Skolevalg endte i kaos – skolen nektet Unge Venstre å sette opp stand

Det ble hverken debatt eller valgtorg etter at Unge Venstre i Tromsø ble nektet å sette opp valgstand med cannabisplakat på en videregående skole.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ungdomspartiet har skapt store bølger med sitt legalisering av hasj-utspill og det var denne som ble stridens kjerne også i dag.

Ifølge itromsø.no var det en plakat med påskriften «Legalize it» som var kilden til krangelen.

– Kastet mobiltelefon på deltaker

– Da vi rigget opp kom en lærer som skulle styre hele debatten og sa at vi ikke fikk ha noe materiell med legaliseringsbudskap. Jeg svarte at han ikke kunne nekte oss, og at vi har all rett til å stå her og fronte vår politikk, forklarer Unge Venstre-leder i Troms, Benedicte Bjørnås til TV 2.

– Han begynte å ta fra oss roll-upsene våre. Da vi protesterte og viste brevet fra Jan Tore Sanner om at vi har lov til å ha materealet med oss på valgtorget, ble det revet ut av hendene våre, sier Bjørnås.

Krangelen eskalerte og det var da folk begynte å filme.

Både hun og de andre ungdomspartilederne reagerer sterkt etter opplevelsen.

Tok til tårer

Ifølge itromsø.no endte krangelen i tårer blant flere av deltakerne.

– En fra skoleledelsen var såpass aggressiv at hun fra Unge Venstre begynte å grine. Han rev ting ut av hendene på en henne, sier Elias Crogh fra Sosialistisk Ungdom, til TV 2.

– Vi bestemte oss for å boikotte hele debatten, fordi ett parti ikke fikk ytre meningen sin. Vi pakket sammen og gikk ut, sier Crogh.

Bjørnås forteller at representanten fra fpu holdt en appell om hendelsen før ungdomspolitikerne dro, og fikk stående applaus fra elevene.

Samtlige ungdomspartier valgte å forlate skoledebatten i protest da det ble bråk rundt Unge Venstre sitt budskap om hasj. I midten ser vi plakaten som utløste konflikten. Foto: Tomas Børresen
Samtlige ungdomspartier valgte å forlate skoledebatten i protest da det ble bråk rundt Unge Venstre sitt budskap om hasj. I midten ser vi plakaten som utløste konflikten. Foto: Tomas Børresen

Fylkesutdanningssjefen tok tidlig stilling til at legaliserings-materiale til Unge Venstre ikke skal brukes på valgtorg eller i debatter på skoler fordi de etter fylkesutdanningssjefen bærer preg av markedsføring/reklame for cannabis og legalisering og ikke for selve partiet.

De sendte derfor brev til skolene og bedt skolene i distriktet ikke skal tillates på skolene.

Fylkesutdanningssjef Børre Krudtå kaller fredagens opptrinn på Breivang videregående skole for en uheldig episode fremprovosert av Unge Venstre, skriver Nordlys.

– Det var en uønsket hendelse, men den er provosert frem av Unge Venstre, som helt tydelig vet hva vi som skoleeier mener om dette. Dette handler ikke om ytringsfrihet, men hva opplæringsloven sier om reklamemateriell. Dette er reklameplakater om legalisering av hasj og hasjjointer til 16-åringer. Det er vår vurdering, sier Krudtå.

– Vi er lei oss

– Vi fulgte fylkesudanningssjefens ord om at vi ikke skulle godta materiale som går på legalisering av cannabis på skoleområdet i denne saken, sier rektor Kristin Halvorsen til TV 2.

– Vi er veldig lei oss for at det ikke ble debatt. Det tok en voldsom retning det som skjedde, og føler det ble en del misforståelser underveis, sier hun.

Opplysninger om at den ansatte har blitt fysisk mot noen av ungdomspolitikerne tilbakevises av skolen.

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner har gitt et skriftlig svar til stortingsrepresentant Peter Frølich, om hvorvidt skolen har lov til å sensurere et slikt politisk budskap eller ikke.

Sanner bekrefter at opplæringsloven har en bestemmelse om forbud mot reklame, men den gir ikke fylkeskommunene adgang til å skjerme elevene mot den type ytringer vi ser her.

«Den er ikke til hinder for at politiske partier fremmer sine synspunkter på skolens områder i forbindelse med skolevalg», skriver han.

KONGSBAKKEN: Valgtorget på Kongsbakken skole er avlyst, og under debatten har deltakerne fra ungdomspartiene markert motstand mot det de mener er brudd på ytringsfriheten ved å ta gaffatape over munnen. Foto: Egil Pettersen
KONGSBAKKEN: Valgtorget på Kongsbakken skole er avlyst, og under debatten har deltakerne fra ungdomspartiene markert motstand mot det de mener er brudd på ytringsfriheten ved å ta gaffatape over munnen. Foto: Egil Pettersen

«Jeg kan ikke se at fylkeskommunen har grunnlag for å hindre Unge Venstre i å fremføre sine synspunkter om legalisering av cannabis i forbindelse med skolevalget» står det videre.

Læreren som skulle lede debatten, sier til Itromsø at han er enig med skoleledelsen som ikke ønsker plakater med budskap om legalisering av cannabis på et sted med mange unge mennesker.

– Jeg prøvde å forhindre dem fra å påvirke mine elever. Jeg ønsker ikke noe som helst i min skole som fronter bruk av narkotika. De kan mene hva de vil i debatten, men å komme med store reklameplakater for legalisering av hasj, det er ikke greit, sier han til iTromsø.

Ytringsfrihet

Alle ungdomspartiene reagerer på at Venstre ikke får ytre det de ønsker.

Unge Venstre-representanten forteller at hun har opplevd lignende utfordringer tidligere i uken, bare i mindre skala.

– Da vi skulle ha valgtorg og debatt på en annen videregående skole, sa en fra skoleledelsen der at hvis jeg brukte roll-up med legaliseringsbudskap, ville han lage et helvete for meg, hevder hun.

Situasjonen ble roet ned etter at en annen ungdomspolitiker fra samme parti snakket med rektoren.

Planlegger protest

Nå skal de videre Kongsbakken skole for dagens neste debatt.

– Vi har planlagt at alle i panelet skal gaffateipe kjeften for å støtte Unge Venstre. Ytringsfriheten deres blir krenket. VI skal fortelle publikum om det som har skjedd, og starte debatten, sier Crogh.