TILTALT: Tidligere advokat Amir Mirmotahari risikerer mange års fengsel dersom han blir funnet skyldig etter tiltalen. Her er han avbildet i en tidligere straffesak der han var oppnevnt som forsvarer.
TILTALT: Tidligere advokat Amir Mirmotahari risikerer mange års fengsel dersom han blir funnet skyldig etter tiltalen. Her er han avbildet i en tidligere straffesak der han var oppnevnt som forsvarer. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

Mener advokat ville kidnappe voldtatt kvinne for å stoppe rettssak

Oslo tingrett (TV 2): Den tidligere forsvarsadvokaten og forretningsmannen Amir Mirmotahari (42) står overfor en lang fengselsstraff dersom han blir funnet skyldig etter tiltalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Litt før klokken ni tirsdag morgen kom Amir Mirmotahari inn i sal 250 i Oslo tingrett.

Han var iført en mørk dress med striper, hvit skjorte og blått lommetørkle. Mirmotahari ønsker hverken å gi noen kommentarer eller å la seg avbilde i forbindelse med straffesaken.

Tidligere har han hatt som oppgave å forsvare og ivareta rettighetene til personer som anklages for lovbrudd. I dag hadde han med seg tre advokater. Deres jobb de neste åtte ukene er å så tvil om bevisene som politiet og påtalemyndigheten mener å ha mot advokaten.

Bakgrunnen for straffesaken mot Mirmotahari er en større avsløring som ble publisert i VG.

Avslørt av lydopptak

Saken begynte, ifølge tiltalen, i midten av mai i 2015. Amir Mirmotahari hadde besøk av en voldsdømt klient på kontoret sitt. Det advokaten ikke visste var at voldsmannen tok opp samtalen deres på bånd.

På lydopptaket, som TV 2 har og som tidligere er publisert i VG, spør advokaten blant annet om «Hvordan er det hvis man på en måte skal kidnappe med seg en person for noen dager?».

Det fremgår også at voldsmannen skulle få 20.000 kroner for å utføre bortføringen.

VED ÅSTEDET: Voldtekten av kvinnen skjedde ikke langt fra Jakobskirken i Oslo. Klienten til Mirmotahari ble senere dømt i saken.
VED ÅSTEDET: Voldtekten av kvinnen skjedde ikke langt fra Jakobskirken i Oslo. Klienten til Mirmotahari ble senere dømt i saken. Foto: NTB Scanpix

Kvinnen som skulle bortføres var offer i en voldtektssak der Mirmotahari forsvarte den tiltalte mannen. Av opptaket går det frem at hensikten med bortføringen var å holde kvinnen borte når rettssaken skulle begynne. Håpet var at politiet skulle henlegge saken.

– Siden hun er junkie-dame så er det liksom ikke så nøye, sier advokaten i opptaket.

Mirmotahari uttalte blant annet dette vil VG da avisen publiserte saken om han:

«Samtalen som gjengis i VG er tatt ut av sin sammenheng uten at forhistorien er kjent. Opptakets innhold har aldri vært reelt».

Sa nei - skulle drepes

Voldsmannen, som ble tilbudt jobben med å bortføre kvinnen, ville ikke gjøre dette. Derfor planla Mirmotahari å drepe voldsmannen som gjorde lydopptaket, ifølge tiltalen.

Politiet mener han tilbød en annen torpedo 200.000 kroner for å ta livet av voldsmannen.

Mirmotahari svarte høyt og tydelig «nei» da tingrettsdommer Steinar Backe spurte om han erkjenner straffskyld for anklagene om å ha inngått forbund om bortføring og drap.

Amir Mirmotahari ble pågrepet av politiet i juni 2016. Det skjedde kort tid etter VGs avsløring av lydopptaket. 42-åringen satt varetektsfengslet frem til mars i fjor. I forbindelse med løslatelsen ble Mirmotahari gitt en rekke restriksjoner, blant annet fikk han ikke lov til å kontakte enkelte aktører i saken mot ham.

FORSVARET: Anders Brosveet, Ingvild Boe Hornburg og Kim Eilertsen har fått jobben med å forsvare Amir Mirmotahari.
FORSVARET: Anders Brosveet, Ingvild Boe Hornburg og Kim Eilertsen har fått jobben med å forsvare Amir Mirmotahari. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

I tillegg til anklagene om drapsforbund og forbund om kidnapping, er Mirmotahari også tiltalt for grov økonomisk utroskap, for å ha motarbeidet rettsvesenet og for brudd på taushetsplikten.

Mirmotahari erkjenner straffskyld for grov økonomisk utroskap.

Endret forklaring

Straffesaken mot 42-åringen er ventet å vare i åtte uker. Hele tirsdagen går med til aktor Asbjørg Lykkjens innledningsforedrag. Onsdag er det ventet at Mirmotahari inntar vitneboksen for å gå i gang med sin omfattende forklaring.

Den er ventet å vare i rundt åtte rettsdager.

Vitneførselen begynner 20. september. Da skal retten få høre et bevisopptak med mannen som var tiltalt, og som senere ble dømt, for voldtekt av kvinnen som ifølge tiltalen skulle bortføres. Den voldtektsdømte mannen nektet først for at han hadde kjennskap til planer om bortføring.

Kort tid senere kontaktet mannen politiet og ba om å avgi et nytt avhør. Da endret han sin forklaring og erkjente at han hadde kjennskap til kidnappingen av voldtektsofferet.