NY URO: Jonas Gahr Støres privatøkonomi blir igjen tema i valgkampen.
NY URO: Jonas Gahr Støres privatøkonomi blir igjen tema i valgkampen. Foto: Trond Reidar Teigen

NRK:

Jonas Gahr Støre har fond som investerer i privat eldreomsorg

Ap-lederen har investert i et fond via andre fond og selskap er som er på eiersiden av Stendi (tidligere Aleris omsorg). Under landsmøtetalen i år gikk han til frontalangrep på selskapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter valget i 2017 var dommen internt i Arbeiderpartiet at rotet rundt Jonas Gahr Støre privatøkonomi var en direkte årsak til valgnederlaget.

I Arbeiderpartiets interne evaluering av årets valgkamp svarte én av ti at bråket rundt partileder Jonas Gahr Støres privatøkonomi var uheldig.

– Jeg ser at jeg kunne ha ordnet opp i dette tidligere, sa Støre på en pressekonferanse 2. oktober i 2017.

I årets valgkamp blir det igjen fokus på Støres privatøkonomi.

Private velferdskonsern

Samtidig som partiet hans går til valg mot privat profitt i velferden, har Ap-leder Jonas Gahr Støre selv penger i fond som investerer i private velferdskonsern, skriver NRK.

Støre har selv uttalt at slike selskaper «et sugerør inn i vår statskasse, kjeder som tar ut hundretalls millioner skattekroner i profitt».

– Det DNB sier til meg er at det kan være snakk om noen hundrelapper. Det er veldig, veldig lite. Men det er nok for meg til at jeg nå sier jeg vil gå ut av det, sier Støre til NRK.

Tolv dager før valget selger han seg ut.

I januar i år ble Aleris-konsernet til Stendi, etter et oppkjøp fra Ambeas dagen før.

I sin landsmøtetale gikk Jonas Gahr Støre til frontalangrep på Aleris:

«Mette og dere i Fagforbundet, dette er vår velferdsstat – satt bort på anbud til et internasjonalt storkonsern som betaler minimalt i skatt og som håver inn store utbytter til noen av USAs rikeste menn.

Det er så urettferdig.

Det er så galt. Sånn skal vi ikke ha det i norsk arbeidsliv!

Jeg vet at dommen i rettssaken mot Aleris ikke har falt.

Men den politiske dommen kan skrives her og nå.

Dette er resultatet av høyreregjeringens politikk».

Under partilederdebatten i Arendal 12. august, langet Støre ut mot profitt i velferden.

– Private oppkjøpsfond fra Malta kan kanskje mye om Malta, men de kan ikke mye om å drive barnehager i Oslo. De tjener penger på lav løn og pensjon til ansatte, og jeg vil ikke at disse fondene skal tjene penger på det, sa Støre under debatten.

Dagen etter la Arbeiderpartiet ut en video fra debatten og skrev:

«Ett oppkjøpsfond fra Malta kan sikkert mye om Malta, men lite om barnehager på Manglerud eller eldreomsorg i Mosjøen. Derfor sier vi nei til profitt i velferden!»

DNB-fond

NRK har fått en fullstendig oversikt over Ap-lederes fondsinvesteringer.

Familieselskapt til Støre, Femstø AS, hadde ved årsskiftet 82 millioner kroner investert i fond hos bankene DNB og Danske Bank. Et av fondene er DNB Private Equity Retail B. Dette fondet investerer igjen i oppkjøpsfond, blant annet KKR som eier Ambea, som igjen eier Stendi, ifølge NRK.

Tre saker i 2017

Partilederen fikk negativ oppmerksomhet knyttet til tre saker som angikk hans privatøkonomi. Den første saken dreide seg om anklager om svart arbeid i forbindelse med bygging av en brygge i 2011. Det forklarte Støre med at avtalen han hadde gjort med sin avtalepartner, inkluderte skatt og moms, og at avtalepartneren hadde ansvaret for at arbeidet ble gjort hvitt av arbeiderne avtalepartneren benyttet.

Den andre dreier seg om et selskap i et aksjefond som ikke følger Oljefondets retningslinjer. Støre forsvarte seg med at han mente at det var etisk forsvarlig, likevel solgte han seg ut av aksjefondet to uker før valget. Den siste saken dreide seg om et omstridt byggeprosjekt der det var avdekket arbeidsforhold uten tariffavtaler og med «løsarbeiderkontrakter». Partilederen solgte de få aksjene han hadde i prosjektet etter at arbeidsforholdene ble avdekket.

– Det er knapt til å tro

TV 2s politiske kommentator mener saken er svært uheldig for Støre.

– Utrolig nok får vi en avsløring rundt Støre sin formue. Det er knapt til å tro, sier han.

– Det er mulig han er uskyldig i dette og at han har gitt føringer som banken ikke har fulgt, men det ser uansett svært uheldig ut. Også er det jo da Aleris, eller Stendi, som er det ene selskapet han har gått til kamp mot. Han har nærmest demonisert dem for hvordan de driver sin virksomhet, sier Eriksrud.

– Vi har mange spørsmål som Støre blir nødt til å svare på de neste dagene. Det kan få store konsekvenser for Støre i valgkampen fordi han ikke får fokus på politikk.

SE VIDEO FRA VALGET I 2017: Støres formue ble tema