gigantenes fall:

Dette er lyspunktet for Støre etter dramatisk fall

Jonas Gahr Støre leder Arbeiderpartiet mot historiens svakeste kommunevalg, men Erna Solberg ser ut til å glippe makten i de fleste storbyene. Senterpartiet og MDG er valgets vinnere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er fantastisk mange dyktige folk i Arbeiderpartiet og jeg er en av dem, sier Jonas Gahr Støre på vei inn i sin bolig natt til tirsdag.

Arbeiderpartiet går mot historiens dårligste kommunevalg, og samarbeidspartiene på venstresiden vokser på bekostning av Arbeiderpartiet.

For Støre er det andre gang han leder partiet til et krisevalg.

TV 2s prognose viser at partiet går mot 24,8 prosent. Det vil være en dramatisk nedtur for partiet, som har vært seks år i opposisjon i Stortinget. Nedgangen går mot 8,2 prosenpoeng.

Den foreløpige opptellingen viser at Erna Solbergs Høyre går ned 3 prosentpoeng til 20,1 prosent.

Sjekk din kommune: Kommunevalget 2019

Ifølge TV 2s prognoser kan Høyre for første gang ende uten makt i landets fire største byer.

– Hvis vi ser på tallene har vi nok mistet flere velgere i de store byene enn i distriktene. Man må ikke bygge myten om at vi har mistet mange velgere i distriktene. Vi har mistet velgere i byene fordi vi har møtt konkurranse på for eksempel klimapolitikk som andre har vært flinkere til å få frem. Også har vi et bompengeparti som har spist mange stemmer fra oss, sa Erna Solberg i vandrehallen etter midnatt.

Senterpartiet er valgets store vinner og TV 2s prognose viser at partiet får 14,4 prosent. Det vil være en fremgang på 5,9 prosentpoeng.

Blør i byene, men....

I de store byene går Arbeiderpartiet på en real smell. Raymond Johansen og Oslo Ap er ikke i nærheten av å bli byens største parti, men MDG, SV og Rødt sin fremvekst redder flertallet til dagens byråd.

Dagens byråd består av Ap, SV og MDG og har støtte fra Rødt. Denne konstellasjonen kan ta fatt på en ny periode, men med store endringer i partienes oppslutning. MDG og SV vil kreve større innflytelse og flere byråder etter et slikt valgresultat. Miljøpartiet går fram over 8 prosentpoeng, ifølge prognosene, og dobler antall mandater i bystyret fra fem til ti.

Arbeiderpartiet ligger an til et valgresultat på 20,1 prosent. Det vil være en dramatisk nedgang på 11,8 prosentpoeng, og mister dermed åtte mandater.

I både Trondheim, Bergen, Kristiansand og Stavanger går partiet kraftig tilbake, men likevel kan partiet ende med å styre mange av storbyene:

Dette viser prognosene om storbyene:

  • Bergen: Arbeiderpartiet går mot et valgresultat på 19,9 prosent. Dermed halvveres nærmere partiet i Vestlandsbyen, fra forrige valgresultat på 37,9 prosent. Likevel kan de beholde makten gjennom flere konstellasjoner, men det blir en krevende situasjon. Bompengepartiet gjør et brakvalg, og ligger an til 16,9 prosent. Partiet er mer enn tre ganger så store som Frp, som ligger an til 4,7 prosent.
  • Stavanger: Ifølge Stavanger Aftenblad er Arbeiderpartiet enige med SV, MDG, Rødt og Folkeaksjonen nei til mer bompenger om å ha samtaler de neste dagene. Dagens konstellasjon med Høyre, Sp, Frp, KrF, Venstre og Pensjonistpartiet mister flertallet. Høyre kan miste makten for første gang siden 1995. Arbeiderpartiet overtar som byens største parti.
  • Trondheim: Ordfører i Trondheim, Rita Ottervik (Ap), har styrt byen i 16 år og har vært Arbeiderpartiets utstillingsvindu. Men prognosene viser at dramatisk fall. Partiet ligger an til 25 prosent, noe som vil være en nedgang på 16,3 prosent fra valget i 2015.
  • Kristiansand: I Sørlandets største by vil MDG trolig avgjøre om Harald Furre (H) får fortsette, ifølge Fedrelandsvennen. Demokratene, med ordførerkandidat Vidar Kleppe i front, ligger på prognosene an til å få opp mot 15 prosents oppslutning i Kristiansand.

Joker-Vedum i nord

  • I Tromsø ligger Senterpartiet an til å bli en joker. De sitter med nøkkelen til hvem av sidene som skal få flertall. Partiet går mot et valgresultat på rundt 11 prosent, ved forrige valg fikk partiet 2,2 prosent i byen.