nektet nyvalg igjen:

– Et nyvalg er den eneste løsningen

FIKK NEI IGJEN: Britenes statsminister Boris Johnson jaktet nyvalg, men fikk nei også denne gangen.
FIKK NEI IGJEN: Britenes statsminister Boris Johnson jaktet nyvalg, men fikk nei også denne gangen. Foto: Simon Dawson
Boris Johnson mener at et nyvalg er den eneste måten å få løst den fastlåste situasjonen i brexit-kaoset, men fikk ikke viljen sin denne gangen heller.

Onsdag forrige uke ble det dobbelt nederlag for Boris Johnson, da han ikke klarte å skaffe nok støtte til å få med seg Underhuset på å holde nyvalg 15. oktober.

Samtidig ble han pålagt å be EU om en utsettelse av brexit fram til 31. januar 2020, med mindre en avtale med EU er på plass innen 19. oktober.

Like før midnatt natt til tirsdag ble det på ny satt i gang en debatt om hvorvidt det skal holdes nyvalg.

Rundt klokken 01.30 norsk tid ble det klart at Johnson ikke fikk sitt nyvalg.

Kun 293 stemte for forslaget, mens 46 stemte imot. Johnson trengte støtte fra minst to tredjedeler (minst 434). Svært mange valgte å avstå fra å stemme.

Ordkrig

Under debatten ble det raskt klart at frontene ikke har blitt mindre steile siden onsdag. Labour-leder Jeremy Corbyn ønsker ikke å støtte et nyvalg før han er sikker på at en hard brexit er avverget.

Statsminister Johnson mener imidlertid at Labour er redde for å tape valget, og at det er årsaken til at de ikke vil støtte et nyvalg.

– Jeg har akseptert realiteten at et nyvalg er den eneste måten å løse den fastlåste situasjonen, sa Johnson under nattens debatt.

Han påpekte at Corbyn tidligere har sagt at han ønsker et nyvalg straks en hard brexit er avverget, og at han nå har fått det han ønsker.

– Etter hans egen logikk, må han nå støtte et nyvalg. Hvorfor forsøker de å utsette brexit, stikk i strid med resultatet i folkeavstemningen? Den eneste forklaringer er at de frykter at vi vil vinne valget, sa Johnson.

– Jeg vil ha nyvalg

Corbyn understrekte under i sitt svar til Johnson at han ønsker et nyvalg.

– Jeg vil ha nyvalg, slik statsministeren påpekte. Det står jeg fortsatt ved, vi er ivrige etter et valg, sa han.

– Men selv om vi ønsker det, er vi ikke forberedt på å risikere den katastrofale effekten en hard brexit vil ha på våre lokalsamfunn, våre jobber og våre rettigheter, fortsatte han.

Han påpekte videre at statsminister Johnson er fullt klar over at han ikke har mandat for en hard brexit, ingen majoritet for det i Storbritannia, og heller ingen støtte for det i Underhuset.

– Dette er et veldig seriøst tema. Statsministeren løper vekk fra ansvaret med sitt meningsløse prat og roping, fortsatte Corbyn.

Parlamentet suspenderes etter i dag, og vil ikke samles igjen før 14. oktober.

Ignorerer brexitlov?

Til tross for de iherdige forsøkene, var det ingenting som tydet på at Johnson ville få gjennomslag for et nyvalg. Forslaget trengte to tredels flertall og dermed støtte fra omtrent 100 Labour-representanter.

Samtidig er det flere av uttalelsene til Johnson mandag kveld som kan tyde på at han vil ignorere loven som ble vedtatt forrige uke, der det ble slått fast at han må be EU om en ny utsettelse.

– Hvis dere virkelig vil utsette brexit til etter 31. oktober, så stem for et nyvalg og la folket bestemme om de vil ha utsettelsen eller ei, sa Johnson.

Skulle han bli nektet et nyvalg – noe det er ventet at han blir – sa han at han vil dra til Brussel 17. oktober med sitt parti og forhandle.

– Det blir forhåpentligvis en avtale, men om nødvendig drar vi uten en avtale. Jeg vil ikke be om en ny utsettelse, sa han.

I forrige uke sa han at han «heller vil ligge død i en grøft», enn å be Brussel om en ny utsettelse.

Krever innsyn i «Operasjon Yellowhammer»

Underhuset krevde etter en hastedebatt mandag å få se regjeringens beredskapsplan for en hard brexit og korrespondanse om suspensjonen av Parlamentet.

Den tidligere toryen Dominic Grieve brukte samme regelverk som ble brukt før forrige ukes hastedebatt som førte til loven som skal hindre en hard brexit.

Han ba om å få se planleggingen av regjeringens suspensjon av Parlamentet og om «Operasjon Yellowhammer», regjeringens beredskapsplan som beskriver hva som kan skje ved en hard brexit.

Innholdet i Yellowhammer er ikke offentliggjort, men deler er gjort kjent gjennom mediene.

– Allerede kjent

– Regjeringen ber oss forberede oss, men vil ikke si hva vi skal forberede oss på, sa Labours Keir Starmer.

Han sa partiet ville stemme for kravet om at planene bli lagt fram senest onsdag.

Grieve, som ble kastet ut av De konservative etter å ha stemt mot regjeringen forrige uke, hadde et krav til. Han ba om fullt innsyn i navngitte personers kommunikasjon i forkant av den omstridte planen om å suspendere Parlamentet.

Statsråd Michael Gove argumenterte for at kommunikasjonen allerede var blitt kjent gjennom flere rettsprosesser mot suspensjonen. Han mente også at en offentliggjøring kunne være i strid med menneskerettighetene, nærmere bestemt retten til privatliv, for personene som var navngitt i forslaget.

Begge deler fikk flertall med 311 mot 302 stemmer etter en to timer lang debatt som parlamentsleder John Bercow ga klarsignal til.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook