ORDFØRERKANDIDAT: Kari Nessa Nordtun kan bli ny ordfører i Stavanger.
ORDFØRERKANDIDAT: Kari Nessa Nordtun kan bli ny ordfører i Stavanger. Foto: Jan Kåre Ness

Høyre mister makten i Stavanger etter 24 år

STAVANGER/OSLO (TV 2): En maktepoke i en av Norges største byer ser ut til å være over. Med hjelp fra utradisjonelt hold ligger alt til rette for at Kari Nessa Nortun (Ap) blir ordfører i Nye Stavanger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høyre har hatt ordføreren i hele 24 år, men etter mandagens valg skal det mye til for at det ikke blir maktskifte i oljehovedstaden.

Ap, SV, MDG, Rødt, Sp og FNB undertegnet tirsdag en avtale om at de er enige om et valgteknisk samarbeid med sikte på å danne nytt kommunestyre.

Det er fortsatt ikke avgjort hvilket parti som får ordføreren, men Ap er det klart største partiet i det nye flertallet og vil med all sannsynlighet også få ordføreren.

Dersom Nessa Nordtun blir ny ordfører vil hun bli den yngste ordføreren i Stavanger på 127 år.

33-åringens far, Tore Nortun, var ordfører i Stavanger fra 1990 til 1993, da han ble valgt inn på Stortinget.

– Et sterkt signal

På en pressekonferanse i Byparken i Stavanger viste de seks partiene frem den skriftlige avtalen som ble signert klokken 15 på tirsdag.

– Vi har i dag vært flere timer i samtaler, hvor vi har blitt enig om å forhandle frem en politisk plattform. Vi tar sikte på å begynne et samarbeid, og velge en ordfører og ledere for de ulike kommunestyreutvalgene, sier Nessa Nordtun.

– Hva betyr det for deg at dere har kommet frem til denne avtalen?

– Dette er et sterkt signal om at vi har hatt gode samtaler, og at vi skal klare å bli enige om viktige politiske punkter for byen vår de neste fire årene, sier hun.

Aps listetopp opplyser videre at de ikke har fordelt verv enda, og påpeker at alle de seks partiene er kandidater for å få ordføreren.

Partiene sier de er forberedt på at det kan oppstå politiske spenninger, men at de har et godt utgangspunkt etter tirsdagens samtaler.

AVTALE: Her viser de seks partiene frem den skriftlig avtalen.
AVTALE: Her viser de seks partiene frem den skriftlig avtalen. Foto: TV 2

Pokerspiller i jokerrolle

Hverken opposisjonen eller dagens samarbeidspartier har flertall alene. Og midt mellom blokkene har Folkeaksjonen Nei til mer Bompenger (FNB) stått.

Protestpartiet har svevd høyt på en rekke målinger i byen, og fulgte opp med å gjøre et svært godt valg i Stavanger.

9,3 prosent og en fremgang på over fem prosentpoeng ser ut til å bli fasit. Dermed sitter pokerspiller Frode Myrhol med solide kort på hånda, når det skal forhandles i tiden som kommer.

Mye tyder på at den store spenningen vil ligge i hvorvidt MDG og FNB kan komme til enighet seg imellom.

– Jeg skal ikke si så mye om politikken, men vi har hatt fruktbare samtaler. Vi ser frem til å fortsette diskusjonen, og hittil ser det bra ut. Jeg tror alle kan si at de får et greit gjennomslag for sakene de kjemper for, sa leder for FNB, Frode Myrhol på pressekonferansen.

  • Fra nyttår av slår Stavanger seg sammen med Rennesøy og Finnøy og blir til Nye Stavanger.
  • Etter 24 år ved makten i Rogalands største by, ser Høyre ut til å bli nødt til å gi fra seg ordførerkjedet.
  • Arbeiderpartiet blir største parti i Stavanger med 25.4 prosent (-1.6 %)
  • Høyre ser ut til å lande på 23.1 prosent og går mest tilbake med 5.9 prosentpoeng.
  • De siste fire årene har flertallet bestått av Høyre, Frp, Venstre, KrF, Senterpartiet og Pensjonistpartiet.
  • Utgangspunktet for opposisjonens sonderinger er Ap, SV, MDG og Rødt. De åpner også for å samarbeide med de andre partiene i sentrum.
  • Den magiske grensen i Nye Stavanger er 34 mandater for å oppnå flertall. Ingen av disse konstellasjonene når 34 mandater alene.
  • Folkeaksjonen Nei til mer Bompenger havner dermed på vippen med 9.3 prosent (6 representanter) og kan avgjøre valget ved å gå mot venstre- eller høyresiden.
  • I Stavanger har FNB og partistifter Frode Myrhol orientert seg mot sentrum-venstre og mye tyder på at de vil finne sammen med Arbeiderpartiets konstellasjon.
  • Det fordrer samtidig at FNB og MDG finner sammen i spørsmålet om bompenger og byutvikling. Når Ap inviterer med seg Sp over på sin side, kan de imidlertid fremdeles sikre flertall om MDG skulle forlate forhandlingene.

Innstilt på dialog

MDG mener på sin side at bompenger er en av nøklene til å nå sitt programfestede mål om 80 prosent reduksjon i utslippene innen 2030.

Leder for MDG, Daria Maria Johnsen, sier de er innstilt på å gå inn i forhandlinger med bompengepartiet.

– Vi i MDG er veldig positive, og ser frem til videre forhandlinger. Det kan være det går veldig bra, og det kan være at det blir veldig krevende, sa Johnsen.

FNB er så imot bompenger at de har det med i partinavnet sitt.

– Det blir den store forhandlingen i forhandlingene. Hvis FNB får viljen sin vil de gjerne plukke ut elementer av bymiljøpakken på Nord-Jæren, som MDG jo har gått til valg for, sier Bjørn G. Sæbø, redaktør i Rogalands Avis.

Senterpartiet, som også har skrevet under på den valgtekniske avtalen, åpner med dette for å bytte side. Om MDG skulle velge å forlate forhandlingene vil de andre partiene fremdeles ha knapt flertall.

Dramatisk valg

Sæbø har fulgt Stavanger-politikken tett i årevis og har aldri vært vitne til et mer spektakulært valg i siddisbyen.

– Aldri, sier han.

Det ble en dramatisk mandagskveld. Målingene før valget hintet om at noe kunne være i emning i Stavanger.

På den siste gallupen til VG og Stavanger Aftenblad var det dødt løp mellom Høyre og Arbeiderpartiet, i byen som har vært et uinntakelig Høyre-fort siden 1990-tallet.

De fleste eksperter trodde likevel det kom til å bli en form for enighet på borgerlig side, denne gangen også.

Men venstresiden hadde troen og mens Arbeiderpartiet gjør et historisk dårlig resultat på landsbasis, har de holdt stand i Stavanger. Partiet går svakt tilbake, men blir altså størst i byen.

Nå ser sensasjonen ut til å bli et faktum, dersom partiene blir enige seg imellom.