STØTTER: Jeger Stine Hagtvedt er opptatt av å følge myndighetens anbefalinger, fremfor å la seg skremme av rykter. Hun støtter derfor Fefos avgjørelse om å la jakta gå som normalt i Finnmark. Her sammen med hennes beste jaktkompis og datter Kristine (9). Foto: Privat
STØTTER: Jeger Stine Hagtvedt er opptatt av å følge myndighetens anbefalinger, fremfor å la seg skremme av rykter. Hun støtter derfor Fefos avgjørelse om å la jakta gå som normalt i Finnmark. Her sammen med hennes beste jaktkompis og datter Kristine (9). Foto: Privat

Jakta går som normalt i finnmark:

– Jeg tenker det er lurt å ha is i magen og først finne årsaken

Styret i Fefo har bestemt at de ikke innfører forbud mot bruk av hund under jakta i Finnmark. Jeger Stine Hagtvedt støtter avgjørelsen og mener det er lurt å vente til det kommer en konkret anbefaling fra myndighetene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fefo har mottat mange bekymringsmeldinger i forkant av at småviltjakta i Finnmark som går av stabelen tirsdag. Samtidig herjer det en alvorlig sykdom blant hunder, hvor 26 er bekreftet omkommet på kort tid.

– Når hunder dør i sør og det ventes jegere fra hele landet til nord, så forstår vi at folk blir bekymret, skriver organisasjonen på sin hjemmeside.

Dette er bakgrunnen for at Fefo mandag holdt et ekstraordinært møte hvor styret skulle avgjøre hvor vidt de skulle legge ned et forbud mot bruk av hund under årets jakt.

Det endte med at styreleders dobbeltstemme avgjorde at jakta skal pågå som normalt - med hund.

Stine Hagtvedt (35), kjent fra bloggen «JegerStine», støtter avgjørelsen.

– Det er smart å ha is i magen og avvente før man eventuelt bestemmer et forbud. Først må man finne årsaken til sykdomsutbruddene, sier Hagtvedt, som snart skal jakte i Finnmark.

Det var Altaposten som omtalte saken først.

Et delt styre

– Stemmene viser at styret er delt og det kan reflektere at det finnes et delt syn på saken i Finnmark. På den ene siden er folk redde for eventuell smittefare, på den andre siden ville et eventuelt forbud ha rammet alle de som jakter i Finnmark, sier styreleder Bente Haug i Fefo til TV 2.

Småviltjakta starter tirsdag i Finnmark. Startskuddet for elgjakta i Karasjok og i Kautokeino gikk allerede første september. Det er ventet over 2000 jegere fra store deler av landet, hvor omkring halvparten har hund.

Fefos avgjørelse er gjort på bakgrunn av at de ikke har fått klare faglige råd som fraråder bruk av hund under jakta.

– Vi følger de faglige rådene fra smittevernmyndighetene slik som Statskog og andre grunneiere gjør, sier styreleder Bente Haug i Fefo.

Dialog med jegerne

Haug forteller at mange jegere reiste fredag og er allerede på plass i Finnmark.

– Skulle et forbud hatt noe for seg, måtte vi og andre grunneiere ha gjort grep før. Men denne situasjonen har kommet brått på både smittevernmyndigheter og oss. Foreløpig har de ikke ilagt karantene eller andre forbud. Det beste rådet vi har fått, er å ha dialog med jegerne for å styrke informasjon rundt de anbefalingene som er gitt. Og det skal vi gjøre, sier Bente Haug i Fefo.

Haug understreker at Fefo har forståelse for at det er bekymring blant hundeiere og sier at de vil fortsette å vurdere situasjonen.

– Får vi andre råd vil vi følge dem, sier styrelederen.

Ryktespredning

Som hundeier og jeger har Stine Hagtvedt kjent på at det verserer mange rykter om hundesykdommen.

– Det går mye falske rykter nå om at for eksempel et viss typer fôr er årsaken til sykdomsutbruddet. Det kan vi ikke synse om. Jeg tror det viktigst nå er å avvente, og stole på at myndighetene tar dette på alvor, sier Jeger-Stine.

Så fort Mattilsynet eller Veterinærinstituttet måtte komme med en anbefaling om å ikke benytte hund på jakt, vil Hagtvedt snu i sin sak.

– Da vil jeg selvfølgelig skjerme bikkja mot å bli dårlig. Som jeger synes jeg ikke det er noe å være kritisk til, det er til alles beste, sier hun.

JEGER: Stine Hagtvedt jakter både smått og stort. Gjerne i selskap med sin 9 år gamle datter Ronja og sin 18 måneder gamle hund Ronja. Foto: Privat
JEGER: Stine Hagtvedt jakter både smått og stort. Gjerne i selskap med sin 9 år gamle datter Ronja og sin 18 måneder gamle hund Ronja. Foto: Privat

Ha hunden i bånd

Hun oppfordrer i mellomtiden alle hundeeiere til å vise ekstra varsomhet ved unngå kontakt med andre hunder.

– Ha hunden i bånd nå, selv om det ikke er båndtvang. Det er tryggere for dere samtidig som det er kjekt for andre hundeiere, sier Hagtvedt.

Den første august la Jeger-Stine ut på et halvt års jakteventyr. Hun skal jakte og fiske seg gjennom store deler av Norge. Den 18. september slutter hun seg til elgjakta i Finnmark.

Turen deles med datteren Kristine (9) og Ronja, Hagtvedts første jakthund på 18 måneder.