Dorian har truffet Bahamas: – Katastrofale orkantilstander

Det meldes om enorme ødeleggelser etter at orkanen Dorian traff det nordvestre Bahamas søndag. Dorian er den sterkeste orkanen som er registrert i regionen.

Dorian har truffet det nordvestre Bahamas med vindkast på opptil 300 kilometer i timen søndag kveld.

– Det er nå katastrofale orkantilstander på Abacos-øyene, og det vil spre seg over Grand Bahamas Island senere i dag og i morgen, skriver Det nasjonale orkansenteret.

Havnivået kan øke så mye som 6 meter.

De fleste som bor på Bahamas er evakuert.

Se bilder av når orkanen treffer Bahamas øverst i saken.

Beveger seg mot USA

I USA følger mange millioner mennesker langs sørøstkysten med på orkanen med et vaktsomt øye.

Meteorologene mener imidlertid at det ligger an til at orkanen ikke treffer Florida rett på, men heller dreier nordover slik at den følger en bane utenfor kysten forbi Georgia og South Carolina.

– Orkanen Dorian blir stadig sterkere og vi følger med. Vi forbereder oss for det verste, samtidig som vi ber for det beste, sier rådsformann Elliott Summey i fylket Charleston.

Fra mandag må de omkring 150.000 innbyggerne i fylket St. Johns evakuere fra hjemmene sine, melder CNN søndag kveld.

På Vero Beach forbereder flere innbyggere seg på stormen ved å barrikadere hjemmene sine, melder AP.

Kategori 5

Søndag ettermiddag varlser The National Hurricane Center at Dorian er styrket til en kategori 5-orkan, og beskriver ødeleggelsespotensialet som «katastrofalt».

Regjeringstalsmannen Kevin Harris sier at orkanen er ventet å ramme 73.000 beboere og 21.000 hjem. Flyplasser er blitt stengt. Turister er evakuert til bunkere ved skoler, kirker og andre bygninger.

– Mitt hus har fått gjennomgå. Jeg forbereder meg til å dra innen få minutter. Jeg tar ingen sjanser, sier båtfører Margaret Bassett.

Evakueres

Tusenvis av mennesker ble fredag bedt om å evakuere på Bahamas, og mange evakuerte med fly før orkanen feier inn over øygruppa søndag. Mange av beboerne evakueres til mindre utsatte områder på Bahamas.

– Beboere må ikke være dumme eller satse på å kjempe seg gjennom orkanen. Det kan koste liv, sier statsminister Hubert Minnis.

De siste utsiktene tyder på at den kanskje ikke treffer Florida rett på, men i stedet dreier nordover og fortsetter oppover langs USAs sørøstkyst et lite stykke ut til havs.

Gjør seg klar i Florida

Det var forventet at vindkast med en fart på opptil 86 kilometer i timen innen de neste 24 timene skulle treffe Cape Canaveral, som ligger langs Floridas sørkyst, skriver CNN.

Alle havner ved Cape Canaveral er stengt for all skipstrafikk i påvente av orkanen.

– Det er ingen havner som er trygge under slike forhold. Det er viktig at antall båter per havn holdes til et minimum, skriver den amerikanske kystvakten.

Folk i Florida-området oppfordres til å holde seg unna sjøen, ha nok mat og vann, sikre eiendelene sine, holde seg unna strendene og å holde seg oppdatert på stormens løp.