Martin mistet begge beina – i sommer fikk faren kreft

Pappa Jarle ble en av de viktigste støttespillerne for Martin, da han mistet begge beina i jordskjelvet på Kos. Etter at Jarle fikk hjernesvulst ble rollene byttet om.

21. juli 2017 var Martin Skolbekken på guttetur på den greske ferieøya kos.

Mens de satt på en uterestaurant på kvelden, ble øya rammet av et kraftig jordskjelv, og Martin ble alvorlig skadet.

Hjemme i Norge fikk han beskjeden han fryktet: Begge beina måtte amputeres.

Martin bestemte seg raskt for at dette ikke skulle hindre ham, og åtte måneder senere tok han 110 kilo i benkpress. Han satte seg også da det hårete målet om å sykle Birken, med proteser på beina.

Rammet av ny tragedie

Etter ulykken har pappa Jarle Skolbekken vært en av Martins viktigste støttespillere.

Men i sommer, to år etter ulykken på Kos, rammet nok en tragedie familien.

Jarle fikk påvist hjernesvulst.

– Det startet med at jeg skulle bytte jobb, og ville ta en legesjekk i forbindelse med det, for å sjekke hvordan det stod til. Jeg hadde to fingre som var litt numne, så ville jeg sjekke nakken. Men det var ikke nakken. Det satt helt i toppen, sier Jarle til God morgen Norge.

STRÅLEBEHANDLING: Jarl Skolbekken har fått strålebehandling i fire uker. Nå gjenstår to uker med behandling. Foto: Privat
STRÅLEBEHANDLING: Jarl Skolbekken har fått strålebehandling i fire uker. Nå gjenstår to uker med behandling. Foto: Privat

Svulsten lå i den delen av hjernen som styrer funksjoner som å gå og bevege armene. En svulst på fire centimeter ble operert ut. Dette tilsvarer 80 prosent av svulsten, mens de resterende 20 måtte bli igjen.

Støtte fra flokken

Hverdagen har omsider begynt å sette seg igjen for Martin. Det han sliter med nå, er sår fra protesene. Han legger ikke skjul på at nyheten om faren var en vanskelig beskjed å få.

– Ordene kreft og hjernesvulst er to tøffe ord å høre. Det er faren min, og det er han som er min motivator, så det var tøft. Men jeg skjønte det ikke helt før han hadde blitt operert og jeg så han lå i sykesenga, og så at hele høyrearmen var helt slapp. Neddopa var han og, og det var da jeg skjønte hvor vondt det var, forteller Martin åpenhjertig til God morgen Norge.

OPERERT: I sommer opererte Jarle Skolbekken ut en fire centimeter stor svulst fra hjernen. 20 prosent av svulsten lot legene bli igjen for ikke ødelegge følsomheten i beina. Foto: Privat
OPERERT: I sommer opererte Jarle Skolbekken ut en fire centimeter stor svulst fra hjernen. 20 prosent av svulsten lot legene bli igjen for ikke ødelegge følsomheten i beina. Foto: Privat

– Det var da han skjønte rolleskiftet. Det var da han forstod at vi nå bytter roller, nå er det jeg som trenger hjelp utover, fortsetter Jarle.

Selv om far og sønn finner mye trøst og motivasjon i hverandre, påpeker de at de ikke er alene. Særlig Trine, søsteren til Martin, har bidratt mye de siste årene.

– Vi er en stor flokk som bidrar, men vi prøver å ikke ta det så seriøst med en gang og heller ta litt lett på det og ta en ting av gangen, sier Martin.

– Hele familien stiller opp og alle vokser. De gamle ender opp som hjelpere, de er med oss i hverdagen. Det er mange å ta av og det er styrken vår. Jeg håper at alle som går gjennom dette har familie med seg, for det hjelper deg så mye. Da har du mange å dele disse bekymringene med, og trenger ikke å belaste samme person hver gang du trenger noen å prate med, legger Jarle til.

Ser fremover

Likevel innrømmer Jarle at det er enklere å være den som motiverer, enn den syke.

STØTTER HVERANDRE: Både Jarle og Martin er glad for at de har en stor og støttende familien i ryggen. Foto: Privat
STØTTER HVERANDRE: Både Jarle og Martin er glad for at de har en stor og støttende familien i ryggen. Foto: Privat

– Det er lett å være den som sier: «Gå på, stå på, kom igjen». Når du står der selv, vet du at det finnes gruver hvor du kan gå inn i og tenke litt. Men det må være lov. Martin fikk lov til å ha en dårlig dag innimellom, men verken jeg eller han har lyst til å være der. Vi blir bare der i korte perioder også kommer vi oss videre.

Fire av seks uker på strålebehandling er tilbakelagt for Jarle. Han kan ikke lenger jobbe, da han beskriver sykdommen som en heltidsjobb. Likevel er det viktig for han å holde hverdagen så normal som mulig. Derfor stiller han nok en gang til valg i kommunestyret for Arbeiderpartiet.

– Jeg gjør det for å bevare et sosialt liv, for det er veldig viktig oppi det å være syk. Jeg må ha noe å drive på med som tilsvarer det normale, og jeg kommer til å beholde alle mine sysler så langt jeg klarer det, sier han.

Jarle har ikke spurt legene om tilstanden hans. Det er han ikke interessert i å vite.

– Jeg har ikke lyst til å være dårlig, og jeg trenger ikke å vite hvor dårlig jeg er heller. I morgen står jeg opp igjen og satser på en ny dag med nye muligheter, slik de fleste andre gjør.

Han tror og håper at dette heller kan være begynnelsen på noe annet, og ikke slutten.

– Det er alltid begynnelsen på noe annet når det skjer noe. Det åpner seg nye dører, og vi skal begynne med noe nytt, lære noe nytt og treffe nye mennesker. Da får vi ta vare på de mulighetene det gir, for det er det som er den nye hverdagen.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook