Boris Johnson under sterkt brexit-press

Boris Johnson ba Labour om støtte til å holde nyvalg 15. oktober da han onsdag møtte til sin første spørretime som Storbritannias statsminister.

Statsminister Boris Johnson ber om støtte i parlamentet til å holde nyvalg i oktober.
Statsminister Boris Johnson ber om støtte i parlamentet til å holde nyvalg i oktober.

Underhuset bestemte onsdag ettermiddag at forslaget om å utsette brexit skal gå videre i prosessen mot et endelig lovvedtak.

Den første voteringen over forslaget skjedde ved 17-tiden i London etter en innledende debatt i Parlamentet. 329 representanter stemte for å sende forslaget videre til komitébehandling, mens 300 stemte mot.

Neste steg i prosessen begynte umiddelbart etter at resultatet var klart, og hele Underhuset opptrer som komité i dette tilfellet. De har rundt halvannen time på seg til å debattere endringsforslagene som er kommet inn.

Onsdagens debatt føres i tråd med vedtaket fra dagen før. Da satte parlamentarikerne knappe tidsfrister for behandling og bestemte at den endelige voteringen skal skje senest klokken 19.

Forslaget som debatteres, går ut på å pålegge statsminister Boris Johnson å be EU om ytterligere tre måneders utsettelse av brexit. Målet er å hindre at britene forlater EU uten en avtale i slutten av oktober.

Nyvalg?

Debatten startet klokken 15, også det i tråd med tirsdagens retningslinjer. Det kom i praksis ikke fram mye nytt, ettersom de fleste argumentene har blitt fremsatt enten i Parlamentet dagen før eller i andre fora den siste tiden.

Det var likevel både engasjement og tilløp til temperatur underveis. Theresa Mays tidligere finansminister gikk i rette med regjeringens påstand om at de som nå jobber for å stoppe en hard brexit, svekker regjeringens posisjon i Brussel og er i ferd med å gi Jeremy Corbyn makten.

– Herr president, jeg vil heller koke mitt eget hode enn å legge makten i hendene på opposisjonslederen, sa Hammond og høstet munterhet og humring fra salen. Hammond har representert toryene i Parlamentet i 22 år, men ble ekskludert etter å ha støttet tirsdagens vedtak om å presse fram den nye debatten.

Churchills barnebarn ekskludert

Situasjonen er ikke blitt enklere etter at regjeringen mistet flertallet i Parlamentet da Phillip Lee hoppet av tirsdag og 21 konservative opprørere ble ekskludert fra partiet.

Blandt de 21 som er ekskludert fra partiet er Nicholas Soames. Han er barnebarn av Storbritannias statsminister under den andre verdenskrig, Winston Churchill.

Soames som har vært parlamentsmedlem for det konservative partiet i 37 år, tok nesten til tårene da han tok ordet i Underhuset onsdag.

– Jeg er trist over at det ender på denne måten, sa Soames.

Avhengig av EUs velvilje

Dersom onsdagens forslag blir vedtatt, er britene fortsatt avhengige av at EU-landene enstemmig går med på en utsettelse. Det gjenstår også å se om den fastlåste brexitsituasjonen i Storbritannia er noe bedre i januar. Det som debatteres denne uken, skyver bare på problemet, det løser ikke den gordiske knuten EU-utmeldingen har blitt.

Forslagsstiller Hillary Benn bekreftet indirekte dette problemet da han åpnet debatten. Benn påpekte at forslaget om å søke en utsettelse er lagt fram på vegne av representanter som har svært ulikt syn på brexit. De er med andre ord enige om hva de ikke vil ha – en hard brexit – men ikke hva de faktisk vil ha.

Nedskalerer brexit-frykt

Den britiske sentralbanken mener at en brexit uten skilsmisseavtale med EU vil ramme økonomien i mindre grad enn tidligere fryktet.

Det skriver Bank of Englands sjef Mark Carney i et brev til en parlamentskomité onsdag.

– Forbedringer i beredskapen betyr at våre aktuelle antakelser om hva som i verste fall kan skje, er mindre alvorlige nå enn de vurderingene vi la fram i november, skriver Carney til de folkevalgte.

(©NTB/TV 2)