MYSTISK HUNDESYKDOM: Symptomene på sykdommen er blodig diaré og oppkast.
MYSTISK HUNDESYKDOM: Symptomene på sykdommen er blodig diaré og oppkast. Foto: Goran Jorganovich

23 hunder døde:

Veterinærinstituttet:
– Tallet kan bli betraktelig høyere

Veterinærinstituttet får lørdag fortsatt inn meldinger om syke og døde hunder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste dagene har en mystisk hundesykdom rammet flere firbeinte landet over. Det er registrert 21 hunder som har mistet livet etter å ha hatt blodig diaré, ifølge Veterinærinstituttet.

I tillegg har Mattilsynet fått melding om to døde hunder på sin beredskapstelefon. Totalt har da 23 hunder dødd etter blodig diaré.

Likevel frykter de dødstallene kan stige betraktelig.

– Vi har fått inn registreringer på 21 hunder, men disse er fra det sentrale Øst-landet, sier Jorun Jarp, beredskaps - og sikkerhetsdirektør ved Veterinærinstituttet til TV 2.

De har fortsatt ingen klar årsaksfaktor. Ifølge Jarp har de fått mer prøvemateriale som raskt over helgen kan lede dem videre.

Utestengt

Den mystiske hundesykdommen er begrenset kun til Norge, så vidt Veterinærinstituttet vet. Dette har ført til at norske hunder er utestengt fra arrangementer og utstillinger arrangert av kennelklubben i Danmark, Sverige og Finland.

– Kennelklubbene i samtlige land har sagt at norske hunder ikke får delta denne helgen og inntil videre. De ønsker heller ikke norske hunder som publikum ved nevnte arrangementer, forteller Medierådgiver Kjetil Vataker Johansen i Norsk Kennel Klub til TV 2.

Kennelklubbene i nabolandene har uttrykt at de vil oppheve utestengelsen dersom det kommer resultater som viser at sykdommen ikke er smittsom.

Landene følger med

Fagansvarlig ved Veterinærinstituttet, Hannah Jørgensen, forteller at både Veterinærinstituttet og Mattilsynet har tatt kontakt med de nordiske landene.

– Vi har veldig god kontakt med Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Sverige. De følger oss med interesse, men har foreløig ingen holdepunkter for å si at det finnes noe tilsvarende i Sverige. Det samme gjelder Danmark, etter det jeg har forstått, forteller Jørgensen.

Begrens nærkontakt med andre hunder.

Ikke la hunden hilse på andre hunder på tur.

Unngå at hunden snuser mye i grøften hvor andre hunder har vært.

Dra raskt til veterinæren hvis du oppdager de nevnte symptomene hos din hund.

Følg vaksineanbefalingene veterinæren gir.

Store ansamlinger som utstillinger og dressurkurs bør unngås, eller gjennomføres på en måte som gjør at kontakten mellom hundene begrenses.

Ring veterinæren før du tar med deg hunden din på klinikken.

Kilde: AniCura og Mattilsynet.

Hun har ikke kjennskap til om grensene er stengt for norske hunder, og har vanskelig for å tro at dette vil skje.

– Begynner å haste

Veterinærinstituttet jobber på spreng i samarbeid med Mattilsynet og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet for å finne årsaken til hundesykdommen som har spredd seg i Norge.

Fredag kveld begynte instituttet obduksjon av en fjerde hund som har dødd av den mystiske sykdommen, men obduksjonen var ikke klar lørdag morgen. Jørgensen opplyser også om at NMBU har flere hunder som skal obduseres.

– Vi føler at dette begynner å haste, og det gjør vi alltid når det er syke dyr. Vi prioriterer dette høyt for å forhindre flere tilfeller, og for å starte behandling på syke hunder, forteller fagansvarlig i Veterinærinstituttet Hannah Jørgensen.

Hun forteller at det er et veldig komplisert arbeid. En av grunnene til dette er at oppkast og diaré er vanlige symptomer hos hund, og at mange vil oppleve symptomene uten at det har med det eventuelle utbruddet å gjøre.

BAKTERIER: Veterinærinstituttet har funnet to bakterier som kan gi diaré hos hundene som er obdusert. Foto: Goran Jorganovich/TV 2
BAKTERIER: Veterinærinstituttet har funnet to bakterier som kan gi diaré hos hundene som er obdusert. Foto: Goran Jorganovich/TV 2

Eliminert årsaker

Obduksjon av de fire første hundene har ikke gitt svar på årsaken til at dyrene døde, men ifølge Veterinærinstituttet hadde alle tydelige tegn på alvorlig tarmsykdom.

Patologene observerte en svært blodig tarmbetennelse, og har eliminert de vanligste årsakene til blodig tarmbetennelse, som for eksempel en salmonellainfeksjon, opplyser Veterinærinstituttet.

– Det er ikke påvist salmonella eller campylobacter hos hundene, men det er funnet to andre bakterier som kan gi diaré – enkeltvis eller også i samspill, sa Jørgensen i Veterinærinstituttet under en pressekonferanse fredag.

Etter de første obduksjonene er også rottegift og lignende spesifikke forgiftninger utelukket som dødsårsaken. Ekspertene knytter heller ikke sykdommen til en bestemt fôrtype.

– Vi har ikke utelukket at dette kan komme fra hundefôr. Vi gjorde en forundersøkelse hvor vi sendte en spørreundersøkelse til noen eiere for detaljert informasjon om hvor hunden har vært, hva den har spist og hva den har gjort. Der har vi enda ikke funnet noen fellestrekk, opplyser Jørgensen lørdag morgen.

Ikke stedsbestemt

Tidligere ble det opplyst om at det var tilfeller registrert i Oslo, Tynset, Tønsberg, Hamar, Moss, Hønefoss, Lørenskog, Enebakk og Trøgstad. Tryg Forsikring opplyste også om nye tilfeller i Trøndelag, Rogaland og Aurland i Sogn og Fjordane.

– Vi gikk ut med steder dette var oppdaget fordi vi tenkte dette kunne være lokalt. Nå er det såpass spredt at at vi ikke ønsker å skape panikk et sted, og falsk trygghet et annet sted, sier kommunikasjonsansvarlig i AniCura Norge, Sasja Rygg og legger til:

– Inntil vi vet noe mer, er ikke dette stedsbestemt. Jeg vil heller anbefale alle hundeeiere i Norge om å følge forholdsreglene vi har gitt.

AniCura har ikke opplevd noen dødsfall på sine klinikker de siste to dagene. Ifølge Rygg er årsaken at syke hunder har blitt behandlet raskt.

– Tidlig behandling er alltid å foretrekke, og hundene vi har fått inn de siste dagene har kommet inn tidlig i sykdomsforløpet.

– Ikke alle dør

Både AniCura og Veterinærinstituttet understreker at ikke alle hunder som har vist symptomer har omkommet.

– Alle som får denne sykdommen dør ikke, og det er veldig viktig at hundeeiere vet, sier Jørgensen i Veterinærinstituttet.

De får mange henvendelser fra både veterinærer og publikum, og følger godt med på norske hunder.