DØDE HER: Karine Wang (38) og lastebilen i bildet kolliderte i krysset mellom Langkaia og Operagata rett ved Operahuset i Oslo i september i fjor.
DØDE HER: Karine Wang (38) og lastebilen i bildet kolliderte i krysset mellom Langkaia og Operagata rett ved Operahuset i Oslo i september i fjor. Foto: Politiet / Privat

Kjørte ned og drepte Karine: – Jeg kunne ikke gjort noe annerledes

Småbarnsmoren Karine Wang (38) var på vei hjem da hun ble påkjørt av en lastebil i fjor. Sjåføren mener han ikke kan klandres.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Karine hadde akkurat fått praksisplass på Ahus, sånn som hun ville, og hun strålte av glede. Hun var på toppen av lykken, sier Haakon Wang (69).

Sammen med kona har han denne uken fulgt rettssaken der en polsk lastebilsjåfør står tiltalt for uaktsomt drap på datteren deres.

Den 38 år gamle småbarnsmoren hadde 13. september i fjor hentet sin samboer Auduns (34) startnummer til Oslo maraton.

Deretter skulle hun sykle hjem til Ås på sin nye el-sykkel.

Men der hun skulle rett frem i krysset ved Operahuset i Oslo, skulle lastebilen ved siden av henne til høyre. Karine havnet under det 15 tonn tunge kjøretøyet og døde momentant.

Mange vitner

Tirsdag denne uken ba politiadvokat Eric Lindset i Oslo politidistrikt om 90 dagers fengsel for den polske 42-åringen, samt tap av førerretten i tre år. Påtalemyndigheten mener han kjørte så uforsiktig at han skal dømmes for uaktsomt drap.

DET SISTE BILDET: Her sykler Karine Wang (38) mot krysset bare 28 sekunder før ulykken. Like foran står lastebilen og venter på rødt lys. Foto: Politiet
DET SISTE BILDET: Her sykler Karine Wang (38) mot krysset bare 28 sekunder før ulykken. Like foran står lastebilen og venter på rødt lys. Foto: Politiet

Selv hevder sjåføren at han ikke kan klandres for dødsfallet, fordi han holdt svært lav hastighet og kikket nøye i alle lastebilens speil. Hvordan sammenstøtet likevel kan ha oppstått, har han ingen formening om.

– Da jeg svingte, var jeg overbevist om at det ikke var noen på bilens høyre side. Jeg kjørte så sakte og forsiktig som mulig, sa tiltalte i retten.

– Kunne du gjort noe annerledes? ville politiadvokat Lindset vite.

– Nei, jeg ser ikke hva jeg kunne gjort annerledes, sa han.

Først da han kjente at lastebilen rullet over noe, stoppet 42-åringen. Mange mennesker kom løpende og ba ham rygge noen meter, slik at de kunne utføre førstehjelp.

Lang fartstid

Politi og ambulanse kom raskt til stedet, der kvinnen ble erklært død.

Totalt fem politipatruljer rykket ut, inkludert Oslo-politiets såkalte «Tango 38» – en patrulje som er spesialisert på å drive umiddelbar etterforskning av alvorlige trafikkulykker.

FORNØYD: Her har Karine Wang (38) akkurat blitt sertifisert sykepleier. Foto: Privat
FORNØYD: Her har Karine Wang (38) akkurat blitt sertifisert sykepleier. Foto: Privat

Tiltalte har lang fartstid som lastebilsjåfør både i Polen og Norge, og undersøkelsene viser at han var i god form da ulykken skjedde.

Det viktigste spørsmålet retten skal ta stilling til, er om han har gjort en tilstrekkelig jobb med å orientere seg før han svingte til høyre.

– River i hjertet

For den etterlatte familien blir livet uansett aldri det samme. I retten valgte Haakon og kona flere ganger å forlate salen under vitneforklaringer og fremvisning av bilder.

– Det ble mange tunge følelser. Uansett utfall er det ingen vinnere i denne saken, bare et digert sort hull, sier Haakon.

Under rettssaken ble det vist en video av Karine som sykler mot krysset der ulykken fant sted. En annen video viser toppen av lastebilen, som gjør et lite hopp når ulykken inntreffer.

– Å se sånne bilder river i hjertet og i tårekanalene. Det er ikke noe godt å sitte og se på den mørja der, sier han.

PREGET: Haakon Wang (69) fulgte datterens rettssak i Oslo tingrett denne uken. Når han forteller om savnet, presser tårene seg på. Foto: Magnus Braaten / TV 2
PREGET: Haakon Wang (69) fulgte datterens rettssak i Oslo tingrett denne uken. Når han forteller om savnet, presser tårene seg på. Foto: Magnus Braaten / TV 2

Året som har gått siden ulykken 13. september i fjor, beskriver han som uvirkelig.

– Jeg øver på å leve med at Karine aldri kommer tilbake, men fremdeles sitter vi med et kunstig håp om at alt bare en feil, sier han.

– Jeg forstår først nå hvor glad jeg var i Karine. Alle de små tingene i hverdagen, som disse Snapchat-bildene og hilsenene. Det var «pappa, hvordan ville du gjort dette?» og den slags. Nå er det ingenting, sier han.

Utfallet av rettssaken er ikke veldig viktig for Haakon og kona, men de ser frem til å få en slutt på saken.

BLOMSTERSYKKEL: I dagene etter ulykken ble det plassert en hvit sykkel i krysset for å minnes Karine Wang (38).
BLOMSTERSYKKEL: I dagene etter ulykken ble det plassert en hvit sykkel i krysset for å minnes Karine Wang (38). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Han (tiltalte) har jo ikke dratt på jobb for å kjøre ned Karine, så jeg forstod raskt at det er ikke han jeg skal gå rundt og være sint på. Uansett er vi glade for at vi har et samfunn der det ikke er vår jobb å fastsette en riktig reaksjon, sier han.

Ber om frifinnelse

I tiden etter ulykken ble det plassert en hvit sykkel i krysset for å minnes Karine. Hun er den tiende syklisten som har dødd i Oslo-trafikken siden 2009, ifølge Aftenposten.

I tillegg til uaktsomt drap er lastebilsjåføren tiltalt for brudd på veitrafikkloven, som det er betydelig lavere terskel for å bli dømt etter.

Tiltalte nekter straffskyld, og hans forsvarer Harald Jahren har bedt om at han frifinnes. Det er ventet dom i saken i løpet av uken.