KRYMPER: Det røde flertallet i hovedstaden krymper, men Raymond Johansen (Ap) leder fortsatt kampen om byrådsmakt på den siste oslomålingen Kantar har laget for TV 2 før valget.
KRYMPER: Det røde flertallet i hovedstaden krymper, men Raymond Johansen (Ap) leder fortsatt kampen om byrådsmakt på den siste oslomålingen Kantar har laget for TV 2 før valget. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix

VALGKAMPENS SISTE OSLO-GALLUP:

Rødt forsprang krymper i Oslo

Høyre er bare 140 stemmer fra å ta sistemandatet fra SV i hovedstaden på fersk TV 2-gallup.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To dager før valget, kan kampen om makten i Oslo bli mer spennende enn ventet.

Venstresiden leder fortsatt, men de borgerlige tar innpå. Det er nå svært få stemmer som skiller i kampen om de siste mandatene, viser beregninger TV 2 har gjort på grunnlag av den siste oslomålingen fra Kantar.

Venstre i siget

Venstre har slitt tungt på målingene i hele valgkampen, men øker mest på de ferske oslotallene, sammenlignet med målingen som ble publisert onsdag.

Venstre får en oppslutning på 5,9 prosent i Olso, en fremgang på 1,4 prosentpoeng siden målingen som ble publisert onsdag.

På intervjuene som er gjort i siste halvdel av uken ligger oppslutningen til Venstre enda høyere. Det samme til tilfellet for Høyre, mens Rødt har klart lavere oppslutning på intervjuene som er gjort de siste dagene.

Alle borgerlige opp

Høyres oppslutning øker med 0,3 til 24,1 prosent. Andelen lojale velgere i Olso fra stortingsvalget i Oslo er på 65 prosent. Høyre mister færre velgere til andre partier enn andre partier.

Fremskrittspartiet øker med 0,6 til 4,9 prosent. Ingen andre partier har flere tidligere velgere som sitter på gjerdet enn Fremskrittspartiet.

Også KrF øker med 0,6 til 2,0 prosent.

Samlet sett øker den borgerlige blokken med 2,9 prosentpoeng siden onsdag.

Rødt faller

Den store taperen på den siste oslomålingen er Rødt. Partiet faller hele 2,2 prosentpoeng til 8,5 prosent. Rødt mister flere velgere til SV og De Grønne.

De Grønne går også tilbake 0,4 til 14,0 prosent. Andelen lojale velgere faller. De Grønne henter færre tidligere velgere fra Arbeiderpartiet og Høyre.

SV går tilbake 0,4 til 9,2 prosent. partiet mister hver fjerde velger fra 2017 til De Grønne. De to partiene konkurrerer om de samme velgerne i Oslo.

Arbeiderpartiet er det eneste partiet på venstresiden med fremgang i Oslo. Partiet øker med 0,8 til 22,8. men det vil fortsatt være det dårligste valget i hovedstaden noen sinne.

Samlet sett går byrådet og Rødt tilbake 2,2 prosentpoeng fra onsdag.

Rødt flertall

Det røde flertallet for byrådet (Ap, SV og MDG) og Rødt får 32 representanter, en mindre enn på målingen onsdag.

Sv har det siste mandatet, og Høyre er bare 140 stemmer unna å ta dette.@For å få flertall i Oslo kreves det 30 representanter i bystyret.

Bomlisten tilbake

Folkeaksjonen nei til mer bompenger får 4,9 prosent (- 1,0) fra onsdag. Partiet henter betydelig færre velgere fra Høyre og Frp, mens de henter noen flere tidligere Ap-velgere enn den forrige målingen viste.

Senterpartiet får 2,7 prosent (+ 0,3), mens andre partier og lister får 1,5 (-0,1).

Om målingen

Målingen er laget av Kantar for TV 2 med 795 intervjuer i Oslo i tidsrommet 2. - 6. september. 75,4 prosent oppgir partipreferanse.

Feilmarginen er +/- 1,6 - 3,2 prosentpoeng.