Jordmor sa opp etter enormt arbeidspress: – Jeg bare ventet på at det ikke ville gå bra

Etter 17 år som jordmor på Ullevål sykehus, følte Marit Øgaard seg tvunget til å si opp jobben. Arbeidspresset ble for høyt, og jobben ble umulig å stå i.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Marit Øgaard ble ferdig utdannet jordmor i 2003. Siden da har hun jobbet ved en av Norges største fødeavdelinger på Oslo universitetssykehus.

Store deler av tiden har 47-åringen følt at hun har verdens beste jobb. Men tanken om å slutte har de siste tre-fire årene meldt seg jevnlig.

– Veldig utmattet

Før sommeren var en oppsigelse oppe til vurdering, men Marit valgte å fortsette. Etter sommeren fikk hun imidlertid nok.

– Nå synes jeg belastningen er så høy, at den går for mye ut over resten av livet. Det blir for krevende å stå i jobben, sier hun til TV 2.

De siste årene har jordmødrene, ifølge Marit, blitt pålagt stadig flere arbeidsoppgaver. Hun har opplevd at flere fødsler har blitt mer kompliserte, og at de krever høy grad av overvåkning og behandling.

Bemanningen samsvarer heller ikke med arbeidsoppgavene jordmødrene er pålagt, mener Øgaard. Hun beskriver hverdagen sin som jordmor på Ullevål som svært utfordrende.

– Det å ha vakter hvor du hele tiden må gjøre umulige prioriteringer påvirker deg veldig negativt, og du blir veldig utmattet, sier 47-åringen.

– Umulig situasjon

Hun trekker frem en hendelse som skjedde i sommer, hvor et barn ble født for tidlig med keisersnitt.

Barnet hadde komplikasjoner, og ekstra oppfølging var nødvendig. Men Marit måtte haste inn på en ny fødsel.

– Da tenkte jeg hele tiden på det barnet som jeg også skulle vært hos. Men det blir en umulig situasjon, for jeg kan ikke være to steder samtidig, sier Øgaard.

– Hvordan påvirker dette deg?

SAVN: Marit Øgaard sier hun kommer til å savne kollegene sine veldig.
SAVN: Marit Øgaard sier hun kommer til å savne kollegene sine veldig. Foto: Mari Linge Five / TV 2

– Det blir en lettelse hver gang vi finner ut at det gikk bra. Men vi havner i slike situasjoner hele tiden, så jeg har bare ventet på når jeg vil oppleve at det ikke går bra, forklarer den erfarne jordmoren.

For Marit har mye handlet om å klare samle inn nok overskudd slik at hun kommer seg gjennom en ny vakt. Det innrømmer hun at hun ikke alltid har klart.

– Jeg har gått på jobb og kjent at jeg egentlig ikke har overskudd til å gjennomføre vakta. Det er en veldig trist følelse, for de som kommer til oss skal gjøre noe man kun gjør et par ganger i livet, og da ønsker vi å være maksimalt til stede og være en best mulig støtte. Det føler jeg ikke alltid jeg har klart, sier jordmoren.

– Hadde ikke lyst

Selv om 47-åringen nå har levert inn sin oppsigelse, var ikke det noe hun egentlig ønsket.

– Jeg hadde ikke lyst å slutte som jordmor på Ullevål. Det er dette jeg brenner for, og ønsker å jobbe med. Men når jeg nesten daglig føler på de umulige prioriteringene, ble det etterhvert den eneste riktige avgjørelsen, sier Øgaard.

Lene Bachmann er tillitsvalgt for jordmødrene ved Oslo universitetssykehus. Hun har flere ganger ytret sterk bekymring for arbeidspresset de føler på i hverdagen, og bedt ledelsen og politikerne ta grep.

– Ikke unik

Hun mener alarmen burde begynne å ringe hos samtlige, når en så erfaren jordmor som Marit føler seg tvunget til å si opp jobben sin.

– Det er fryktelig trist at Marit velger å slutte, men dette er dessverre et kjent problem, og hun er ikke et unikt eksempel, sier Bachmann til TV 2.

Hun mener det er svært kritisk for rekrutteringen at erfarne jordmødre ikke lenger orker å stå i jobben.

– Vi ser at relativt nyutdannede jordmødre søker seg bort fra sykehusene etter kort tid, og de i andre enden som nærmer seg pensjon går av tidlig fordi de ikke orker stå i jobben så lenge de kan. Dette er ekstremt kritisk, og det må myndighetene være klar over, sier hun.

KRITISK: Tillitsvalgt for jordmødrene, Lene Bachmann, mener det er svært kritisk at en så erfaren jordmor som Marit velger å slutte i jobben.
KRITISK: Tillitsvalgt for jordmødrene, Lene Bachmann, mener det er svært kritisk at en så erfaren jordmor som Marit velger å slutte i jobben. Foto: Mari Linge Five / TV 2

Avdelingsleder ved fødeavdelingen på Ullevål, Hely Katariina Laine, sier til TV 2 at det er leit å høre at en jordmor har sluttet på grunn av arbeidspress.

– Vi jobber kontinuerlig med arbeidsmiljø og følger arbeidsmiljøundersøkelsene våre nøye. Samtidig har vi mange søkere til stillingene som er utlyst, og opplever ikke problemer med rekrutteringen, sier Laine.

Vil lytte til jordmødrene

Før sommeren gjennomførte Jordmorforeningen en undersøkelse blant sine medlemmer. Da svarte drøyt halvparten at de vurderte å slutte i jobben sin.

Det er tall statssekretær i Helsedepartementet, Anne Grethe Erlandsen, liker dårlig.

– Vi trenger jordmødrene i sykehusene, og vi trenger jordmødre så har såpass med erfaring. At denne jordmoren har gjort sitt valg kan jeg hverken kommentere eller gjøre noe med, bortsett fra å høre på hva jordmødrene sier, sier hun til TV 2.

MØTE: Statssekretær i Helsedepartementet, Anne Grethe Erlandsen, sier hun vil møte jordmødrene for å høre på deres bekymringer.
MØTE: Statssekretær i Helsedepartementet, Anne Grethe Erlandsen, sier hun vil møte jordmødrene for å høre på deres bekymringer. Foto: Mari Linge Five / TV 2

– Tar dere situasjonen på alvor?

– Det gjør vi absolutt, for det skal være trygt å føde i Norge og det skal være fint å være på jobb som jordmor. Nå hører vi bekymringene til jordmødrene om bemanning, sier Erlandsen.

Statssekretæren opplyser at hun etter initiativ fra jordmødrene selv, skal ha et møte med de to jordmorforeningene.

– Da vil vi se om det er grunnlag for nye tiltak, for å hjelpe til i denne situsjonen, sier Erlandsen.

Usikker på fremtiden

Om kort tid begynner Marit Øgaard i ny jobb som jordmor på Frogner helsestasjon. Hun ser frem til vesentlig roligere hverdag.

– Nå kan jeg konsentrere meg om det jeg skal gjøre der og da, uten at jeg må bekymre meg for alt jeg ikke har fått gjort, sier hun.

Om det noen gang vil være aktuelt å vende tilbake til jobben som jordmor på Ullevål er et vanskelig spørsmål å svare på for den erfarne jordmoren.

– Da må det i så fall være helt annerledes å jobbe der enn det er nå, slår Øgaard fast.