Norges prinsesse Ingrid Alexandra er konfirmert

Lørdag er kongelige fra inn- og utland samlet for å feire konfirmasjonen til Norges kommende dronning.

Lørdag ble prinsesse Ingrid Alexandra konfirmert i Slottskapellet, slik også hennes far og bestefar ble konfirmert der i sin tid.

Konfirmasjonsgudstjenesten ble forrettet av Oslo-biskop Kari Veiteberg og preses i Bispemøtet, biskop Helga Haugland Byfuglien.

Det er en vanlig tradisjon at de kongelige konfirmeres alene i Slottskapellet.

Etter gudstjenesten holder kongeparet lunsj i Slottets Store spisesal.

Rørt kronprinspar

Til Vivaldis toner gikk prinsessen like før klokken tolv inn i Slottskapellet, som er pusset opp for anledningen.

Kronprinsparet var tydelig rørt og kronprinsesse Mette-Marit måtte flere ganger tørke tårer. Ingrid Alexandra tok plass mellom sin far og bestefar.

– Kjære konfirmant. Du skal vite at det strømmer mange gode tanker og ønsker til deg i dag. Vi vil deg så vel. Det blir bedt mange bønner for deg og fremtiden din, åpnet preses i Bispemøtet Helga Haugland Byfuglien.

I KAPELLET: Konfirmanten trygt plassert mellom sin bestefar og sin far.
I KAPELLET: Konfirmanten trygt plassert mellom sin bestefar og sin far. Foto: NRK / Pool

Deretter leste Sametingspresident Aili Keskitalo opp en salme, før prinsesse Märtha Louise leste opp første korinterbrev. Märthas kjæreste, Durek Verett, var ikke til stede i konfirmasjonen.

Fikk salen til å le

Prinsesse Ingrid Alexandra har fulgt konfirmasjonsundervisningen i Asker menighet. Under konfirmasjonsforberedelsene valgte Asker-konfirmantene temaer som blant annet psykisk helse, terror, sex og samliv og pornografi.

– Under forberedelsene sa du til meg «Ikke spør meg om hvem som ble kastet i brønnen og sånn, for det ble faren min spurt om. Men spør meg gjerne om noe skikkelig vanskelig», sa Oslo-biskop Kari Veiteberg til latter fra hele salen.

Det var også en tydelig lettet prinsesse som slapp unna vanskelige spørsmål under gudstjenesten.

– Det kommer heldigvis ingen vanskelige spørsmål fra meg i dag. Jeg vil heller råde deg til å fortsette å stille spørsmål om det som er viktig og vanskelig, sa biskopen.

Pynt fra Skaugum

Prinsesse Ingrid Alexandra fremførte selv Frans av Assisis bønn mens konfirmantens tante, prinsesse Märtha, fremsa en sterk hyllest.

Se video av prinsessens bønn lenger ned i saken.

I anledning prinsesse konfirmasjonen var Slottskapellet pyntet med bringebærblader fra prinsessens hjem på Skaugum i Asker. Hortensia, snøbær, bringebærblader, husfred og adiantumbregner prydet også Slottskapellet.

Både Slottskapellet, framsiden av slottet og spisesalen er dekorert med blomster og blader i sesong.

Det er ikke kjent om det er prinsessen selv som har valgt dekoren, men det er slottsgartneriets egne ansatte som har stått for endelig design og oppsett. Alt er også produsert av slottets egne dekoratører.

Også inngangen til slottet er pyntet for anledningen. Der ønsket viftelønn, syrinhortensia «Lime light» og «Grandiflora» gjestene velkommen.

Får bunad og naturreservat

Både gjester fra inn- og utland deltar i konfirmasjonen. Alle prinsessens faddere, som er kong Harald, prinsesse Märtha Louise, kong Felipe av Spania, kronprins Frederik av Danmark og kronprinsesse Victoria av Sverige og Mette Marits mor Marit Tjessem, står på gjestelisten.

KONFIRMANT: Prinsesse Ingrid Alexandra sammen med sine faddere.Stående fra venstre: Kong Felipe, Kronprinsesse Victoria, Prinsesse Märtha Louise, og Kronprins Frederik.Sittende fra venstre: Kong Harald, Prinsesse Ingrid Alexandra, og Marit Tjessem.Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
KONFIRMANT: Prinsesse Ingrid Alexandra sammen med sine faddere. Stående fra venstre: Kong Felipe, Kronprinsesse Victoria, Prinsesse Märtha Louise, og Kronprins Frederik. Sittende fra venstre: Kong Harald, Prinsesse Ingrid Alexandra, og Marit Tjessem. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

I tillegg er store deler av det offisielle Norge til stede, som for eksempel statsminister Erna Solberg og representanter fra forskjellige trossamfunn.

