Helikopteret som styrtet var inne til kontroll like før ulykken. Her er et annet helikopter av typen Airbus AS 350 fra selskapet Helitrans.
Helikopteret som styrtet var inne til kontroll like før ulykken. Her er et annet helikopter av typen Airbus AS 350 fra selskapet Helitrans. Foto: Airbus, Handout, Tt Nyhetsbyrån

Ble kontrollert like før ulykken

Like før ulykken var helikopteret inne til en obligatorisk inspeksjon. Det ble ikke funnet noen feil eller mangler.

Daglig leder i Helitrans, Richard Simonsen, forteller at helikopteret da hadde flydd om lag 70 timer siden de fikk det nytt i juni.

Før ulykken var helikopteret inne til en obligatorisk 100-timerssjekk.

– Den ble gjennomført uten kjente feil og mangler. Nå vil vi vente med å kommentere dette ytterligere til havarikommisjonen og politiet har gjennomført sitt arbeid, sier Simonsen.

– Lykken hans var helikopter

Piloten som omkom i ulykken var svensk statsborger. Han har jobbet i Helitrans i litt over to år.

Simonsen beskriver ham som en svært hyggelig og engasjert mann.

– Lykken hans var helikopter. Han var en fin kar som var genuint interessert, sier han.

Søndag startet arbeidet med å finne årsaken til den tragiske ulykken.

Lensmann i Alta, Øyvind Lorentzen, opplyste på en pressekonferanse søndag at de får bistand fra tre eksperter fra Kripos, og at personer fra havarikommisjonen vil være til stedet der helikopteret ligger.

Ytterligere to personer fra Kripos vil bistå etterhvert.

– I tillegg til tekniske undersøkelser gjennomføres det avhør og annen taktisk etterforskning. Det arbeides med å innhente elektroniske spor både fra helikopteret og de som var om bor, opplyser Lorentzen.

Ingen svart boks

Søndag kveld opplyser politiet at de omkomne er fraktet ned fra ulykkesstedet. Helikoptervraket er fremdeles i fjellskrenten i Kvenvik.

Lensmann Lorentzen sier videre at helikopteret ikke hadde en såkalt svart boks. En slik boks logger digitalt data fra flyvninger, og brukes i havarietterforskning til å finne ut hva som skjedde før, under og etter en ulykke.