CANNABISBRÅK: Fylkesudanningssjef i Troms har snudd i saken om presentasjon av cannabis-materiell i politisk debatt på skoler.
CANNABISBRÅK: Fylkesudanningssjef i Troms har snudd i saken om presentasjon av cannabis-materiell i politisk debatt på skoler. Foto: Goran Jorganovich/TV 2

Utdanningssjef snur i Unge Venstre-saken: – Jeg beklager

Fylkesutdanningssjef Børre Krudtå beklager og sier han inviterer Unge Venstre til ny skoledebatt på samme skole.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter samtaler med Utdanningsdepartementet fredag, gjør Fylkesutdanningssjef Børre Krudtå i Troms helomvending:

Han vil allikevel tillate at Unge Venstre tar med seg valgkampmateriale hvor de fremmer sitt politiske standpunkt rundt legalisering av cannabis.

– Jeg vil på vegne av Troms Fylkeskommune beklage at hendelsen oppsto som den gjorde. Det må jeg ta ansvar for og ikke de ansatte på skolen, som må vurdere saken der og da, sier Krudtå til TV 2.

– Jeg tok mine vurderinger for flere dager siden ut fra det grunnlaget jeg hadde da. Nå ser vi at utdanningsministeren har kommet med sine vurderinger, noe som gjør at vi selvsagt tilpasser oss det, legger han til.

Han sier de ikke kommer til å nekte Unge Venstre å ha oppe plakater som fremmer legalisering av cannabis på skoler, men håper de lar det være.

– Vi synes fremdeles det er uheldig å bruke den type reklamemateriell for hasj-jointer og legalisere hasj-jointer for 16-åringer i norsk skole. Men vi kommer ikke til å forby det, sier han.

Krudtå inviterer alle partiene tilbake til debatt og valgtorg på samme skole hvor bråket startet i dag.

Møtes med jubel

Da TV 2 kunne overbringe nyheten om helomvendingen til ungdomspolitikerne i Tromsø, stod jubelen i taket.

– Så bra at han endelig tok til fornuft!, jubler Unge Venstre-leder i Troms, Benedicte Bjørnås til TV 2.

Både hun og de andre partilederne, fra SU på venstresiden til FpU på høyresiden reagerte kraftig på at Unge Venstre ble fysisk hindret i å sette opp roll-upen sin av en ansatt på skolen.

KONGSBAKKEN: Valgtorget på Kongsbakken skole er avlyst, og under debatten har deltakerne fra ungdomspartiene markert motstand mot det de mener er brudd på ytringsfriheten ved å ta gaffatape over munnen. Foto: Egil Pettersen
KONGSBAKKEN: Valgtorget på Kongsbakken skole er avlyst, og under debatten har deltakerne fra ungdomspartiene markert motstand mot det de mener er brudd på ytringsfriheten ved å ta gaffatape over munnen. Foto: Egil Pettersen

Selv om Unge Venstre er alene om å ønske legalisering av cannabis, reagerte alle de ungdomspartilederne på det de oppfattet som en begrensning på Unge Venstres ytringsfrihet.

Krudtå sier han nå er lettet over at saken er løst, og at de har fått en presisering av hvordan de skal fortolke loven.

– Slike skjønnsmessige vurderinger av loven er ikke lett. Jeg er glad for at saken er løftet opp på nasjonalt nivå, og vi har fått en oppklaring, sier han.

Markedsføring vs valgmateriell

Krudtå var av den oppfatning at materialet med påskrift «legalize it» framsto mer som reklame eller markedsføring av cannabis, og avviste bruk av dette på skoler fordi opplæringsloven er klar på at reklame og markedsføring som dette er uønsket.

«Tidligere fredag uttalte han til Nordlys at situasjonen som oppsto var en uheldig episode framprovosert av Unge Venstre».

Debatten om hvorvidt man kan nekte Unge Venstre i å presentere cannabis-standpunktet sitt for elever ved videregående skoler, har rast hele uka, og mange uenes om fortolkning av lovverket om utdanningsloven, samt hvor langt ytringsfriheten strekker seg.

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner.
Kunnskapsminister Jan Tore Sanner. Foto: Fredrik Hagen/NTB Scanpix

Kunnskapsminister ga svar

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner ga fredag et skriftlig svar til stortingsrepresentant Peter Frølich, om hvorvidt skolen har lov til å sensurere et slikt politisk budskap eller ikke, og det oppklarer saken

Sanner bekrefter at opplæringsloven har en bestemmelse om forbud mot reklame, men den gir ikke fylkeskommunene adgang til å skjerme elevene mot den type ytringer vi ser her.

«Den er ikke til hinder for at politiske partier fremmer sine synspunkter på skolens områder i forbindelse med skolevalg», skriver han.

«Jeg kan ikke se at fylkeskommunen har grunnlag for å hindre Unge Venstre i å fremføre sine synspunkter om legalisering av cannabis i forbindelse med skolevalget» står det videre.

Støtte fra Solberg

Fredag ettermiddag kommer statsminister Erna Solberg med støtte til at Unge Venstre skal få drive sin politikk. I et Facebook-innlegg understreker hun at hun er dypt uenig i forslaget om å legalisere cannabis, samtidig som hun understreker viktigheten av å akseptere at folk har andre politiske holdninger.

«Kjernen i vårt demokrati er nettopp at ulike standpunkt brynes mot hverandre og diskuteres slik at man kan ta standpunkt i ulike saker», skriver hun.

Statsministeren skriver at det å forby materiell og synspunkter i den politiske debatten, er i strid med de demokratiske verdiene som ungdommen oppfordres til å støtte opp om.

«De skoler og lærere som har forsøkt å stoppe Unge Venstres materiell begrenser derfor demokratiutfoldelsen på en måte som ikke er akseptabel», skriver statsministeren.

Se hele innlegget her: