Slik har du aldri sett Mannen før

Alle lurer på om fjellet Mannen raser snart, men Tom Erik (43) flyr over og nyter synet.

Nok en gang er alles øyne rettet mot fjellet Mannen i Rauma, og spørsmålet om det kommer til å rase eller ikke, så ser Tom Erik Heimen (43) fjellet med andre øyne.

– En fantastisk opplevelse å fly over spektakulære Mannen, før fjellet raser, sier basehopper Heimen til TV 2.

Rekordstor aktivitet

Men han innrømmer at det er spesielt å fly over her i disse dager, når ekspertene melder om rekordstor aktivitet i fjellet og frykter at fjellet raser.

Siden fredag i forrige uke har det vært rødt farenivå for fjellpartiet Veslemannen, på grunn av store bevegelser i fjellet.

– Fantastisk å fly over spektakulære Mannen, før fjellet raser,sier basehopper Tom Erik Heimen (43).
– Fantastisk å fly over spektakulære Mannen, før fjellet raser,sier basehopper Tom Erik Heimen (43).

Og bevegelsene i fjellpartiet har aldri økt mer enn nå. Det beveger seg nå 70 centimeter i døgnet.

Etter mye nedbør natt til torsdag har bevegelsene i fjellpartiet mer enn doblet seg siden onsdag.

Steinsprang

Det ustabile fjellpartiet beveger seg nå 60 til 70 centimeter i døgnet i den øvre og midtre delen, mens bevegelsene er på 40 centimeter per døgn i den nedre delen, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– Sivilforsvaret registrerte mange steinsprang i forbindelse med at bevegelsene økte fra klokken 01.30 natt til torsdag. Det er meldt mer nedbør utover dagen. Det er nå 0 grader på Mannen, og noe av nedbøren kommer som snø, opplyser NVE torsdag.

Mens geologene er interessert i fjellets bevegelse og aktivitet, nyter Heimen isteden fjellets formen ovenfra.

– Jeg hoppet ut fra et punkt mellom Mannen og Breitind. Det er spesielt å se alle installasjonene som er satt opp i fjellet for å observere bevegelsene, sier 43-åringen som har tatt 2066 basehopp siden han begynte med sporten i 2000.

Evakuert for 16. gang

Ekspertene mener at bevegelsene de observerer i nedre del av fjellpartiet er de største de har sett noen gang.

– Fjellpartiet er nå veldig ustabilt. Det har aldri vært så store bevegelser i nedre del av fjellpartiet før, uten at det har kommet nedbør. Så vi kan forvente oss et større skred i nærmeste framtid, sier geolog Lene Kristensen i NVE hun har fulgt tett med på fjellet og dets bevegelser de siste fem årene.

Beboerne i de fire husstandene under Veslemannen ble evakuert fredag i forrige uke, for 16. gang, og får ikke flytte hjem før farenivået blir redusert.

NVE har estimert at 180.000 kubikkmeter stein vil komme ned dersom hele Veslemannen raser.