SPANING: Her mener politiet at den danske 52-åringen hadde omtrent 210 kilo hasj i bilen da han krysset grensen mellom Sverige og Norge i juni i fjor. Kort tid etterpå ble han pågrepet.
SPANING: Her mener politiet at den danske 52-åringen hadde omtrent 210 kilo hasj i bilen da han krysset grensen mellom Sverige og Norge i juni i fjor. Kort tid etterpå ble han pågrepet. Foto: Kripos

Omfattende tiltale:

Dansker smuglet hasj for rundt 75 millioner til Trysil

Ved ti anledninger skal en 52-åring og hans angivelige medhjelpere ha fraktet totalt 1.647 kilo hasj fra Danmark til Trysil. Kjente navn fra Oslos gjengmiljø var blant kundene, ifølge politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Innførslene har skjedd mellom desember 2017 og juni 2018, ifølge en fersk tiltale.

– Utenom Eirik Jensen-saken kan jeg ikke huske å ha vært borti en sak som involverer så mye hasj, sier statsadvokat Carl Fredrik Fari til TV 2.

Tre personer står tiltalt i saken, som skal opp for retten 23. september. I tillegg er over 30 andre personer siktet eller tiltalt i sakskomplekset.

Slik skal det ha skjedd

Politiet har fått bistand fra Kripos i det som fikk navnet «Operasjon Hubris», og spaningen har vist et klart mønster.

Ifølge politiet har 52-åringen pleid å kjøre hjemmefra og via et depot i Danmark, der han har lastet hasjen inn i bilen sin.

Derfra har han fått selskap av en følgebil – alltid en av de to medtiltalte, ifølge tiltalen.

Ved kryssing av broa mellom Danmark og Sverige har følgebilen kjørt først, før 52-åringen har fulgt etter med narkotikaen omkring 20 minutter senere, ifølge politiet.

Slik skal de ha forsikret seg om ikke å bli stoppet i tollen.

Politiet mener at danskene konsekvent har stoppet i Sverige og skaffet seg leiebil hos selskapet Sixt. Deretter skal hasjen ha blitt lastet over i leiebilen.

Videre har mennene krysset grensa og tatt inn på Trysil Hotell, der hasjen har blitt overlevert til de norske kjøperne, ifølge tiltalen.

Overleveringene har alltid skjedd omkring klokken 10 på formiddagen, og frem til juni ble det levert omtrent 80 kilo hasj ved hver tur, ifølge tiltalen. På de siste tre turene skal danskene imidlertid ha levert betydelig større partier.

Fant 1,8 tonn hasj

Den 28. juni i fjor, etter halvannen måned med intensiv skjult etterforskning, gikk politiet til aksjon og pågrep en rekke personer. Blant dem var den utpekte danske hovedmannen og de to medhjelperne.

En av dem er en 68 år gammel dansk skuespiller som politiet mener har vært med på minst elleve turer, mens den andre er en 47 år gammel mann som har vært med på minst én tur. De nekter alle straffskyld.

BESLAG: Dagen etter den omfattende aksjonen 28. juni i fjor la Kripos ut bilder av innholdet i den ene bilen de hadde stoppet.
BESLAG: Dagen etter den omfattende aksjonen 28. juni i fjor la Kripos ut bilder av innholdet i den ene bilen de hadde stoppet. Foto: Kripos
Oslo  20180627.
Kripos´egne bilder fra sommeren 2018 av narkotikabeslag tatt under operasjon Hubris. Operasjonen retter seg mot en omfattende narkosmugling mellom Danmark og Norge.
Foto: Kripos / NTB scanpix
Oslo 20180627. Kripos´egne bilder fra sommeren 2018 av narkotikabeslag tatt under operasjon Hubris. Operasjonen retter seg mot en omfattende narkosmugling mellom Danmark og Norge. Foto: Kripos / NTB scanpix Foto: Kripos
Oslo  20180627.
Kripos´egne bilder fra sommeren 2018 av narkotikabeslag tatt under operasjon Hubris. Operasjonen retter seg mot en omfattende narkosmugling mellom Danmark og Norge.
Foto: Kripos / NTB scanpix
Oslo 20180627. Kripos´egne bilder fra sommeren 2018 av narkotikabeslag tatt under operasjon Hubris. Operasjonen retter seg mot en omfattende narkosmugling mellom Danmark og Norge. Foto: Kripos / NTB scanpix Foto: Kripos

Samtidig ble det gjennomført en razzia ved narkotikadepotet i Danmark. Der fant politiet hele 1,8 tonn hasj. Tidligere har politiet opplyst at det var snakk om 2,2 tonn, og justeringen skyldes at narkotikaen er veid på nytt uten emballasje.

Eieren av bolighuset der hasjen ble lagret, en mann i 70-årene, ble i april dømt til seks års ubetinget fengsel i retten i Holbæk i Danmark. Han har anket dommen.

Mannen er stevnet som vitne i saken som skal behandles i Oslo tingrett.

SJOKKFUNN: Hos dansk politi står 1,8 tonn hasj på et lager etter at politiet slo til mot det angivelige depotet. Foto: Kripos
SJOKKFUNN: Hos dansk politi står 1,8 tonn hasj på et lager etter at politiet slo til mot det angivelige depotet. Foto: Kripos

Påtalemyndigheten har beslaglagt syv telefoner fra 52-åringen og åtte telefoner fra den medtiltalte skuespilleren. Medhjelperen har også fått to biler beslaglagt.

Investert i bolig

Påtalemyndigheten mener å kunne bevise at 52-åringen har mottatt nærmere 2,6 millioner kroner og fraktet det ut av landet. Av dette beløpet satte han 786.000 kroner inn på konto i ulike danske banker, mens resten ble levert til to rumenske personer, ifølge tiltalen.

Rumenerne skal ha vekslet pengene til rumenske leu og satt det inn på konto i rumenske banker. Deler av pengene er også investert i et boligprosjekt i Romania, ifølge politiet.

Den 68 år gamle skuespilleren er tiltalt for å ha mottatt minst 505.000 kroner.

Etter Oslo-politiets beregninger ligger prisen på 10 kilo hasj mellom 150.000 og 470.000 kroner avhengig av kvalitet på stoffet og hvor du er i omsetningskjeden.

Dermed kan den totale mengden hasj som 52-åringen har smuglet inn i Norge, i virkeligheten ha kostet over 75 millioner kroner.

Viser frem dagbok

Statsadvokat Fari vil ikke gå inn i sakens beviser, men bevisoppgaven røper at en rekke Whatsapp-meldinger skal legges frem for retten.

Det skal også dagboken til en av mennene politiet mener har vært mottaker av hasjen.

En rekke personer er fremdeles siktet eller tiltalt for å ha mottatt hasjpartiene. Flere av dem knyttes til den kriminelle Holmlia-gjengen Young Bloods. De angivelige mottakerne er alle kalt inn som vitner i saken.

Det er satt av fire uker til behandlingen av saken mot de tre danskene i tingretten. Ingen av mennenes forsvarere ønsker å kommentere saken utover at de nekter straffskyld.