VINNER: Senterpartiet går mest frem på den siste målingen Kantar har laget for TV 2 før valget. partiet med Trygve Slagsvold Vedum i spissen er nær ved å doble oppslutningen fra forrige kommunevalg.
VINNER: Senterpartiet går mest frem på den siste målingen Kantar har laget for TV 2 før valget. partiet med Trygve Slagsvold Vedum i spissen er nær ved å doble oppslutningen fra forrige kommunevalg. Foto: Marit Hommedal/NTB scanpix

VALGKAMPENS SISTE TV 2-GALLUP:

Her er valgets vinner

Senterpartiet er nær ved å doble oppslutningen fra forrige valg på den siste TV 2-gallupen før valget. Dermed kan de kapre makt i mange nye kommuner etter mandagens valg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ingen andre partier er i nærheten av å ha like stor fremgang fra forrige kommunevalg som Senterpartiet.

Nær ved å doble

På den siste målingen Kantar har laget for TV 2 før valget får partiet hele 15,8 prosent, en fremgang på 0,4 prosentpoeng fra målingen som ble publisert fredag.

Det vil være nær en dobling fra forrige kommunevalg da partiet fikk 8,5.

Sju av ti velgere som stemte på Senterpartiet i 2017 sier at de vil gjøre det samme igjen. Ingen andre partier har en like høy andel lojale velgere. Partiet henter flest velgere fra Arbeiderpartiet og Frp, men også en god del velgere fra Venstre og Høyre.

Senterpartiet har klart høyere oppslutning blant velgere over 45 år. På den siste målingen før valget går partiet mest frem nord for Dovre, sammenlignet med målingene som er publisert tidligere denne uken.

Ned for Ap

Arbeiderpartiet ligger an til å bli størst ved kommunevalget, men går tilbake 0,3 prosentpoeng fra fredag til 24,9 prosent på den siste målingen før valget.

Det vil i så fall bli partiets dårligste kommunevalg noen sinne.

Bakgrunnstallene viser at 60 prosent at Aps velgere fra 2017 sier de vil stemme på partiet igjen. Det er langt færre velgere som går fra Ap til Rødt og De Grønne enn det var tidligere i valgkampen, men de mister fortsatt mange velgere både til Senterpartiet og SV.

Stabilt lavt for Høyre

Høyre får en oppslutning på 18,4 prosent (+ 0,1). Bare 51 prosent av de som stemte på partiet i 2017 sier at de vil gjøre det samme igjen.

Andelen tidligere høyrevelgere som sitter på gjerdet er høy, nær en av fem velgere fra 2017 er usikre på hva de skal stemme. Dermed har Høyre et potensiale for vekst, dersom de lykkes med å lokke disse velgerne til valglokalene. Høyre mister flest tidligere velgere til Senterpartiet, men også til Arbeiderpartiet, Venstre og bomlistene forsvinner det velgere fra Høyre.

Fremskrittspartiet får 7,8, det samme som partiet hadde i målingen fredag. partiet mister flest tidligere velgere til Høyre, fulgt av Senterpartiet og bomlisten. Også Frp har mange tidligere velgere oppå gjerdet. Nær en av fem Frp-velgere fra 2017 er fortsatt usikre.

KrF tangerer bestenotering

Kristelig Folkeparti får 4,5 (+ 0,1) som er tangering av den høyeste oppslutningen Kantar har målt for partiet i valgkampen. dersom dette blir valgresultatet er dette bedre enn Knut Arild Hareides siste valg som leder, stortingsvalget i 2017.

I løpet av den siste uken har partiet hentet nye velgere både fra Arbeiderpartiet, Frp og Høyre., Andelen velgere fra 2017 som sier de vil stemme på partiet igjen har også økt. Partiet har imidlertid svært få velgere på gjerdet.

Venstre får 3,6, det samme som partiet fikk på målingen fredag. Partiet har fortsatt en lavere andel av tidligere velgere som sier de vil stemme Venstre enn noen av de andre stortingspartiene, kun tre av ti.

Til venstre for Ap

SV står stille fra målingen fredag med 7,0. Partiet henter fortsatt en god del tidligere Ap-velgere, men bare litt mer enn halvparten av SVs velgere fra 2017 sier de vil stemme på dem igjen. Partiet har svært få velgere på gjerdet.

Rødt får 3,2, det samme som fredag. Partiet startet valgkampen med åtte av ti lojale velgere, nå er bare halvparten av gamle Rødt-velgere lojale. Partiet mister mange tidligere velgere til SV og De Grønne.

De Grønne får 6,9 (- 0,2). Et slikt resultat vil være partiets klart beste valg, men bakgrunnstallene viser fortsatt at de har mange velgere som ikke stemte ved forrige stortingsvalg. Dette er ofte de velgerne som i minst grad stemmer. Men det høye antallet forhåndsstemmer vil trolig hjelpe partiet.

Andre partier og lister får 4,7 prosent. I denne gruppen er lokale lister størst med 2,1, Pensjonistpartiet får 0,7, Liberalistene 0,6, De kristne 0,6, Demokratene 0,3, Piratpartiet 0,2 og Alliansen 0,1.

Om målingen

Målingen er laget av Kantar for TV 2 med intervjuer av 2993 personer i tidsrommet 2. - 7. september. 75,8 prosent oppgir partipreferanse.

Feilmarginen på denne målingen er +/- 0,8 - 1,7 prosentpoeng.