PÅGRIPELSEN: Her blir den tiltalte mannen pågrepet av politiet. Bjørg Marie Skeisvoll Hereid ble påført skader som hun senere døde av.
PÅGRIPELSEN: Her blir den tiltalte mannen pågrepet av politiet. Bjørg Marie Skeisvoll Hereid ble påført skader som hun senere døde av. Foto: Privat

Bjørg (67) ble drept da hun la ned blomster på graven – kan ikke straffe gjerningsmannen

En mann i 40-årene er tiltalt for å ha drept Bjørg Marie Skeisvoll Hereid med øks på en gravlund i Haugesund. Alt tyder på at hun ble et tilfeldig offer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Om ettermiddagen den 19. februar i år var Bjørg Marie Skeisvoll Hereid på Vår Frelsers gravlund i Haugesund.

Litt før halv fem denne tirsdagen fikk politiet flere meldinger om at en alvorlig voldsepisode hadde funnet sted på kirkegården.

Meldingene handlet om at en eldre kvinne ble angrepet av en mann med øks.

Da nødetatene kom frem, fant de den 67 år gamle kvinnen med livstruende skader. Hun ble hastet til sykehus, men den påfølgende natten døde hun av hodeskadene.

TILFELDIG OFFER: Det er ingenting som tyder på at tiltalte og avdøde kjente hverandre. Dette bildet er tatt samme kvelden som drapet skjedde.
TILFELDIG OFFER: Det er ingenting som tyder på at tiltalte og avdøde kjente hverandre. Dette bildet er tatt samme kvelden som drapet skjedde. Foto: Kjell Bua / NTB Scanpix

Gjerningsmannen ble pågrepet på kirkegården. Stian Slørdahl ble vitne til arrestasjonen da han sto på balkongen sin. Slørdahl forteller at mannen i 40-årene skrek høylytt.

– Veldig tøft

Denne uken tok statsadvokat Folke Åmlid ut tiltale mot mannen. I tiltalen er det forbehold om at påtalemyndigheten vil be om overføring til tvungen psykisk behandling.

– De sakkyndige har konkludert med at han var psykotisk, og derfor legger vi det til grunn, sier Åmlid.

Tiltaltes forsvarer, Erik Lea, sier til TV 2 at klienten ikke erkjenner straffskyld fordi han mener å ha vært psykotisk.

NEKTER: Forsvarer Erik Lea sier at hans drapsdømte klient mener å ha vært psykotisk under drapet og at han derfor nekter straffskyld. (Foto: TV 2)
NEKTER: Forsvarer Erik Lea sier at hans drapsdømte klient mener å ha vært psykotisk under drapet og at han derfor nekter straffskyld. (Foto: TV 2)

– Han knytter seg til handlingen og til åstedet selv om han bare husker deler av hendelsen. Min klient er enig i påtalemyndighetens påstand om overføring til behandling, sier Lea.

Forsvareren mener det er grunn til å spørre seg om hvorfor ikke klienten hans ble underlagt behandling før drapet skjedde.

– Erklært syk i 2017

Allerede høsten 2017, snaut halvannet år før drapet, konkluderte rettspsykiatere med at mannen var psykotisk, ifølge Lea.

– Hadde han blitt dømt til tvungen psykisk helsevern den gangen, så ville dette aldri skjedd, sier han.

Statsadvokat Folke Åmlid sier at han ikke er kjent med disse opplysningene og at han derfor ikke kan kommentere disse nå.

Avdøde Bjørg Marie Skeisvoll Hereid var bosatt i Bærum, men vokste opp på Karmøy. Før drapet hadde hun nylig pensjonert fra jobben som lærer – et yrke hun hadde i 40 år. Hun etterlater seg mann og to barn.

Den tirsdagen i februar gikk hun tur med hunden sin. Hereid skulle legge ned blomster på graven til slektninger da hun ble angrepet.

– Å oppleve tap av av en mor og en ektefelle er naturligvis veldig tøft for de etterlatte. De er også opptatt rollen til psykiatrien og hvilke vurderinger som er gjort, sier bistandsadvokat Benedicte Storhaug.

Domfelt 22 ganger

TV 2 har tidligere snakket med Malin Mjånes, som så gjerningsmannen kort tid forut for drapet. Hun forteller at han satte seg i en fremmed bil og ble kjørt til kirkegården.

Det er tidligere kjent at han truet en nabo kort tid forut for drapet. Mannen i 40-årene er tiltalt for dette forholdet også.

Den tiltalte mannen er domfelt 22 ganger tidligere, blant annet for vold, trusler og narkotikakriminalitet.

TV 2 har tidligere avdekket hvordan mannen ble anmeldt for et grovt ran 10 måneder før drapet, men at politiet henla saken.

Drapssaken kommer opp for Haugaland tingrett 1. november.