– Profilert Oslo-advokat ville betale 200.000 for å få denne mannen drept

Først prøvde eks-advokat Amir Mirmotahari (42) å få torpedoen Raein Rueintan til å kidnappe en voldtatt kvinne. Da han sa nei, planla advokaten å drepe Rueintan, mener politiet. Til TV 2 sier torpedoen at han er redd for Mirmotahari.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Amir Mirmotahari var i mange år en profilert forsvarsadvokat og en formuende forretningsmann. Han drev sitt eget advokatfirma i Oslo sentrum, men den 15. juni i 2016 ble livet snudd på hodet.

Det skjedde da VG publiserte en sak om et lydopptak der Mirmotahari snakker med en av sine daværende klienter, den voldsdømte torpedoen Raein Rueintan.

I Oslos underverden går han under navnet «Tony». 39-åringen har et karakteristisk utseende, blant annet fordi han har tatovert to tårer under høyre øye.

På det skjulte lydopptaket vil Mirmotahari benytte Rueintans tjenester til få en kvinne bortført, mener politiet.

TILTALT: Hvis tidligere advokat Amir Mirmotahari blir funnet skyldig, risikerer han mange år i fengsel.
TILTALT: Hvis tidligere advokat Amir Mirmotahari blir funnet skyldig, risikerer han mange år i fengsel. Foto: NTB Scanpix

Lydopptaket står sentralt i rettssaken som begynte mot Amir Mirmotahari i dag. Siden opptaket ble gjort har saken vokst seg større og langt mer omfattende.

Den tidligere advokaten risikerer mange års fengsel, blant annet fordi han ifølge politiet også la en plan for å drepe torpedoen.

Her er lydopptaket

Raein Rueintan har gått med på å la seg intervjue av TV 2. Fordi han har begått alvorlig voldskriminalitet i Norge, er han utvist fra landet. 39-åringen ønsker ikke å si hvor i verden han befinner seg, men han forteller villig om lydopptaket.

– Advokaten ba meg dope ned og kidnappe et voldtektsoffer for å holde henne borte fra rettssalen. Målet var å få saken utsatt eller henlagt, sier Rueintan.

Dette skjedde i midten av mai i 2015. En tid tidligere hadde han blitt løslatt fra Ullersmo fengsel. Ifølge Rueintan hadde Mirmotahari hjulpet han, blant annet med å skaffe sted å bo.

– Samtidig kom han også til meg med flere oppdrag han ville at jeg skulle utføre. Jeg gjorde noen små saker, men så kom han til slutt med planene om å bortføre kvinnen, sier han.

Kvinnen var fornærmet i en straffesak mot en annen av Mirmotaharis klienter, en rumensk mann. Offeret hadde et rusproblem.

– Jeg ville ikke kidnappe henne. Det var urealistisk og sadistisk. For meg var det å krysse en grense, sier Rueintan.

Spør om kidnapping

Torpedoen bestemte seg for å lure Mirmotahari i en felle. I mai i 2015 gikk han inn på advokatens kontor i Oslo sentrum med skjult opptaksutstyr.

TV 2 er i besittelse av deler av lydopptaket, som tidligere har blitt publisert i VG. Det er i denne samtalen politiet mener at Mirmotahari inngår en avtale om å kidnappe voldtektsofferet.

«Hvordan er det hvis man på en måte skal kidnappe med seg en person for noen dager?», sier advokaten.

I lydklippet sier Mirmotahari også: «Siden hun er junkie-dame så er det liksom ikke så nøye». I

På opptaket er torpedoen delaktig i samtalen. Han sier blant annet at han kjenner en mann i MC-miljøet som kan bistå med oppdraget som ifølge politiet skulle honoreres med 20.000 kroner.

Men ettersom torpedoen ikke vile ta oppdraget, ble ikke offeret kidnappet.

Hun møtte opp i retten, avga forklaring og Mirmotaharis klient ble dømt til fengsel i fem år.

