UTGÅR: Om ikke lenge vil de gamle 50- og 500-lappene ikke lenger aksepteres som betalingsmiddel i butikken.
UTGÅR: Om ikke lenge vil de gamle 50- og 500-lappene ikke lenger aksepteres som betalingsmiddel i butikken. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Tiden er snart ute for å kvitte deg med disse

Har du gamle kontanter liggende i madrassen? Da bør du sørge for å bruke dem opp ganske kvikt.

Den 18. oktober 2018 ble de nye 50- og 500-lappene lansert.

Den gamle 50-lappen med bilde av forfatter Peter Christen Asbjørnsen erstattes av en seddel hvor Utvær fyr i Solund kommune er illustrert.

500-lappen med portrett av en ung Sigrid Undset utgår, mens en ny 500-seddel med redningsskøyta RS 14 «Stavanger» som motiv overtar.

Hva skjer hvis du glemmer det?

Enn så lenge er de gamle sedlene fortsatt i omløp, men ikke særlig mye lenger.

Ett år etter at de nye sedlene kom til Norges Banks sentraldepoter rundt om i Norge, blir de gamle sedlene verdiløse.

Det betyr at du må kvitte deg med de gamle 50- og 500-sedlene innen senest 18. oktober 2019.

Dette gjør du ganske enkelt ved å bruke opp eller veksle pengene på vanlig måte. Dersom du skulle finne gamle 50- og 500-kronesedler som har gjemt seg unna etter at fristen har gått ut, er det mulig å veksle dem inn til Norges Bank i løpet av de neste ti årene.

I så fall må du fylle ut et skjema og møte opp i Norges Bank eller sende det med post. Norges Bank har fem depoter; i Oslo, Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø. Her kan du veksle sedler i åpningstiden mellom 9 og 15.

Etter 18. oktober er det ingen andre enn Norges Bank som er forpliktet til å ta imot de gamle 50- og 500-sedlene, selv om enkelte butikker og banker kan velge å gjøre det også i en periode etter at fristen er utløpt.

Hvorfor nye sedler?

Alle de nye sedlene er utformet etter samme motiv, nemlig havet. I tillegg til fyrtårnet på 50-lappen og redningsskøyta på 500-lappen, prydes den nye 100-lappen av et vikingskip og den nye 200-lappen av en torsk.

Motivene i seddelserien er ment å være lett gjenkjennelige og skal formidle sentrale trekk ved norsk maritim historie.

Årsaken til at Norges Bank har laget nye sedler er for å forhindre seddelforfalskning. På sine nettsider skriver sentralbanken at seddelforfalskning heldigvis er lite utbredt i Norge, men at vi risikerer at det blir et problem dersom våre sedler blir dårligst i klassen.

«Norges Bank har ansvaret for at norske sedler fungerer effektivt som betalingsmiddel. Da må det blant annet være enkelt for deg å kunne skille mellom ekte og falske sedler. For at du også i framtiden skal kunne stole på at seddelen i hånden din er ekte, har vi laget nye sedler som er sikrere enn noen gang».

En ny tusenlapp kommer i løpet av de siste månedene i 2019.