USIKKER ÅRSAK: Mattilsynet er fortsatt usikker på hva årsaken bak den alvorlige sykdommen er.
USIKKER ÅRSAK: Mattilsynet er fortsatt usikker på hva årsaken bak den alvorlige sykdommen er. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

Mattilsynet:

Flere nye tilfeller andre steder i landet

Det siste døgnet har enda flere hunder blitt alvorlig syke over store deler av landet.

– Det siste nå er at vi har fått informasjon det siste døgnet om flere tilfeller. Det er tilfeller også andre steder i landet, opplyser Anne Margaret Grøndahl, seksjonssjef i Mattilsynet til TV 2 fredag morgen.

Hundene har hatt det samme sykdomsforløpet med blodig oppkast og diare, men de kan ikke ennå bekrefte om det er en sammenheng.

Mattilsynet har fått meldinger om sykdomstilfeller hovedsaklig i Oslo-regionen, men også i Trøndelag og Rogaland.

Onsdag advarte veterinærkjeden AniCura om et utbrudd av en hittil ukjent, smittsom sykdom i Oslo.

Veterinærinstituttet opplyser at det har kommet inn meldinger om liknende tilfeller flere steder i landet, men det er uklart om det er noen sammenheng.

– Det vi vet er at vi har fått informasjon om noen hunder utenfor Oslo-området som har samme sykdomsbildet som det vi ser i Oslo. Om det er samme smitte som i Oslo, det vet vi ikke, sier seksjonssjef i Mattilsynet, Anne Margaret Grøndahl til TV 2.

Minst 20 døde

Ifølge en pressemelding fra veterinærkjeden har minst et 20-talls hunder mistet livet så langt.

– Til tross for intensiv behandling på landets mest avanserte dyresykehus, har flere hunder mistet livet den siste tiden, sier veterinær og kommunikasjonsansvarlig Sasja Rygg hos Anicura.

Både veterinærinstituttet og Mattilsynet jobber nå på spreng for å prøve finne ut hva som er årsaken til sykdommen.

– Vi vet enda ikke hva som er årsaken. Det tas stadig prøver av syke dyr, det er tre hunder som er til obduksjon. Vi håper vi får noen svar etterhvert som kan forklare årsaken, sier Grøndahl til TV 2.

Følg ekstra med på hunden din

Seksjonssjefen i Mattilsynet ber hundeeire unngå store ansamlinger med andre hunder.

– Hvis dette likevel gjennomføres, anbefaler vi at de har minst mulig kontakt med hverandre, sier hun.

Grøndahl sier at de ikke har vært borte i lignende tilfeller tidligere.

– Vi har hatt utbrudd av parvovirus hos hund, men i dette tilfellet er det mange hunder på et begrenset området med alvorlig sykdom, og det er litt spesielt, innrømmer hun.

Rygg i AniCura sier til TV 2 at hun har forståelse for at folk er veldig bekymret.

– Vi skal ikke skape en voldsom frykt og et hysteri, men vi er opptatt av at en bør ringe hvis man ser disse kraftige symptomene. Diaré er ikke uvanlig hos hunder, men det går fort hvis man først får denne sykdommen, sier hun.

– Jeg har hund selv, og han får ikke lov til å gå ut i dag, sier Rygg videre.

– Ikke snus i grøfter

Veterinærforeningen sier at de ikke vet om sykdommen er smittsom eller ikke, men ber alle om å behandle den som en smittsom sykdom.

– Ha hunden din under oppsikt hele tiden. Jo flere hunder som kommer sammen, jo større er sjansen for smitte, sier Rygg.

Veterinærforeningen og Mattilsynet råder også hundeeiere til å ikke snuse mye i grøfter hvor andre hunder har vært.

Hvis man oppdager symptomer hos hunden sin bør man dra til veterinær så raskt som mulig. I tillegg bør man varsle klinikken før man kommer, så hunden ikke bringer smitte inn. Det er også viktig å unngå store ansamlingen som utstillinger og dressurkurs.

Videre jobber Veterinærinstituttet sammen med Mattilsynet og Veterinærhøgskulen på NMBU for å spore årsaken til dødsfallene og å avklare om det er sammenheng mellom dem.

– Vi sender ut spørreskjemaer og prøver å informere om sykdommen. Vi tar mange prøver av syke hunder og hunder som er sendt til obduksjon, sier Grøndal til TV 2.