RASER: Veganeren Cilla Carden gikk tidligere i år til høyesterett for å få naboene til å blant annet slutte med grilling.
RASER: Veganeren Cilla Carden gikk tidligere i år til høyesterett for å få naboene til å blant annet slutte med grilling. Foto: Bendiksby, Terje/Scanpix

Veganer saksøker naboer som griller kjøtt og fisk

En australsk kvinne sier hun vil gjøre alt for å få naboene til å slutte med å grille kjøtt og fisk, i tillegg til å ikke røyke, leke og bråke i hagene sine.

BBC melder at den australske veganeren Cilla Carden ønsker å saksøke to av naboene sine for å blant annet få dem til å slutte å grille kjøtt og fisk i hagen.

Carden, som jobber som massør, mener at naboene bevisst lar stekeosen sive over i hennes hage hjemme i forstaden Girrawheen.

– De har satt den der slik at jeg lukter fisk. Alt jeg kan lukte er fisk. Jeg kan ikke gå ut der, sier Carden til australske 9News.

Hun sier at hun ikke er i tvil om at naboene gjør det med vilje.

– Det er bevisst. Det er det jeg sa til domstolen, at det er bevisst, sier hun.

Krangler om røyklukt og belysning

Siden 2017 har Carden og naboene kranglet om blant annet grilling, røyklukt, dyrelyder, ugress, utendørsbelysning og bråkete barn på uteområdet.

Mens naboene mener at de ikke gjør noe som helst unormalt i hagene sine, mener Carden at oppførselen deres fører til at hun ikke kan oppholde seg i sin egen hage.

Til tross for at en av naboene har fjernet grillen sin for å få fred, har Carden fortsatt korstoget mot ham og alt hun mener han gjør feil.

Avvist gang på gang

Tidligere i år gikk hun rettens vei for å få det som hun vil, men i februar ble saken avvist av domstoladministrasjonen.

Hun ga seg ikke, og i juli overleverte hun høyesterett i delstaten Vest-Australia 400 dokumenter som hun mente skulle bevise naboenes skyld.

The Guardian skriver at saken nok en gang ble avvist.

Høyesterettsjustitiarius Peter Quinsland uttalte at han var overveldet over hvor langt Carden hadde gått for å fremskaffe dokumentasjonen.

– Omfanget av materialet hun har produsert, tyder på at sakene til en viss grad har blitt overveldende, uttalte han.

Videre formanet han begge parter til å bruke krefter på å finne en rimelig løsning.

– Kaos og stress

Carden varsler at hun ikke kommer til å gi seg i kampen mot naboene, og beskriver situasjonen som «forferdelig».

– Det har vært forferdelig. Det har vært kaos, det har vært stress, jeg har ikke klart å sove, sier hun til 9News.

En av naboene veganeren ønsker å saksøke, beskriver kravene hennes som urimelige.

– Cardens krav var beviselig ikke rimelige, og var faktisk ødeleggende for den andre huseierens mulighet til å hygge seg på egen eiendom på en rimelig og akseptabel måte, sier naboen, som ikke ønsker å bli navngitt i australske medier.

Carden sier til Nine News at hun kommer til å fortsette å gå rettens vei, og at hun ikke har noen planer om å gi seg.