Den voldtektsdømte rumeren nektet først for å ha diskutert bortføringsplaner med Mirmotahari. Kort tid senere kontaktet mannen politiet og ba om å avgi en ny forklaring. Da endret han sin versjon og erkjente at han hadde kjennskap til kidnappingen av voldtektsofferet.

Forsvarer: – Umoralsk, ikke kriminelt

Amir Mirmotaharis forsvarer, Anders Brosveet, sier til TV 2 at klienten har oppført seg dårlig, men at han ikke har gjort noe kriminelt.

– Mye av det vi hører er umoralsk, men det har ikke kommet til et stadium hvor det er straffbart.

FORSVARET: Advokat Anders Brosveet, advokat Ingvild Boe Hornburg og advokat Kim Ellertsen forsvarer Amir H. Mirmotahari i Oslo Tingrett.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FORSVARET: Advokat Anders Brosveet, advokat Ingvild Boe Hornburg og advokat Kim Ellertsen forsvarer Amir H. Mirmotahari i Oslo Tingrett. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Hvordan vil du karakterisere advokatskikken som utvises?

– Det får være opp til andre å karakterisere. Mirmotahari leverte advokatbevilgningen sin da dette kom opp, og det tror jeg kan ha vært lurt, sier Brosveet.

Statsadvokat Asbjørg Lykkjen sier at påtalemyndigheten er uenig med forsvaret.

– Vi mener at dette er et klart forsøk på å overtale vedkommende til å gjennomføre en kidnapping.

– Dette er særdeles grovt. At man forsøker å forhindre at en fornærmet i en straffesak ikke skal møte i retten, er alvorlig. Når det i tillegg er forsvareren som står bak, er det ille.

AKTOR: Statsadvokat Asbjørg Lykkjen fører saken mot Amir Mirmotahari..
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
AKTOR: Statsadvokat Asbjørg Lykkjen fører saken mot Amir Mirmotahari.. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– La en drapsplan

Ifølge politiet ble Mirmotahari utsatt for utpressing etter at opptaket ble gjort. Noen måneder senere inngikk advokaten en avtale med en annen person om å drepe Rueintan, mener politiet.

Ifølge tiltalen skal den angivelige leiemorderen ha blitt tilbudt 200.000 kroner for å reise til Iran og likvidere Rueintan.

– Vi mener at utpressingen, som vedvarte over tid, resulterte i en drapsplan.

Mirmotaharis forsvarer vil ikke kommentere den påståtte utpressingen overfor TV 2.

Raein Rueintan nekter for at han presset sin tidligere forsvarer. Han sier derimot at han ble skremt da han fikk høre om de angivelige drapsplanene.

– Han kan betale noen for å ta meg eller for å skade familien min. Jeg tar en rekke forholdsregler for at noe sånt ikke skal skje. Amir har makt, han har penger og han har kontakter i en rekke land.

Mirmotaharis forsvarer, Anders Brosveet, ser ingen grunn til at en torpedo skal være redd for en advokat fra Oslo og at dette faller på sin egen urimelighet.

Erkjenner utroskap

I tillegg til forbund om kidnapping og drapsforbund, er Amir Mirmotahari anklaget for grov økonomisk utroskap, en anklage han erkjenner straffskyld for.

Eks-advokaten er også tiltalt for å ha brutt taushetsplikten og for å ha motarbeidet rettsvesenet. Han nekter for dette.

Tirsdag og onsdag holder aktoratet og forsvarerne sine innledninger. Deretter er det ventet at Amir Mirmotahari inntar vitneboksen. Hans forklaring er ventet å pågå over flere rettsdager.

Blant vitnene i saken er rumeren som ble dømt for voldtekten der Mirmotahari skal ha bestilt kidnapping av offeret, samt VG-journalist Rolf Widerøe som rullet opp avsløringen mot eks-advokaten.

Raein Rueintan er ikke stevnet som vitne fordi han er utvist fra Norge og fordi påtalemyndigheten mener at bevisbildet er godt nok uten hans tilstedeværelse.