Kong Harald og dronning Sonja gir prinsessen en bunad i konfirmasjonsgave, mens regjeringen fredag kunne opplyse at et naturreservat døpes om til «Prinsesseåsen» i anledning konfirmasjonen.

Prinsessen var iført sin nye bunad under konfirmasjonen.

Det er en Øst-Telemarksbunad, som er spesiallaget til prinsessen. Både Ingrid Alexandra selv, og dronning Sonja har deltatt i produksjonen av bunaden.

Bunaden er en såkalt rødtrøye med sort stakk uten broderier. I tillegg har den et forkle med fugler vevd inn i det grønne stoffet.

Kommende regent

Prinsesse Ingrid Alexandra ble født på Rikshospitalet i Oslo 21. januar 2004, som det første felles barnet til kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit.

Dermed er hun nummer to i arverekken etter sin far, og vil etter alle solemerker bli den første regjerende dronning Norge siden Margrete I, som regjerte i Danmark-Norge frem til 1412.

– Det spesielle med Ingrid Alexandra er at hun er Norges første kvinnelige tronfølger, sier forfatter og historiker Trond Norén Isaksen til TV 2.

Grunnloven ble nemlig endret i 1990 slik at kvinner ikke bare fikk arverett, men også at den eldste går først – uansett kjønn.

– Hun er en vanlig jente på mange måter, men har en veldig spesiell oppgave, legger Se og Hørs hoffreporter Caroline Vagle til.

– Er det sånn at hun kan ta seg en tur på Majorstua etter skolen og ta en kaffe med venninner, eller er det ikke så fritt?

– Hun gjør faktisk det. Både hun og foreldrene kan være ute blant folk flest uten at det blir gjort så mye oppstyr rundt det. De har selvsagt med seg livvakter, men de legger ikke folk flest merke til, sier Vagle.

Kongen er fadder

Da prinsessen 17. april 2004 år ble døpt i Slottskapellet av daværende biskop Gunnar Stålsett, var det kong Harald som bar henne frem til døpefonten.

Lørdagens konfirmasjon er den første store, offisielle markeringen av prinsessen siden hun ble døpt.

OLDEFARS KJOLE: Prinsessen ble døpt i samme kjole som kong Olav ble døpt i på Sandringham slott 11. august 1903.
OLDEFARS KJOLE: Prinsessen ble døpt i samme kjole som kong Olav ble døpt i på Sandringham slott 11. august 1903. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix/Pool

I 2006 begynte prinsessen i Sem barnehage og i 2010 startet hun skolegangen på Jansløkka skole i Asker. I 2014 begynte hun på privatskolen Oslo International School på Bækkestua.

I høst begynte hun på Uranienborg skole for å ta det siste året på ungdomsskolen ved en offentlig skole.

NYE OPPLEVELSER: Første dag i barnehagen.Foto Lise Åserud / Scanpix
NYE OPPLEVELSER: Første dag i barnehagen. Foto Lise Åserud / Scanpix

Offisielle oppdrag

Prinsessen har allerede hatt flere offisielle oppdrag.

Hun pleier blant annet å stå på Slottsbalkongen 17. mai og har deltatt på den årlige Holmenkolldagen.

Da kronprinsesse Victoria og prins Daniel av Sverige giftet seg i 2010, var prinsessen blomsterpike.

I mai 2016 var flere hundre barnehagebarn invitert da prinsessen åpnet sin egen skulpturpark for barn i Slottsparken, og det var Ingrid Alexandra selv som stod for avdukingen.

I oktober 2017 avduket hun ytterligere to nye skulpturer i skulpturparken.

SKULPTURPARK: Roggbif er én av to skulpturer som ble avduket i 2017.
SKULPTURPARK: Roggbif er én av to skulpturer som ble avduket i 2017. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix
ÅPNING: Kong Harald, dronning Sonja og prinsesse Ingrid Alexandra under åpningen av Prinsesse Ingrid Alexandras Skulpturpark i 2016.
ÅPNING: Kong Harald, dronning Sonja og prinsesse Ingrid Alexandra under åpningen av Prinsesse Ingrid Alexandras Skulpturpark i 2016. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix/Pool
Lik TV 2 Nyhetene på Facebook