VALGT TIL BORGERMESTER: Stefan Jagsch
VALGT TIL BORGERMESTER: Stefan Jagsch Foto: Andreas Arnold

Politikere raser etter at nynazist ble valgt til borgermester

Valget av en nynazist som borgermester i den lille tyske byen Altenstadt-Waldsiedlung har skapt sinne hos kjente tyske politikere.

Stefan Jagsch ble enstemmig stemt fram som borgermester av det lokale bystyret, etter at ingen av de sju andre i bystyret ville stille som motkandidat. Jagsch tilhører ytre høyre-partiet Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD).

I bystyret som stemte fra Jagsch sitter blant andre medlemmer av Angela Merkels parti Kristendemokratene (CDU), en tyrkisk-tysk representant for Sosialdemokratene (SPD) og medlemmer av det Frie Demokratiske Parti (FDP). Alle stemte altså for Jagsch som borgermester.

– NPD-kandidaten fylte et vakuum, sier Markus Brando fra SPD, ifølge BBC.

Krever at valget oppheves

Flere kjente politikere krever nå at valget blir opphevet, blant dem CDU-leder Annegret Kramp-Karrenbauer.

– Valget av et medlem av et parti som har anti-konstitusjonelle mål er en skam, sier generalsekretær i CDU, Paul Ziemiak.

Generalsekretær i SPD, Lars Klingbeil, har også uttrykt sitt sinne over valget av Jagsch.

– SPD er veldig klare på av vi ikke samarbeider med nazister! Aldri! Det gjelder både på statlig, regionalt og distriktsnivå. Avgjørelsen i Altenstadt er ubegripelig og kan ikke forsvares. Den må gjøres om på umiddelbart, skriver Klingbeil på Twitter.

– Jeg vil jobbe for byens beste

Jagsch på sin side har lovet å «jobbe for byens beste, og fortsette å jobbe konstruktivt på tvers av partiene».

Valget av Jagsch som borgermester skaper også reaksjoner i lokalmiljøet, der det bor rundt 2650 innbyggere.

– Jeg er sint, og jeg kan ikke forstå hvordan de kunne stemme fram denne mannen. Dette må rettes opp i, sier Karl-Heinz Boller ifølge The Guardian.

Det største ytre høyre-partiet i Tyskland er AFD. NPD er mye mindre, og har kun vunnet seter på regionalt nivå.

Partiet ble forsøkt gjort forbudt i 2017, uten av forbudet gikk gjennom. Retten kalte likevel partiet «anti-konstitusjonelt».