Kine (35) overtalte samboeren – banken mener flere bør ta praten

Fastrentene er på et rekordlavt nivå. Mens Kine og Aksel har valgt å binde deler av lånet, mener banken at enda flere bør ta praten.

Onsdag kunne Eiendom Norge fortelle at boligprisene steg med 1,9 prosent i august, og 0,9 prosent korrigert for sesongvariasjoner. Det betyr at boligprisene nå er 2,6 prosent høyere enn for et år siden.

Prisoppgangen de siste årene har blant annet vært drevet av lave boliglånsrenter. Selv om de flytende rentene det siste året har gått noe opp, er nivåene historisk sett fortsatt på et lavt nivå.

Nå har også fastrentene blitt svært lave. Årsaken er i stor grad uro i internasjonal økonomi, som følge av brexit-kaos og handelskrig mellom USA og Kina.

Forutsigbarhet

Aksel Guerra (33) og Kine Waaler Kolstad (35) har nylig kjøpt en større bolig i Nydalen i Oslo. De har valgt å binde deler av lånet til fast rente.

– Man tenker jo at man taper penger på å binde renta, ettersom den flytende renta er såpass lav. Men etter nærmere undersøkelser fant vi ut at det å binde renta er en forsikring, sier Aksel.

Tradisjonelt har det ikke lønt seg å binde renta. Dette vet 33-åringen, som derfor var skeptisk til tanken. Men ettersom det er usikre tider, ble han overtalt av personen han deler lånet med.

– Jeg har kanskje vært litt mer opptatt av å ha forutsigbarhet, og det var det som gjorde at jeg var interessert i at vi skulle binde lånet vårt, sier Kine.

– Aksel er skeptisk, hører du ikke på ham?

– Jo, jeg gjør jo det, ler Kine, før hun forklarer:

– Men for oss har det veid tyngre å ha den forutsigbarheten om at vi vet hva utgiftene våre er fra måned til måned. Så håper vi at vi ikke taper for mye på det.

Aldri vært billigere

Paret har valgt å kun binde en del av lånet, slik at resten av lånet fortsatt har flytende rente. Dette er for å bevare noe av fleksibiliteten en flytende rente gir.

– Vi forsikrer det dyreste vi har ellers, så hvorfor ikke tenke det samme med boliglån, sier Aksel.

– Hvorfor var du skeptisk?

– Fordi det er dyrere. Det har det vært enn så lenge hvert fall. Det er det som er usikkert.

Å avtale fastrente med banken har i alle fall aldri vært billigere. Uroen internasjonalt gjør at ingen med sikkerhet kan spå hvordan økonomien vil se ut i årene fremover.

– Dermed er vi nå i en situasjon hvor lange fastrenter er lavere i markedet enn det de flytende rentene er, sier sjefstrateg Jostein Tvedt i Danske Bank.

Høy gjeld

DNB ser at det for tiden er flere kunder som har spørsmål om fastrente. Men til tross for den økte interessen, er andelen som faktisk velger å inngå fastrente de siste månedene moderat.

– Mange trodde vel at bunnen var nådd før sommeren. Vi ser likevel at de lange rentene har gått ytterligere ned, så vi vet ikke hvor dette vil ende, sier personmarkedssjef Ingjerd Blekeli Spiten i DNB.

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank mener flere nordmenn bør ta praten om hvorvidt de skal binde lånet. Hun påpeker at mange nordmenn sitter med skyhøy gjeld og derfor kan ha nytte av større sikkerhet med tanke på fremtidige utgifter.

– Nordmenn ligger i verdenstoppen på gjeld, og mange er sårbare for eventuelle renteøkninger. Da er det godt å ha tryggheten til å vite hva du skal betale de neste årene. Nå har du mulighet til å kjøpe den forutsigbarheten på et veldig gunstig nivå, sier Tvetenstrand.

– Tenk på hva du trenger

I en undersøkelse som YouGov har gjort på vegne av Danske Bank har personer fått spørsmål om de vurderer å binde renta i lys av Norges Banks tre renteøkninger det siste året. Der er det kun 19 prosent som svarer ja.

Forbrukerøkonom i Danske Bank, Cecilie Tvetenstrand. Foto: Danske Bank
Forbrukerøkonom i Danske Bank, Cecilie Tvetenstrand. Foto: Danske Bank

– Det overrasker meg litt at ikke flere har sett på mulighetene for å binde renta, med tanke på hvor mange som har høy belåning, sier Tvetenstrand.

Hun mener alle kan ha godt av å ta praten om de tåler at renten stiger. I et scenario hvor handelskrigen får en snarlig slutt, og brexit mot formodning får en myk landing, kan den globale økonomien plutselig skyte fart. Da kan også rentene øke her hjemme.

– Det som er viktig er at du uansett ikke tenker at du skal slå markedet ved å binde renta. Tenk på hva som er viktigst for deg, og hvis det er trygghet rundt fremtidige utgifter du trenger mest, kan det være lurt å vurdere fastrente.