BLE TRUET: I retten forklarte Mani Hussaini at truslene gjorde at han og familien følte seg utrygge.
BLE TRUET: I retten forklarte Mani Hussaini at truslene gjorde at han og familien følte seg utrygge. Foto: NTB Scanpix

Må i fengsel etter å ha truet Mani Hussaini på Facebook

En mann i 60-årene er dømt til fengsel i seks måneder, blant annet for å ha fremsatt trusler og hatefulle ytringer mot tidligere AUF-leder Mani Hussaini.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

14. juni i 2017 skrev mannen en kommentar på den offentlige Facebook-siden til Mani Hussaini, som på den tiden var leder i AUF.

Oslo tingrett har kommet til at ytringen er hatefull og dermed straffbar.

I retten forklarte mannen at han har drevet sin egen politiske aktivitet på høyresiden i mange år, og at han særlig har engasjert seg i asylspørsmål.

Han er imidlertid ikke medlem i et parti. Mannen har forklart at utsagnet var ment som en meningsytring til Hussainis politiske aktivitet.

Skrev om Breivik

12 dager etter at mannen skrev den hatefulle kommentaren, ytret han seg igjen på Hussainis Facebook-side. Klokken fire om natten skrev han følgende: «Du er også snart ferdig. LEVE ANDERS BEHRING BREIVIK».

Dette skrev han under en kommentar som lød: «Stå på, Mani, snart er du på tinget».

Den domfelte forklarte i retten at innlegget var ment som en meningsytring og en presentasjon av hans synspunkter.

Husseini sa i retten at kommentaren gjorde at han og familien følte seg utrygge. De fikk råd fra Politiets Sikkerhetstjeneste om å trappe ned valgkampvirksomheten, noe han takket nei til, ifølge egen forklaring.

Retten påpeker i dommen at det er straffeskjerpende at trusselen er fremsatt på en offentlig Facebook-side på bakgrunn av en persons politiske overbevisning og virke som politisk aktiv.

«Dette utgjør i ytterste konsekvens, som også nevnt over, en potensiell trussel mot demokratiet», heter det i dommen.

Vil anke

Mannen er også funnet skyldig i å ha sendt en pakke til to personer. Den inneholdt søppel, sigarettsneiper og håndskrevne lapper med truende innhold.

Han er også funnet skyldig i å ha vært voldelig mot en hjemmesykepleier, som ifølge tingretten er det mest alvorlige forholdet i dommen.

Mannen er domfelt en rekke ganger tidligere, sist i 2018. Da ble han idømt 55 dagers fengsel for trusler og hensynsløs adferd.

Mannens forsvarer, Henrik Boehlke, sier til TV 2 at hans klient tar dommen til etterretning og at de ønsker å anke straffutmålingen.

Mani Hussaini kommenterer dommen slik:

– Jeg er veldig glad for at vi har en rettsstat som slår ned på drapstrusler. Jeg er den fremste forsvarer for ytringsfrihet og at vi skal ha en bred tolkning av den, men samtidig er det ulovlig å drapstrue. Jeg er glad for at tingretten slår ned på dette, sier han.

– Vi vet at dette er et samfunnsproblem som gjør at engasjerte folk ikke tør å ytre seg. Jeg kjenner folk som har slutta med politikk fordi de er redd for å bli møtt med dette. Jeg håper at dommen kan være forebyggende som gjør at man utviser mer folkeskikk på sosiale medier.