DEBATT: Jonas Gahr Støre (Ap) og statsminister Erna Solberg under partilederdebatten på Stortinget etter kommune- og fylkesvalget 2019.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
DEBATT: Jonas Gahr Støre (Ap) og statsminister Erna Solberg under partilederdebatten på Stortinget etter kommune- og fylkesvalget 2019. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: Terje Bendiksby

Støre etter katastrofevalget:

– En god strategi for Ap å fortsette med meg som leder

Jonas Gahr Støre avviser debatt om sitt partilederskap, og står fast på at han er riktig person til å lede partiet fram mot stortingsvalget i 2021.

Senterpartiet går ut som valgets store vinner, mens Arbeiderpartiet går mot sitt dårligste valg i moderne tid.

– Det er ikke et resultat å være fornøyd med, konstaterer partileder Jonas Gahr Støre (Ap) natt til tirsdag.

Tradisjonen tro møttes partilederne til debatt i vandrehallen på Stortinget natt til tirsdag.

TV 2-programleder Yvonne Fondenes ledet debatten sammen med NRKs Magnus Takvam.

– Hvis dette var et stortingsvalg Støre, kunne du fortsatt som partileder etter dette resultatet?

– Nå er det ikke et stortingsvalg, men et kommunevalg, og jeg tar ansvar for Arbeiderpartiets arbeid mot det. Vi har vært et sterkt lag og forankret dette i landsmøtet. Jeg opplever at vi har vært enige om strategi, sier Støre.

– Mener du det fortsatt er en god strategi for Ap å gå fram mot stortingsvalget med deg som leder?

– Ja, det mener jeg. Også får Arbeiderpartiet tenke gjennom det. En leder må alltid ta ansvar og jeg gjør selvfølgelig det, men jeg er innstilt på det, sier Ap-lederen.

Følg valgthrilleren videre – se resultater og prognoser i vår Valgportal!

Brakvalg for Sp

Senterpartiet står igjen som årets valgvinner, med stor økning i en rekke kommuner, ifølge TV 2s prognoser.

– Når vi tror på nærhet, så tror regjeringen at det er klokere å sentralisere og lage større, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

I mange kommuner vil Sp komme på vippen der Ap har styrt hvis de samarbeider med de borgerlige partiene.

– Vi kommer helt garantert til å samarbeide med Arbeiderpartiet noen steder, Høyre andre steder og SV og Frp andre steder. Sånn vil det være litt på kryss og tvers, sier han.

– Sp vil forverre utviklingen

Erna Solberg (H) går heller ikke ut med et oppløftende valgresultat. Høyre har mistet en stor andel av velgerne til Senterpartiet.

– Jeg mener at vi har en politikk som gjør distriktene sterkere. Jeg tror ikke at Sps løsninger på mange områder vi bidra til noe annet enn å forverre en langsiktig utvikling, sier Solberg.

– Har Vedum knekt en kode som du ikke har knekt? At han har rett i at det er en misnøye hos folk i distriktene, som du ikke har fanget opp?

– Det er ingen tvil om at det er mange som føler en usikkerhet over at ting skjer raskt for tiden. At det er mange endringer rundt omkring i verden. Men det er ikke sånn at vi forandrer Norge fordi vi har lyst, men fordi Norge forandres, og vi må levere andre typer tilbud og jobbe på en annen måte, sier Solberg.

Høyre-lederen mener også at partiet dessuten har tapt mer i byene enn i distriktene.

– Man må ikke bygge den myten at vi har gått voldsomt tilbake i distrikts-Norge. Vi har mange fantastisk gode resultater, sier hun.

De foreløpige prognosene viser at MDG, Sp og Rødt går kraftig fram, mens regjeringspartiene Høyre, Frp, Venstre og KrF går tilbake. Ap ligger an til å gjøre et historisk dårlig valg, mens SV øker sin oppslutning.