Orkanen Dorian har truffet Bahamas

Orkanen Dorian førte med seg stormflo på opptil sju meter på Bahamas. Værsystemet nærmer seg kysten av USA, der masseevakueringer pågår.

Kort tid etter at orkanen Dorian feide inn over den nordvestre delen av Bahamas, ble det meldt om enorme ødeleggelser.

Dorian er den kraftigste atlanterhavs-orkanen som har truffet Bahamas siden 1935, melder AP.

Orkanens øye beveger seg sakte og orkanen herjer lenge over Freeport på Grand Bahamas.

Se direkte videostream øverst i saken.

Søndag sirkulerte videoer på sosiale medier fra Abaco i Bahamas som viser flomvann gjennom gatene i en ikke navngitt by, mens flere andre klipp viser hus som har fått deler av taket revet av, strømlinjer som er revet ned og biler veltet ende over av orkanen.

Det ble meldt om stormflo for Ababco på mellom 5,5 og 7 meter, og det Miami-baserte National Hurricane Center (NHC) betegner som «høyere, ødeleggende bølger».

– Katastrofale tilstander i Ababco, skriver NHC.

Dorian var da på vei til å rase over øya Grand Bahamas med full styrke.

Enorme krefter

Vindstyrken var oppe i 82,5 meter per sekund og vindkast på 98 meter per sekund, noe som gjør Dorian like kraftig som den sterkeste orkanen noen gang målt, av dem som har truffet land før: Labor Day-orkanen i 1935.

Kun én orkan er målt med enda høyere vindstyrke i Atlanterhavet, orkanen Allen i 1980, med vindstyrke på 85 meter per sekund, men den hadde avtatt noe da den traff land. Det hadde ikke Dorian.

De siste meldingene søndag klokka 11 lokal tid fra NHC tyder imidlertid på at styrken begynner å avta noe. Dorian er fremdeles godt over grensa for en kategori 5 orkan, og vil fortsette å være det i noen dager til, men siste måling viste vindstyrke på 79 kilometer i timen.

Trist Minnis

Bahamas statsminister Hubert Minnis uttrykte sin sorg over ødeleggelsene og sa det var umulig å si hvor havet sluttet og gatene begynte da Dorian pisket rundt skjærgården og spesielt ved Abaco.

BEKYMRET: Statsminister på Bahamas, Hubert Minnis oppfordrer folk til å komme seg i sikkerhet. Foto: Jose Romero
BEKYMRET: Statsminister på Bahamas, Hubert Minnis oppfordrer folk til å komme seg i sikkerhet. Foto: Jose Romero

– Dette er sannsynligvis den tristeste og verste dagen i mitt liv. Mange har ikke hørt på advarslene mine, sier Minnis.

Myndighetene ba folk om å ikke motsette seg evakuering. Tusenvis av mennesker er innlosjert i skoler, kirker og andre mer solide bygninger etter at den sterkeste orkanen som er registrert på Bahamas noensinne, traff øygruppen i Atlanterhavet tidlig ettermiddag søndag lokal tid.

– Mange har holdt seg hjemme, og det befinner seg fortsatt folk i West End-området som nekter å forlate stedet. Jeg kan bare si til dem, at jeg håper dette ikke er siste gang de hører stemmen min.

USA neste

Freeport på Grand Bahama ligger om lag 200 kilometer øst for West Palm Beach i den amerikanske delstaten Florida. Tidlig tirsdag morgen ventes Dorian å forlate Bahamas og sette kursen over det siste havstrekket mot USA.

SPÅDOM: Dette er veien Dorian spås å ta og hvor den kommer til å treffe til hvilken tid. Foto: NATIONAL HURRICANE CENTER/ CENTRAL PACIFIC HURRICANE CENTER
SPÅDOM: Dette er veien Dorian spås å ta og hvor den kommer til å treffe til hvilken tid. Foto: NATIONAL HURRICANE CENTER/ CENTRAL PACIFIC HURRICANE CENTER

Prognosene viser at Dorian vil bevege seg i en kurve som går parallelt med den amerikanske kysten. Det er imidlertid ventet at orkanen vil holde seg nær kysten, der den vil hamre løs med kraftige vinder og høye bølger. Det er også fortsatt risiko for at den kan treffe land.

Amerikanske myndigheter har derfor beordret masseevakueringer. I South Carolina er om lag 830.000 mennesker omfattet. Der trer evakueringen i kraft midt på dagen mandag. Da blir politi utplassert langs alle de større hovedveiene langs kysten, der det blir enveiskjøring inn i innlandet.

– Vi klarer ikke å gjøre alle fornøyd, men vi mener vi kan holde alle i live, sier guvernør Henry McMaster.

I nabodelstaten Georgia innføres det også tvungen evakuering av innbyggere fra samme tidspunkt. I Florida er det beordret evakuering i noen sårbare kystområder.

I delstaten North Carolina forbereder myndighetene seg på Dorians videre ferd senere i uken, der det er ventet kraftig regn, vind og oversvømmelser.

(©NTB)