mener «Obamacare» fungerte, sa Biden under nattens debatt, før han angrep «Medicare for All» for å være for dyrt.

– Hvordan skal vi betale for det?

Biden var spesielt opptatt av hvor dyrt fri helsehjelp for alle vil bli.

– Hvordan skal vi betale for det? Det vil jeg høre i kveld, fortsatte Biden.

Sanders forsvarte så planen sin, og mener Biden går for «status quo»

– Joe sier at Medicare for All vil koste over 30 billioner dollar. Det stemmer, Joe, status quo vil koste over 50 billioner dollar! sa Sanders.

Han kom også med stikk mot ABC News, som sendte debatten.

– Vi trenger et helsesystem som garanterer helsehjelp til alle mennesker slik som alle store land gjør, ikke et system som sørger for 100 billioner dollar i profitt for legemiddelselskaper og forsikringsselskaper. Jeg skal fortelle deg hvor absurd systemet er. I kveld vil legemiddelselskapene reklamere på ABC og fortelle hvor dårlig Medicare for All er, fordi de vil beskytte inntektene sine. Det er absurd, fortsatte Sanders.

Sanders argumenterte også med at USA bruker dobbelt så mye per hode på helsehjelp som Canada, eller noe annet stort land i verden.

Også Warren forsvarte «Medicare for All»-planen.

– La oss gjøre en ting klart, jeg har aldri møtt noen som er fornøyde med helseforsikringsselskapet sitt. Jeg har møtt mennesker som liker legen sin, sykepleieren sin og farmasøyten sin. Jeg har møtt mennesker som har likt psykologen sin. Det de ønsker er tilgang på helsehjelp, sa Warren.

– De på toppen, de rikeste og de største selskapene, skal betale mer. Middelklassefamilier skal betale mindre.

Biden ble utfordret på utsendelser

Skal man tro målingene, og president Donald Trump, er Joe Biden den aller største favoritten til å bli demokratenes kandidat. Under debatten ble han konfrontert med de tre millioner menneskene som ble deportert da han var visepresident under Barack Obama.

– Å sammenligne denne presidenten med Obama er hårreisende, sa Biden før han fulgte opp med å si at Obama-administrasjonen ikke delte familier ved grensen, et utsagn som har blitt motbevist av faktasjekkere.

– Jeg er stolt over å ha tjent under han. Presidenten gjorde det som var best på det tidspunktet, fortsatte Biden.

Hintet om Bidens alder

Mye handlet om Joe Biden under nattens debatt. Tall fra NBC viser at 76-åringen var den som ble angrepet flest ganger. Blant annet hintet Julián Castro om Bidens høye alder. Den tidligere visepresidenten kan bli den eldste presidenten noen gang til å bli valgt til en første periode.

– Glemmer du hva du sa for to minutter siden? spurte Castro, da han anklaget Biden for å glemme detaljer om sin egen helseplan.

– Trump må ut

De øvrige kandidatene, blant dem senator Kamala Harris fra California og tidligere senatsmedlem Beto O'Rourke fra Texas, var alle enige om at det viktigste ved neste års presidentvalg er å få Donald Trump ut av Det hvite hus. Blant områdene han fikk sterkest kritikk for var også håndteringen av handelskrisen med Kina, klimaproblemene og håndteringen av krigen i Irak.

– Houston, vi har et problem, sa senator Amy Klobuchar til de 3500 tilhørerne ved Texas Southern University.

– Vi har en president som heller lyver enn å lede, fortsatte hun og understreket viktigheten av å få et skifte i USA.

O'Rourke gikk hardest ut og betegnet Trump som rasist i klare ordelag, og omtalte ham som en hvit nasjonalist, da problemet med rasisme og raseforskjeller i USA var oppe.

– Han er en dødelig trussel mot fargede mennesker i dette landet, sa O'Rourke.

Trump talte i Baltimore

Mens de ti demokratene som kjemper om å bli presidentkandidat under neste års valg i USA kritiserte Trump sønder og sammen, talte presidenten for partifeller i Baltimore. Talen hans ble, i likhet med debatten i Houston, også overført på direktesendt TV.

Under talen sa Trump at folk burde se demokratenes debatt, men la til «at de trolig heller ser dette». Spøken framkalte allmenn munterhet blant partifellene i salen.

Før han reiste til Baltimore uttalte Trump til pressekorpset i Det hvite hus at han gjerne skulle fulgt debatten blant demokratene, men at han måtte nøye seg med å se en reprise.

I løpet av debatten har de håpefulle demokratene massivt angrepet Trump for hans politikk og for temaer som våpenkontroll, handelskrigen med Kina og for rasisme. Senator Kamala Harris kritiserte Trump nærmest i samtlige av sine innlegg og la mye av skylden for massakren i El Paso i august da 22 mennesker ble drept i en masseskyting.

– Trump trykket ikke på avtrekkeren, men han har i alle fall tvitret ut ammunisjonen, sa Harris, som høstet solid bifall fra salen med 3.500 tilhørere.